Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Χειροβομβίδες και πιστόλια για μία συμφωνία

Συμβόλαιο θανάτου με στόχο την εξόντωση 54χρονου εισοδηματία πιστεύουν οι αρχές ότι κρύβεται πίσω από τις δύο απόπειρες δολοφονίας του τον περασμένο Ιανουάριο και τον περσινό Αύγουστο.

Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com

Χθες συνελήφθησαν, με εντάλματα που εκδόθηκαν από τις δικαστικές αρχές, ένας Γεωργιανός για τη διπλή απόπειρα και ένας 51χρονος επιχειρηματίας, με τον οποίο το θύμα είχε οικονομικές διαφορές και κατηγορείται ως ηθικός αυτουργός.
Τα τρία περιστατικά του Αυγούστου και του Ιανουαρίου είχαν προκαλέσει έντονο προβληματισμό, καθώς ο “στόχος” των επιθέσεων, ένας 54χρονος εισοδηματίας, δεν αποκάλυπτε στις διωκτικές αρχές τις οικονομικές διαφορές που είχε. Την ίδια στάση φέρεται να κράτησε ακόμη και όταν τα ξημερώματα της 29ης Ιανουαρίου σώθηκε από θαύμα όταν δέχτηκε πυροβολισμό στο πρόσωπο από κουκουλοφόρο και γλίτωσε όταν η σφαίρα πέρασε μέσα από το στόμα του και κατέληξε στον λαιμό, τραυματίζοντάς τον χωρίς τελικά να κινδυνεύσει η ζωή του.
Η τελευταία επίθεση ήταν η αρχή του τέλους για το σχέδιο εξόντωσης του εισοδηματία, καθώς από τα ευρήματα που συγκέντρωσαν οι διωκτικές αρχές από τα σημεία των επιθέσεων ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία του Γεωργιανού και σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε και βρίσκεται ήδη στα χέρια του 3ου τακτικού ανακριτή επιβεβαιώθηκε η εμπλοκή του. Δικαστικές πηγές έλεγαν πως από την έρευνα της ασφάλειας Θεσσαλονίκης αποκαλύφτηκε ότι το θύμα είχε μυστική συμφωνία με τον κατηγορούμενο ηθικό αυτουργό για την από κοινού συμμετοχή στην εταιρεία του τελευταίου με εκμετάλλευση ενός πάρκιγκ και ενός πρατηρίου υγρών καυσίμων. Οι όροι του ιδιωτικού συμφωνητικού αμφισβητήθηκαν από την πλευρά του θύματος και έτσι άρχισαν οι διαφορές μεταξύ τους, οι οποίες σε μηνιαία βάση δεν φαίνεται να ξεπερνούσαν τις 4.000 ευρώ.
Ο 51χρονος κατηγορείται ότι σχεδίασε να εξοντώσει τον 54χρονο, καθώς πουθενά δεν ήταν γνωστή η συνεργασία τους, αφού καλυπτόταν με συμφωνητικό που δεν γνώριζε κανείς άλλος. Πάντως, ο κατηγορούμενος ηθικός αυτουργός αλλά και ο φυσικός εμφανίζονται να αρνούνται οποιαδήποτε εμπλοκή τους και μένει να δώσουν εξηγήσεις στον ανακριτή.

Οι περίεργες επιθέσεις
Όλα ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2013, προκαλώντας για οκτώ μήνες ένα παρατεταμένο μυστήριο. Συγκεκριμένα, πολίτης είχε τηλεφωνήσει στην άμεση δράση όταν είδε ότι ένα δίκυκλο τύπου σκούτερ ήταν παγιδευμένο με χειροβομβίδα, στην περιοχή της οδού Γρ. Λαμπράκη. Δύο ημέρες νωρίτερα, περαστικός είχε βρει στην ίδια περιοχή μία χειροβομβίδα, η οποία αποκαλύφτηκε από την έρευνα ότι είχε τοποθετηθεί στο ίδιο σκούτερ, αλλά με την κίνησή του έπεσε στον δρόμο χωρίς να εκραγεί.
Ο δράστης της τοποθέτησης είχε δέσει την περόνη με σύρμα, με στόχο να απασφαλιστεί και να εκραγεί όταν ο αναβάτης έβαζε μπροστά τη μηχανή για να κινηθεί το δίκυκλο. Οι περιοχές όπου είχαν βρεθεί οι χειροβομβίδες είχαν αποκλειστεί από την αστυνομία και για τη δεύτερη επιστρατεύτηκε το ειδικό ρομπότ της ΕΛ.ΑΣ., αλλά τελικά την περισυνέλεξε πυροτεχνουργός, για να εξεταστεί από τα εγκληματολογικά εργαστήρια για αποτυπώματα και γενετικό υλικό.
Το σκούτερ ήταν ιδιοκτησίας του 54χρονου, ο οποίος ωστόσο δεν φώτισε με τις καταθέσεις του τις πρώτες έρευνες της ασφάλειας. Ακολούθησε η δολοφονική επίθεση μπροστά από το σπίτι του στην οδό Εθνικής Αμύνης όταν δέχτηκε τον πυροβολισμό στο πρόσωπο και κινδύνεψε η ζωή του.