- Το ΥΠΟΙΚ υπολογίζει το κόστος των αποφάσεων τουΣυμβουλίου Επικρατείας κατά 1 δισ. ευρώ
- Οι μειώσεις των μισθών στον ιδιωτικό τομέα είναι συνταγματικές σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο
- Εγκύκλιος του ΥΠΟΙΚ μιλά πως οι αποφάσεις του ΣτΕ γιαδημοσίους υπαλλήλους αφορούν μόνο όσους προσφεύγουν
- Η απόφαση για το Μνημόνιο 2 έμεινε στα χέρια του εισηγητή 19 μήνες μέχρι να δημοσιοποιηθεί σήμεραΝευρικό κλονισμό προκαλούν στην κυβέρνηση οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς μετά τους ένστολους και τους δικαστικούς, τώρα η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει και την απόφαση (η οποία δεν είναι νέα, απλά τώρα δημοσιοποιήθηκε) και κρίνει αντισυνταγματική την κατάργηση της δυνατότητας των σωματείων να καταφεύγουν μονομερώς σε διαιτησία, αφού δεν έχει καταστεί δυνατή η σύναψη συλλογικής σύμβασης εργασίας.
Με τις αποφάσεις του το ΣτΕ δημιουργεί δημοσιονομικό κενό για την κυβέρνηση. Η τελευταία απόφαση μπορεί να μην έχει κάποιο οικονομικό αντίκτυπο, αλλά η απόφαση για ένστολους και δικαστικούς θεωρείται πως δημιουργεί μεγάλη τρύπα στον κρατικό προϋπολογισμό.
Φυσικά, η ποικιλομορφία των αποφάσεων του ΣτΕ δημιουργεί ερωτήματα, καθώς η Ολομέλεια του ΣτΕ μπορεί να έκρινε αντισυνταγματική τη διαιτησία, αλλά είναι συνταγματικά τα άλλα μέτρα που αφορούν στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.
Συγκεκριμένα, συνταγματική θεωρείται η μείωση των αποδοχών των εργαζομένων κατά 22% και κατά 32% για τους νέους κάτω των 25 ετών, η κατάργηση των εθνικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας και η κατάργηση του επιδόματος.
Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε αβάσιμους τους ισχυρισμούς τόσο της ΓΣΕΕ όσο και της ΟΤΟΕ για λόγους υπέρτερου κοινωνικού συμφέροντος. Φυσικά το γιατί αυτό το συμφέρον αφορά συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων και όχι όλους αυτό είναι άλλο ένα ερώτημα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη υπόθεση προσφυγών για να κρίνουν αντισυνταγματικό το Μνημόνιο 2 έμεινε στα χέρια του εισηγητή 19 μήνες και μόλις σήμερα δημοσιοποιήθηκε.
Με αφορμή λοιπόν τις ποικίλες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να εξετάσει συνολικά το θέμα της εφαρμογής των αποφάσεων του, σχετικά με τις προσφυγές των δημοσίων υπαλλήλων.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να διευθετηθεί συνολικά το θέμα που έχει προκύψει με τις αποφάσεις του ΣτΕ. Ωστόσο, με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζεται πως οι αποφάσεις του ΣτΕ αφορούν και εφαρμόζονται μόνο για όσους έχουν προσφύγει και δικαιώνονται και δεν αφορά τους πάντες.
newsit