Τελωνειακός της Δοϊράνης Κιλκίς συνελήφθη κατηγορούμενος ότι τις ημέρες που ήταν υπηρεσία άφηνε όλη την του την οικογένεια να μεταφέρει λαθραία ποτά από τα Σκόπια, για να προμηθεύονται οι κάβες που διατηρούν στο νομό.
Του Κώστα Καντούρη
Η υπόθεση αποκαλύφτηκε από τυχαίο έλεγχο αστυνομικών του τοπικού τμήματος έξω από το Κιλκίς και στη συνέχεια διερευνήθηκε από τις εσωτερικές υποθέσεις της ΕΛ.ΑΣ.
Ο 33χρονος γιος του τελωνειακού κινούνταν με το αυτοκίνητό του το βράδυ της Τετάρτης στην οδό Κιλκίς - Πετριτσίου. Στον τυπικό έλεγχο των αστυνομικών διαπιστώθηκε πως μετέφερε 18 κούτες με 246 εμφιαλωμένα μπουκάλια ουίσκι και τζιν επώνυμων εταιρειών, χωρίς να έχουν την ταινία ειδικού φόρου κατανάλωσης και έτσι συνελήφθη για λαθρεμπορία, καθώς δεν μπορούσε να δικαιολογήσει την κατοχή τους. Από την πρώτη έρευνα των αστυνομικών του τοπικού τμήματος διαπιστώθηκε ότι ο 33χρονος λίγη ώρα νωρίτερα πέρασε τα ελληνοσκοπιανά σύνορα, καθώς αγόρασε τα ποτά από το κατάστημα αφορολογήτων των Σκοπίων και τα πέρασε από το τελωνείο Ευζώνων χωρίς έλεγχο, αφού εκείνη την ώρα στην υπηρεσία ελέγχου βάρδια είχε ο 62χρονος πατέρας του!
Λόγω της εμπλοκής του τελωνειακού επιλήφθηκαν οι εσωτερικές υποθέσεις της ΕΛ.ΑΣ., αστυνομικοί της οποίας μετά τη διασταύρωση των στοιχείων συνέλαβαν τον 62χρονο τελωνειακό. Στη συνέχεια συνελήφθησαν τόσο η 59χρονη σύζυγός του όσο και η 27χρονη κόρη του, οι οποίες, σύμφωνα με τη δικογραφία, επέβαιναν σε άλλο αυτοκίνητο που προπορευόταν του 33χρονου, για να τον ειδοποιεί για αστυνομικά “μπλόκα”, όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία. Ακόμη, η σύζυγος κατηγορείται ότι δεχόταν τις συγκεκριμένες ποσότητες ποτών σε κάβα ιδιοκτησίας της.
Σύμφωνα με τους “αδιάφθορους” της ΕΛ.ΑΣ., ο 33χρονος αγόραζε σε πολύ χαμηλές τιμές τα ποτά και γέμιζε τα ράφια από τις κάβες που διατηρεί η οικογένεια στο νομό Κιλκίς. Μάλιστα στην ανακοίνωση της αστυνομίας γίνεται λόγος για “ιεραρχικά δομημένη ομάδα οικογενειακού τύπου” και για “κάλυψη του τελωνειακού στη λαθρεμπορία”. Οι εμπλεκόμενοι κατηγορούνται ότι το δρομολόγιο των λαθραίων ποτών γινόταν τουλάχιστον την τελευταία διετία. Άλλωστε στην κατοχή του 33χρονου γιου του τελωνειακού βρέθηκαν χειρόγραφες σημειώσεις με επώνυμα ποτά και ποσότητες φιαλών. Από την κάβα ποτών της 59χρονης κατασχέθηκαν ακόμη 247 τέτοιες φιάλες ποτών, ενώ απ’ όλους όσα χρήματα είχαν μαζί τους.
Επίορκοι τελωνειακοί
Η οικογένεια οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Κιλκίς που τους παρέπεμψε ν’ απολογηθούν στον ανακριτή και ο τελωνειακός αντιμετωπίζει εκτός των άλλων και την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας. Πάντως, οι αστυνομικοί συνεχίζουν τον έλεγχο προκειμένου να διαπιστωθεί τόσο πόσες ποσότητες ποτών προμηθεύτηκαν όσο όμως και ποιοι ήταν οι παραλήπτες τους, δεδομένου ότι τα ποτά δεν είχαν την ειδική ταινία φόρου. Εξετάζεται ακόμη εάν πράγματι από τα Σκόπια τα ποτά αγοράζονταν από το κατάστημα αφορολογήτων ειδών του γειτονικού τελωνείου ή εάν είναι λαθραία που διοχετεύτηκαν στα Σκόπια και η ποιότητά τους είναι αμφίβολη.
Η υπόθεση της Δοϊράνης αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου για αμαρτωλές ιστορίες τελωνειακών του νομού Κιλκίς, οι οποίοι εμπλέκονται σε υποθέσεις λαθρεμπορίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι χθες στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων Θεσσαλονίκης αναβλήθηκε η εκδίκαση υπόθεσης τριών τελωνειακών του τελωνείου Ευζώνων, οι οποίοι πριν από επτά χρόνια κατηγορήθηκαν ότι βεβαίωσαν την έξοδο στα Σκόπια 94 φορτηγών με κινέζικα ρούχα, τα οποία όμως δεν πέρασαν ποτέ από το τελωνείο. Η υπόθεση είχε αποκαλυφτεί όταν μέλη του ΣΔΟΕ είχαν εντοπίσει δύο τέτοια φορτηγά κοντά στον Προμαχώνα.
Και στο τελωνείο της Δοϊράνης το ίδιο διάστημα είχαν γίνει εισαγγελικές έρευνες για την εμπλοκή τελωνειακών σε παρόμοιες υποθέσεις. Επίσης, το 1996 κατηγορήθηκε υπάλληλος του ίδιου τελωνείου για λαθρεμπορία τσιγάρων από τα Σκόπια στην Ελλάδα και μάλιστα πρωτόδικα καταδικάστηκε σε κάθειρξη επτά ετών.
Δικογραφίες με εμπλεκόμενους τελωνειακούς στοιβάζονται στα εισαγγελικά γραφεία του εφετείου Θεσσαλονίκης. Πρόσφατα ο εισαγγελέας διαφθοράς Αργύρης Δημόπουλος διέταξε έρευνα για τελωνειακούς στον νομό Θεσσαλονίκης, οι οποίοι καταγγέλθηκαν ότι εισπράττουν “γρηγορόσημα” από εκτελωνισμούς για να επιταχύνουν τις διαδικασίες εκτελωνισμών φορτίων.