Όμηρος του πρωτοφανούς μπάχαλου που επικρατεί μεταξύ των διωκτικών αρχών βρίσκεται επί χρόνια 39χρονος πολιτικός μηχανικός από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος είχε την ατυχία να χάσει την ταυτότητά του πριν από σχεδόν τέσσερα χρόνια.
Του Κώστα Καντούρη
Παρότι ενημέρωσε αμέσως όλες τις αρχές και υπηρεσίες, χωρίς να αποκλείει ότι μπορεί να έπεσε θύμα κλοπής, η ταυτότητα έπεσε στα χέρια επιτηδείων, οι οποίοι τη χρησιμοποιούν ανενόχλητοι λαμβάνοντας δάνεια και διαπράττοντας απάτες σε Ελλάδα και Γερμανία, με συνέπεια ο ίδιος να έχει συλληφθεί δύο φορές μένοντας μάλιστα κρατούμενος.
Η τελευταία φορά που βρέθηκε στα “ασφαλή” χέρια των διωκτικών αρχών ήταν τον περασμένο Μάιο, όταν συνελήφθη, επειδή σε βάρος του εκδόθηκε ένταλμα από τις ανακριτικές αρχές Καστοριάς ότι αποπειράθηκε να εξαγάγει παράνομα στην Αλβανία κλεμμένο αυτοκίνητο το 2011. Ο άτυχος πολιτικός μηχανικός, ο οποίος τελικά αφέθηκε ελεύθερος με εισαγγελική διάταξη, αφού διαπιστώθηκε ότι άλλα πρόσωπα χρησιμοποιούν τη χαμένη ταυτότητά του, έζησε ένα de ja-vu του αδιεξόδου στο οποίο βρέθηκε πριν από ακριβώς δύο χρόνια. Τον Απρίλιο του 2012 είχε συλληφθεί πάλι στη Θεσσαλονίκη, καθώς σε βάρος του είχε εκδοθεί από τις γερμανικές αρχές ένταλμα σύλληψης για απάτη! Η ελληνική δικαιοσύνη αμέσως τότε αντιλήφθηκε πως ο πολιτικός μηχανικός άδικα ταλαιπωρείται και αρνήθηκε την έκδοσή του, ενώ και με την αποστολή των εγγράφων ο γερμανός εισαγγελέας πείστηκε πως είναι θύμα και ήρε το αίτημα να διωχθεί.
Παρ’ όλα αυτά ακόμη και σήμερα ο 39χρονος ζει με το διαρκή φόβο ακόμη μιας σύλληψης, καθώς αποδείχθηκε ότι για την αστυνομία είναι αδιάφορο αν στα αρχεία της έχει καταγραφεί ότι η παλιά ταυτότητά του δηλώθηκε πως χάθηκε από τον ίδιο και μάλιστα χρησιμοποιήθηκε από κακοποιούς. Και αυτό επειδή στην τελευταία περίπτωση σύλληψής του εντόπισε στη δικογραφία που τον βάρυνε έγγραφο, το οποίο έχει βεβαίωση του γνησίου από αστυνομική υπηρεσία, παρότι ο συντάκτης επικαλείται τον αριθμό ταυτότητας που είχε χαθεί.
“Έμεινα δύο βράδια στο κρατητήριο, για να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας”, λέει στη “ΜτΚ” ο 39χρονος, ο οποίος αποκάλυψε ότι πλέον κυκλοφορεί με σειρά εγγράφων στα χέρια του, για να μην… ξανασυλληφθεί. “Έστειλα επιστολή τώρα στην Ιντερπόλ μαζί με όλα τα έγγραφα που απαιτούνται, για να μη βρεθώ πάλι στα κρατητήρια. Τα έχω δει όλα, ας ελπίσουμε πως κάποτε θα λήξει αυτή η ιστορία. Στην αρχή το αντιμετώπισα με χιούμορ, αλλά τώρα το έζησα δεύτερη φορά και δεν το αντέχω”, συμπλήρωσε.
ΓΟΛΓΟΘΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ
Όλα άρχισαν το βράδυ της 3ης Σεπτεμβρίου 2010 στην Αθήνα, όπου ο μηχανικός έχασε το πορτοφόλι του με όλα τα προσωπικά έγγραφα, δηλαδή την ταυτότητά του, την άδεια οδήγησης και πιστωτικές κάρτες. Το πρωί της επόμενης ημέρας έσπευσε στο αστυνομικό τμήμα Ακροπόλεως, δηλώνοντας την απώλεια των προσωπικών εγγράφων, χωρίς να μπορεί να αποκλείσει εάν κάποιος του τα έκλεψε. Επειδή και από το περιβάλλον του περιγράφεται ως απόλυτα τυπικός χαρακτήρας, μόλις επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη, προχώρησε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες. Εξέδωσε νέα ταυτότητα και παράλληλα ζήτησε την αλλαγή των στοιχείων της από τις οικονομικές υπηρεσίες, προκειμένου να μην έχει προβλήματα, ενώ ανάλογες δηλώσεις έκανε και προς τις τράπεζες.
