Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ Εμφύλιος για τη χωροθέτηση

Την έντονη αντίδραση μεταξύ δήμων Αμπελοκήπων - Μενεμένης και Θεσσαλονίκης πυροδοτεί η απόφαση του τελευταίου να μισθώσει οικοπεδική έκταση 17.000 τ.μ. στα διοικητικά όρια της Μενεμένης, κοντά στην περιοχή του δυτικού θαλάσσιου μετώπου, προκειμένου ο κεντρικός δήμος να ανεγείρει Κέντρο Μεταφόρτωσης Ανακυκλώσιμων Υλικών.

Της Φανής Σοβιτσλή
fanisovi@gmail.com

Παρότι ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν έχει προχωρήσει ακόμα στη μίσθωση του χώρου, καθώς θα πρέπει πρώτα να διερευνήσει τις χρήσεις γης και το νομικό καθεστώς, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου δηλώνει ότι το κέντρο αυτό δεν πρόκειται να γίνει, υποστηρίζοντας ότι δεν θα επιτρέψει την περαιτέρω υποβάθμιση της δυτικής πλευράς της πόλης. “Αν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης θεωρεί ότι τα ανακυκλώσιμα και μη υλικά που θα μεταφέρονται στην περιοχή, που ανήκει στα διοικητικά όρια του δήμου Αμπελοκήπων - Μενεμένης, είναι τόσο ανώδυνα και ακίνδυνα, τότε ας επιχωματώσει την παραλία και να τα μεταφέρει εκεί. Ή ακόμα και μέσα στη ΔΕΘ”, σχολίασε δηκτικά ο κ. Κυρίζογλου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η συνάντηση που είχε πρόσφατα με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρη και τον αντιδήμαρχο Ανακύκλωσης και Καθαριότητας Θ. Παππά οδηγήθηκε σε αδιέξοδο, καθώς ο κεντρικό δήμος, όπως ανάφερε, θέλει να μεταφέρει τις διάσπαρτες σήμερα σχετικές με την ανακύκλωση εγκαταστάσεις του, και ειδικότερα τη μονάδα επεξεργασίας - διαχείρισης ογκωδών-αποβλήτων, αλλά και μονάδες κομποστοποίησης.
Ο δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης μάλιστα επικαλείται και την απόφαση του Οργανισμού Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης που ενέκρινε ομόφωνα την τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της δημοτικής ενότητας Μενεμένης, όπου καθορίζεται ως Περιοχή Ειδικής Προστασίας (ΠΕΠ) το θαλάσσιο μέτωπο της περιοχής και οριοθετείται νότια των γραμμών του ΟΣΕ. “Στη μελέτη που κατατέθηκε και που εγκρίθηκε λήφθηκαν υπόψη οι κατευθύνσεις του ΟΡΘ για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση της Παράκτιας Ζώνης Θεσσαλονίκης και αφορούν την περιβαλλοντική αναβάθμιση και διαμόρφωση του θαλάσσιου μετώπου από το Καλοχώρι ως την 6η προβλήτα συμπεριλαμβανομένων των εκβολών του Δενδροποτάμου”, σημείωσε ο δήμαρχος, για να προσθέσει ότι με βάση τα παραπάνω ο σχεδιασμός του δήμου Θεσσαλονίκης δεν μπορεί να προχωρήσει.

“ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΤΟ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΖΟΥΜΕ”
Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις του δήμου Αμπελοκήπων - Μενεμένης, ο αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης κ. Παππάς τόνισε πως “η λογική του αποφασίζουμε και διατάζουμε δεν υπάρχει. Αντίθετα υπάρχει ο σχεδιασμός και η στόχευση για να αναπτυχθεί ευρύτερα η περιοχή, κι αυτό πρέπει να το σεβαστεί ο δήμος Αμπελοκήπων - Μενεμένης”. Ο αντιδήμαρχος υπενθύμισε ακόμα πως η συνεργασία μεταξύ δήμου Θεσσαλονίκης και ΓΑΙΑΟΣΕ για τη δημιουργία Διαμετακομιστικού Κέντρου Μεταφόρτωσης Ανακυκλώσιμων Υλικών σε οικοπεδική έκταση δυτικά της πόλης ήδη εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο. “Στο εξής μένει”, όπως είπε, “να διερευνηθούν οι χρήσεις γης και το νομικό καθεστώς για να υπογραφεί η μίσθωση. Σε ό,τι αφορά μάλιστα το Ρυθμιστικό Σχέδιο, ο δήμος έχει υποβάλει πλήθος τροποποιήσεων για να μπορεί να ενταχθεί η περιοχή των Λαχανόκηπων σ’ αυτό και για να γίνει ειδική περιοχή μελέτης και στο μέλλον να υπάρξει και επιχειρηματική ανάπτυξη και δυτικά”, υπογράμμισε ο κ. Παππάς. Διευκρίνισε ακόμα πως αν αποδειχθεί πως οι χρήσεις που επιδιώκει ο δήμος είναι ασύμβατες με την περιοχή, δεν θα προχωρήσει ο σχεδιασμός. “Αυτό είναι κάτι που το έχουμε λάβει υπόψη. Εξάλλου ο δήμος Αμπλεοκήπων - Μενεμένης πρέπει να γνωρίζει ότι η ανακύκλωση δεν είναι σκουπίδια”, σημείωσε ο αντιδήμαρχος.
Σε ό,τι αφορά το Κέντρο Μεταφόρτωσης Ανακυκλώσιμων Υλικών, υπεγράφη στις 20 Δεκεμβρίου του 2013 σχετικό μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ δήμου Θεσσαλονίκης και ΓΑΙΑΟΣΕ ΑΕ. Στο κέντρο αυτό, που χωροθετείται στην ευρύτερη περιοχή Καλοχωρίου, προβλέπεται να μεταφερθούν οι διάσπαρτες σήμερα σχετικές με την ανακύκλωση εγκαταστάσεις του δήμου Θεσσαλονίκης και ειδικότερα η μονάδα επεξεργασίας-διαχείρισης ογκωδών υλικών, η μονάδα συγκέντρωσης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών-αποβλήτων, αλλά και μονάδες κομποστοποίησης.