Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

ΑΓΡΟΤΕΣ ΒΡΑΣΤΑΜΩΝ Μαύρο στις ευρωεκλογές

Μαύρο αποφάσισαν να ρίξουν στις κάλπες των ευρωεκλογών οι αγρότες των Βραστάμων Χαλκιδικής, οι οποίοι με αυτόν τον τρόπο θα εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για το ασαφές ιδιοκτησιακό καθεστώς μέρους των αγρών τους. Η απόφαση ελήφθη από το δ.σ. του τοπικού Αγροτικού Συλλόγου έπειτα από γενική συνέλευση και ψηφοφορία.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr

“Η επικείμενη ανάρτηση των δασικών χαρτών έχει φέρει στο προσκήνιο το ιδιοκτησιακό πρόβλημα που ταλανίζει το χωριό μας από δεκαετίες. Επειδή η πολιτεία κωφεύει στο δίκαιο αίτημά μας να μας αναγνωρίσει ως κύριους των αγρών που καλλιεργούμε εδώ και δεκαετίες με επιβολή χρηματικού ανταλλάγματος και μόνο για γεωργική χρήση, κρατώντας μας σε ομηρία, ψηφίζουμε άκυρο στις ευρωεκλογές ως ένδειξη διαμαρτυρίας προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις που είτε αδρανούν είτε αντιτίθεντο στην επίλυση του προβλήματος”, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου, ο οποίος καλεί “τα μέλη του αλλά και όλους τους δημότες Βραστάμων να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες την Κυριακή 25 Μαΐου τοποθετώντας στην κάλπη των ευρωεκλογών το ψηφοδέλτιο του Συλλόγου: Συμμετέχω, διαμαρτύρομαι, απαιτώ καθαρούς τίτλους για τα αγροτεμάχιά μου”. Την πρώτη Κυριακή των εκλογών έξω από το εκλογικό κέντρο θα υπάρχει πληροφοριακό υλικό για τους ετεροδημότες και θα συλλεγούν υπογραφές συμπαράστασης στο αίτημα.
“Την περίοδο 1966-1968 η τότε δασική υπηρεσία έδωσε στην Κτηματική Υπηρεσία 35.000 στρέμματα, για να καλλιεργηθούν. Η Κτηματική Υπηρεσία από την πλευρά της διένειμε τίτλους χωραφιών για 1.200 στρέμματα και τα άλλα τα κήρυξε άγονα και δεν τα μοίρασε. Σήμερα ενόψει των δασικών χαρτών κηρύσσονται αναδασωτέες οι εκτάσεις σύμφωνα με το άρθρο 117 του συντάγματος και περί τα 19.000 στρμ. υπάγονται στη διάταξη”, εξηγεί στη “Μ” ο Δημήτρης Κουλουμτούρης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βραστάμων. “Εμείς με την αναγνώριση του κράτους καλλιεργούμε αυτές τις εκτάσεις που θέλουν να κηρύξουν αναδασωτέες. Κάναμε αγοραπωλησίες, τις εντάσσαμε στα σχέδια βελτίωσης. Παίρναμε επιδοτήσεις. Θέλουμε να μας δώσουν τίτλους για αγροτική χρήση”, τονίζει ο κ. Κουλουμτούρης. Το πρόβλημα αφορά όλα τα Ζερβοχώρια Χαλκιδικής, όπου καλλιεργούνται τέτοιες εκτάσεις.