Από όσα ακολούθησαν όμως αποδείχθηκε πως οι γραφειοκρατικές ρυθμίσεις δεν ήταν αρκετές με αποτέλεσμα την πρωτοφανή ταλαιπωρία του ίδιου. Τα πρώτα ανησυχητικά μηνύματα ότι επιτήδειοι χρησιμοποιούν την παλιά ταυτότητά του και το όνομά του ήρθαν λίγους μήνες μετά. Το Δεκέμβριο του 2010 ενημερώθηκε από κατάστημα εταιρείας κινητής τηλεφωνίας ότι οφείλει χρήματα για κινητό που αγόρασε, ενώ έναν χρόνο αργότερα, το Νοέμβριο του 2011, κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις στο αστυνομικό τμήμα αεροδρομίου Θεσσαλονίκης ότι με εκείνη την ταυτότητα, η οποία πάντως ήταν καταχωρημένη στο on line σύστημα της αστυνομίας ως απολεσθείσα, νοίκιασε αυτοκίνητο, που ποτέ δεν επέστρεψε.
Η χαριστική βολή ήρθε τον Απρίλιο του 2012, όταν με ένταλμα των γερμανικών αρχών συνελήφθη, κατηγορούμενος ότι διέπραξε απάτες εκδίδοντας δάνεια και αγοράζοντας με τον ίδιο τρόπο αυτοκίνητο σε γερμανική πόλη. Το εντυπωσιακό ήταν ότι μέχρι τότε δεν είχε επισκεφθεί ποτέ στη ζωή του τη Γερμανία. Μετά την ταλαιπωρία του και την προσκόμιση εγγράφων στις δικαστικές αρχές το αίτημα της γερμανικής εισαγγελίας δεν γίνεται δεκτό και μάλιστα μήνες αργότερα στάλθηκαν τα στοιχεία από την εισαγγελία εφετών Θεσσαλονίκης και το ζήτημα για τον ίδιο στη Γερμανία έκλεισε.
ΣΥΝΟΡΑ Η περίεργη εξουσιοδότηση
Εκεί όπου ο 39χρονος είχε την εντύπωση ότι είχε ξεμπλέξει, ένας τυχαίος τροχονομικός έλεγχος στην περιοχή της Τούμπας έφτασε, για να κάνει πάλι άνω κάτω τη ζωή του. Οι αστυνομικοί τον συνέλαβαν, καθώς στο on line σύστημα, που αυτή τη φορά λειτούργησε, εκκρεμούσε σε βάρος του -ουσιαστικά με βάση τα στοιχεία της παλιάς ταυτότητας- ένταλμα σύλληψης της ανακρίτριας Καστοριάς.
Τι είχε γίνει όμως; Στο τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής από το 2011 είχε ακινητοποιηθεί αυτοκίνητο, με το οποίο ο οδηγός του κατευθυνόταν στην Αλβανία. Στο on line σύστημα της ΕΛ.ΑΣ. φαινόταν ότι το αυτοκίνητο θεωρήθηκε από τις γερμανικές αρχές κλεμμένο. Όπως προέκυψε, ήταν το ίδιο αυτοκίνητο που είχε αγοραστεί με δάνειο στη Γερμανία και έφτασε στην Ελλάδα μέσω Ιταλίας και Ηγουμενίτσας. Ωστόσο ο οδηγός δεν συνελήφθη, επειδή παρουσίασε μία εξουσιοδότηση με τα στοιχεία του 39χρονου και τον αριθμό της ταυτότητας που είχε χάσει.
Κανείς δεν μπήκε στον κόπο να διασταυρώσει το συγκεκριμένο αριθμό ταυτότητας και ο πολιτικός μηχανικός κατέληξε για ακόμη μία φορά κατηγορούμενος. Όμως οι δικαστικές αρχές της Καστοριάς τον αναζήτησαν σε διεύθυνση της Κατερίνης, χωρίς ο ίδιος να έχει καμία σχέση με την περιοχή, και αφού δεν παρουσιάστηκε, εκδόθηκε σε βάρος του ένταλμα.
Αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη εντύπωση είναι πως η εξουσιοδότηση του οδηγού που δεν συνελήφθη, αλλά κατηγορείται στη δικογραφία πιστοποιείται για τη γνησιότητά της από αστυνομικό τμήμα της Βέροιας, από την πλευρά των αστυνομικών του οποίου κανείς επίσης δεν διασταύρωσε τα στοιχεία της ταυτότητας στο on line σύστημα. ΄Η μήπως κρύβεται κάτι άλλο;
Πάντως ο 39χρονος, ο οποίος είπε ότι “έμεινα δύο νύχτες στα κρατητήρια, καθώς είχα συλληφθεί πρωί Σαββάτου”, προσκόμισε τα στοιχεία στις εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές Καστοριάς, από την πλευρά των οποίων έγινε αντιληπτό ότι βρίσκεται σε πρωτοφανή ομηρία. Τώρα αναμένει τη διερεύνηση της υπόθεσης για την απόπειρα εξαγωγής του κλεμμένου οχήματος, προκειμένου να εντοπιστούν οι επιτήδειοι που χρησιμοποιούν τα στοιχεία του και τη χαμένη ταυτότητά του. “Αναγκάζομαι εγώ και οι συνήγοροί μου να αγωνιζόμαστε, για να διαλευκανθεί μία υπόθεση με την οποία δεν μπορώ να έχω καμία ανάμιξη”, σχολίασε, δηλώνοντας πάντως την εμπιστοσύνη του στη δικαιοσύνη.
“Επειδή είναι η δεύτερη φορά που υφίσταται το πρόβλημα και ήδη μία φορά έχει αποφανθεί το συμβούλιο εφετών, θα περίμενε κανείς ότι η αντιμετώπισή του τόσο από την εισαγγελική αρχή όσο ειδικά από τα προανακριτικά όργανα της ΕΛ.ΑΣ. θα ήταν διαφορετική και όχι να τον κρατούν παρανόμως επί τριήμερο”, τόνισε ο συνήγορος του 39χρονου Γιώργος Διονάς.