Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΙ Μάρτης γδάρτης…

Η λαϊκή ρήση “Μάρτης γδάρτης και κακός παλουκοκαύτης” επαληθεύεται από τις χειμωνιάτικες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στο πρώτο δεκαήμερο του τρέχοντος μήνα και προβλέπεται να επαναληφθούν προς το τέλος της επερχόμενης εβδομάδας μετά το διάλειμμα ηλιοφάνειας των τελευταίων ημερών.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr
Η 25η Μαρτίου προβλέπεται να γιορταστεί στη Θεσσαλονίκη με καταιγίδες, ενώ, εάν επαληθευτούν οι μακροχρόνιες καιρικές εκτιμήσεις, συννεφιές και βροχές θα επικρατήσουν το Πάσχα.
“Ο Μάρτιος είναι διπρόσωπος μήνας και δεν μας εκπλήσσουν οι συνθήκες του άστατου καιρού που εμφανίζει”, εξηγεί στη “ΜτΚ” ο δρ. Μετεωρολογίας Μιχάλης Σιούτας. Ο ίδιος αναφέρει ότι μέχρι την Πέμπτη θα έχουμε καλές καιρικές συνθήκες, ενώ μετά θα σημειωθεί και πάλι πτώση της θερμοκρασίας. Στο τέλος του μήνα προβλέπονται πτώση της θερμοκρασίας και άστατος καιρός, παρότι επίσημα η άνοιξη αρχίζει με την άφιξη του Ήλιου στο εαρινό ισημερινό σημείο της τροχιάς του στις 20-21 Μαρτίου.
Επιστημονικοί μετεωρολογικοί φορείς αποφεύγουν τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις, καθώς με ακρίβεια μπορούν να προβλέψουν μόνον τον καιρό των επόμενων έξι ημερών. Μετεωρολόγοι ωστόσο που συνεργάζονται με ιστοσελίδες στο διαδίκτυο κάνουν προβλέψεις που ξεπερνούν το μήνα. Βάσει αυτών, καθώς και των καιρικών δεδομένων που δίνει το AccuWeather, οι συνθήκες στο επόμενο διάστημα του Μάρτη και τον Απρίλιο αναμένεται να διαμορφωθούν ως εξής:
Μάρτιος: Από αύριο Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται ηλιοφάνεια, με τη θερμοκρασία να φτάνει στους 19 βαθμούς Κελσίου (χαμηλότερη στους 8 βαθμούς). Καλός θα είναι ο καιρός και τις επόμενες δύο ημέρες, την Τρίτη και την Τετάρτη, με ηλιοφάνεια και θερμοκρασία 20 με 21 βαθμούς Κελσίου (χαμηλές 10-12). Μεταβαλλόμενος θα είναι ο καιρός από την Πέμπτη, οπότε προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις (19-11 βαθμοί), ενώ την Παρασκευή θα σημειωθούν καταιγίδες (θερμοκρασία 18-10). Ξαφνική πτώση της θερμοκρασίας θα καταγραφεί το Σάββατο -14 βαθμοί η μέγιστη και 3 η χαμηλότερη. Ένα διάλειμμα ηλιοφάνειας θα υπάρξει την Κυριακή 23 Μαρτίου αλλά με χαμηλή θερμοκρασία, που θα κυμανθεί από τους 9 μέχρι τους 14 βαθμούς Κελσίου. Το σκηνικό του καιρού αλλάζει την τελευταία εβδομάδα του Μάρτη, που προβλέπεται γενικά άστατος με νεφώσεις, μπόρες και καταιγίδες.

ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΣΥΝΝΕΦΙΕΣ ΚΑΙ ΒΡΟΧΕΣ
Απρίλιος: Με μπόρες και καταιγίδες θα έρθει ο Απρίλιος στη Θεσσαλονίκη, σε συνέχεια της κακοκαιρίας των τελευταίων ημερών του Μάρτη. Κατά τις πρώτες δύο ημέρες του μήνα υπάρχει η πιθανότητα μπόρας, ενώ την τρίτη ημέρα θα σημειωθεί μπόρα. Η ανώτατη θερμοκρασία θα είναι 13 βαθμοί Κελσίου (χαμηλότερη 4). Νεφώσεις και ήλιος θα είναι τα χαρακτηριστικά του καιρού στις 4, 5, 6 και 7 Απριλίου, με τη θερμοκρασία στους 15 βαθμούς (χαμηλές 4-5). Ηλιοφάνεια προβλέπεται για τις 8 του μήνα, με τον υδράργυρο να ανεβαίνει στους 16 βαθμούς (χαμηλή 5 βαθμοί). Περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας θα σημειωθεί από τις 9 Απριλίου (μέγιστη 18 βαθμοί, ελάχιστη 7 βαθμοί), οπότε θα επικρατήσουν νεφώσεις με ήλιο. Εν μέρει ηλιοφάνεια προβλέπεται για τις 10 Απριλίου με άνοδο της θερμοκρασίας στους 19 βαθμούς (χαμηλή 7). Η θερμοκρασία αρχίζει να ανεβαίνει κι άλλο και φτάνει στους 20 βαθμούς στις 11 και 12 του μηνός, ενώ στις 13, 14 και 15 προβλέπεται ηλιοφάνεια με 21 και 22 βαθμούς μέγιστη θερμοκρασία και 9-11 χαμηλή. Το σκηνικό του καιρού αλλάζει τη Μεγάλη Τετάρτη 16 Απριλίου, οπότε προβλέπεται μπόρα και καταιγίδα, με τον υδράργυρο στους 21 βαθμούς (χαμηλή 10 βαθμούς). Η θερμοκρασία πέφτει τη Μεγάλη Πέμπτη στους 18 βαθμούς (χαμηλή 11) και προβλέπονται μπόρες και καταιγίδες. Τη Μεγάλη Παρασκευή 18 Απριλίου προβλέπεται βροχή με μέγιστη θερμοκρασία στους 17 βαθμούς (χαμηλή στους 10), ενώ το Μεγάλο Σάββατο προβλέπονται νεφώσεις και ήλιος, θερμοκρασία στους 18 βαθμούς (χαμηλή στους 9). Σχεδόν ηλιοφάνεια θα σημειωθεί βάσει των προβλέψεων ανήμερα του Πάσχα 20 Απριλίου, με τη θερμοκρασία στους 20 βαθμούς (χαμηλή 11). Από τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης βροχής, με τη μέγιστη θερμοκρασία στους 18 βαθμούς και τη χαμηλότερη στους 11. Σχεδόν νεφελώδης προβλέπεται ο καιρός την Τρίτη του Πάσχα 22 Απριλίου (θερμοκρασία 18-12). Ξαφνικά θα ανέβει η θερμοκρασία την Τετάρτη 23 Απριλίου στους 22 βαθμούς (χαμηλή 11), αλλά την Πέμπτη και την Παρασκευή 24 και 25 του μηνός επανέρχονται οι μπόρες και οι καταιγίδες.