Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Ζημιές και στην καπνοπαραγωγή

Σε απόγνωση βρίσκονται οι καπνοπαραγωγοί του νομού Σερρών, καθώς οι τελευταίες χαλαζοπτώσεις κατέστρεψαν σχεδόν ολικά τις εμπορεύσιμες ποικιλίες, με αποτέλεσμα να αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στους όρους των συμβολαίων τους.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr

Ο Αγροτικός Καπνικός Συνεταιρισμός “Εμμανουήλ Παππάς” έστειλε επιστολή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, με την οποία περιγράφει την κατάσταση, ζητά να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές και να δρομολογηθεί η διαδικασία των αποζημιώσεων. Ταυτόχρονα υπενθυμίζει ότι οι καπνοπαραγωγοί παραμένουν απλήρωτοι εδώ και τρία χρόνια από τη δράση της ολοκληρωμένης διαχείρισης του καπνού.
“Παραδοσιακά καπνοχώρια, των οποίων η οικονομία στηρίζεται αποκλειστικά και μόνον στην καλλιέργεια των καπνών και των σιτηρών, έχουν καταστραφεί και πλέον η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη. Οι όποιες παρεμβάσεις και προσπάθειες των παραγωγών για την ανασύσταση των καρατομημένων φύλλων και στελεχών, ώστε να μπορέσουν να συγκομίσουν μέρος της παραγωγής τους προς πώληση, θα έχουν ως αποτέλεσμα την επιπρόσθετη αύξηση του κόστους. Τα συγκεκριμένα φύλλα συλλογής, που θα προέρχονται από οφθαλμούς του στελέχους (φυλλίζια), θα είναι ποιοτικά υποβαθμισμένα και μη εμπορεύσιμα”, τονίζεται στην επιστολή. “Όσο αναλυτικά κι αν προσπαθήσουμε γραπτώς να σας περιγράψουμε την καταστροφή, δεν θα μπορέσουμε, αφού οι εικόνες μιλούν από μόνες τους”, αναφέρει ο Συνεταιρισμός, που έστειλε και φωτογραφίες από τη θεομηνία. Εξηγεί τι ζητούν οι έμποροι στα συμβόλαιά τους και πως αδυνατούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις τους.
Εν τω μεταξύ η ηγεσία του ΕΛΓΑ με επικεφαλής τον πρόεδρο Βασίλη Έξαρχο από προχθές περιοδεύει στις πληγείσες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, για να διαπιστώσει από κοντά τις ζημιές. Στις Σέρρες ο κ. Έξαρχος επισκέφθηκε το δημοτικό διαμέρισμα Βαλτοτοπίου του δήμου Εμμανουήλ Παππά, όπου είχε συναντήσεις με αγρότες της περιοχής, ενώ στη συνέχεια μετέβη και σε πληγείσες αγροτικές καλλιέργειες του δήμου Σερρών. Στις δηλώσεις του χαρακτήρισε “αποκαρδιωτική” την εικόνα που αντίκρισε και “τεράστιο” το μέγεθος της καταστροφής. Χθες βρέθηκε στην Καβάλα, την Πιερία και την Ημαθία.
Ενώ το χαλάζι έχει ήδη προκαλέσει καταστροφές σε γεωργικές καλλιέργειες της Βόρειας Ελλάδας, σήμερα αναμένεται να πετάξει το πρώτο αεροσκάφος αντιχαλαζικής προστασίας. Το δεύτερο θα είναι έτοιμο να πετάξει εντός του επόμενου 20ημέρου και το τρίτο σε έναν μήνα. Η υλοποίηση του εθνικού προγράμματος αντιχαλαζικής προστασίας περιλαμβάνει πρόγνωση εκδήλωσης χαλαζόπτωσης, παρακολούθηση των καταιγίδων με τέσσερα ραντάρ καιρού στις τοποθεσίες Φίλυρο, Λιόπρασο, Θεσσαλονίκη και Λάρισα και σπορά των καταιγίδων από ειδικά εξοπλισμένα αεροσκάφη.

ΣΥΜΠΥΡΗΝΑ Διπλάσια παραγωγή, χαμηλές οι τιμές για ροδακινοπαραγωγούς
Διπλάσια παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου θα καταγραφεί φέτος σε σχέση με την περσινή χρονιά, κατά την οποία σημειώθηκαν καταστροφές λόγω καιρικών συνθηκών, όπως εκτιμούν οι κονσερβοποιοί.
Η φετινή παραγωγή υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στους 450.000 τόνους έναντι 220.000 τόνων πέρυσι, 440.000 το 2012 και 365.000 το 2011. Όσον αφορά τις τιμές, εκτιμάται ότι θα κυμανθούν στα επίπεδα του 2012, όταν το άριστο ροδάκινο πωλούταν από τους παραγωγούς προς 25 λεπτά το κιλό για την παρασκευή κομπόστας ή για κατάψυξη και το κατώτερης ποιότητας, που γινόταν χυμός, δεν ξεπερνούσε τα 13 λεπτά το κιλό.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ) Κώστας Αποστόλου περιέγραψε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι προκαλούν προβληματισμό οι μεγάλες ποσότητες που έμειναν στα ψυγεία ως αποθεματικό από πέρυσι. Παρότι το 2013 ήταν άσχημη χρονιά, έμειναν 50.000 τόνοι και οι βιομήχανοι ελπίζουν ότι θα κινηθούν δυναμικά οι εξαγωγές. Σχετικά με το πόσο η έκρυθμη κατάσταση στην Ουκρανία θα επηρεάσει τις ελληνικές εξαγωγές, ο κ. Αποστόλου επισήμανε ότι τα ελληνικά προϊόντα φτάνουν στη Ρωσία μέσω θάλασσας, «οπότε δεν αναμένεται να υπάρξει κάποιο εμπόδιο», ωστόσο το ανησυχητικό, όπως υπογράμμισε, είναι «η υποτίμηση του ρουβλιού, που σημαίνει μικρότερα έσοδα για την ελληνική πλευρά». Τα ελληνικά ροδάκινα σε ποσοστό 98% εξάγονται στην Ευρώπη και κυρίως στη Γερμανία και ακολουθούν η Ρωσία και η Ταϊλάνδη, ενώ η ελληνική κομπόστα ταξιδεύει και σε περιοχές της Αμερικής και του Καναδά.