Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

ΔΡΑΜΑ Παζάρι για την τιμή των αμνοεριφίων

Στις τελικές διαπραγματεύσεις με τους εμπόρους, για τον καθορισμό της τιμής χονδρικής αγοράς του αρνιού που θα διατεθεί στην πασχαλινή αγορά, προσέρχονται σήμερα οι κτηνοτρόφοι. Το λεγόμενο “παζάρι” θα γίνει στη Δράμα και αναμένεται να συναφθούν οι πρώτες συμφωνίες, μόλις τρεις ημέρες πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα.

ΤΟΥ ΦΩΤΗ ΚΟΥΤΣΑΜΠΑΡΗ

Έμποροι κρεάτων και κτηνοτρόφοι βρέθηκαν προχθές, Τρίτη, στο Λαγκαδά, όπου οι συζητήσεις, όπως αναμενόταν, ήταν διερευνητικές και δεν επιτεύχθηκαν συμφωνίες. Οι έμποροι έδιδαν 5 με 5,30 ευρώ το κιλό προσεγγίζοντας την ανώτερη περσινή που δόθηκε πέρσι, που ήταν στα 5,5 ευρώ. “Εμείς θέλουμε καλύτερες τιμές από πέρσι, διότι έχουμε μειωμένη παραγωγή, σύμπτωση του Πάσχα Ορθόδοξων και Καθολικών, αυξημένες εξαγωγές, μειωμένες εισαγωγές. Θέλουμε καλύτερες τιμές για τον παραγωγό, αλλά και καλύτερες τιμές για τον καταναλωτή. Δεν θέλουμε να αυξηθεί η τιμή στη λιανική, σε σχέση με πέρσι. Ας συμπιέσουν όλοι οι ενδιάμεσοι το κέρδος τους για να μείνουν όλοι ικανοποιημένοι”, περιγράφει στη “Μ” ο κ. Δημήτρης Καμπούρης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων.
Η φετινή εγχώρια παραγωγή αρνιών σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές είναι μειωμένη και λόγω απρόβλεπτων φαινομένων όπως η ευλογιά των προβάτων στον Έβρο και τη Θεσσαλονίκη (πρόσφατα δύο κρούσματα στην Πιερία), τις διάρροιες στη Θεσσαλία και λόγω της οικονομικής δυσπραγίας στις κτηνοτροφικές μονάδες. Η έλλειψη ικανών ποσοτήτων αρνιών αυξάνει τους κινδύνους ελληνοποιήσεων εισαγόμενων αρνιών. Η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων καλεί την κυβέρνηση να λάβει έγκαιρα μέτρα ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής και να εντείνει τους ελέγχους, ώστε να μην παρουσιαστούν φαινόμενα ελληνοποιήσεων. Όπως υπογραμμίζεται, απαιτείται έλεγχος στη διαδρομή των ζώων από το σφαγείο ή το τελωνείο μέχρι το κρεοπωλείο. Επίσης, οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας ζητάνε δύο σφραγίδες στα εισαγόμενα αμνοερίφια από ΕΕ για αποφυγή ελληνοποιήσεων.