Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Ισόβια σε εφοριακό της Θεσσαλονίκης

ΓΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΩΝ ΦΠΑ

Σε ισόβια κάθειρξη καταδίκασε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης την πρώην προϊσταμένη ΦΠΑ της Α' Δ.Ο.Υ. Θεσσαλονίκης Γεωργία Γεωργιάδου, που είναι ήδη φυλακισμένη, για το σκάνδαλο των παράνομων επιστροφών ΦΠΑ σε εξαγωγικές επιχειρήσεις, την περίοδο 1999-2000.

Την περίοδο 1999-2000 φέρεται να πήρε μίζα περίπου 150 εκατ. δραχμές για παράνομες επιστροφές ΦΠΑ που δόθηκαν σε εταιρίες φαντάσματα. Για την ίδια υπόθεση καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 10 ετών επιχειρηματίας, που έχει συνεργαστεί με τις αρχές και μετά την έφεσή του αφέθηκε ελεύθερος, και δύο αδέλφια (μία τραπεζική υπάλληλος και ένας χρυσοχόος) που φέρονται να βοήθησαν στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που προήλθε από τις μίζες που έπαιρνε η πρώην προϊσταμένη της Α' ΔΟΥ. Και στους δύο επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 12 εών με αναστολή και εγγύηση 50.000 ευρώ.

Η υπόθεση με τις παράνομες επιστροφές ΦΠΑ σε εταιρίες "φαντάσματα" είχε αποκαλυφθεί το 2001 όταν έρευνες του ΣΔΟΕ είχαν εντοπίσει επιχειρήσεις που εισέπρατταν πολύ μεγάλα ποσά ως επιστροφή φόρου. Όπως διαπιστώθηκε οι περισσότερες ήταν εταιρίες "φαντάσματα" και προσκόμιζαν στις ΔΟΥ εικονικά τιμολόγια είτε με ανύπαρκτες συναλλαγές είτε με δήθεν εξαγωγές.

Κατηγορούμενοι για την υπόθεση έχουν αναφέρει ότι από τα χρήματα που έπαιρναν παράνομα ως επιστροφή έδιναν το 30% ως μίζα σε εφοριακούς.

"Η"