Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Καινοτόμες αγροτικές πρακτικές σε ημερίδα στο Νικομηδινό

 Εισηγήσεις από ειδικούς επιστήμονες και τιμητική εκδήλωση για τον Χρήστο Παναγιωτίδη που αναδείχθηκε καλύτερος Έλληνας Νέος Αγρότης 2013

Η τεχνολογία τίθεται στην υπηρεσία του Έλληνα αγρότη με πολλαπλές εφαρμογές, που παρουσιάστηκαν την Κυριακή 30 Μαρτίου 2014 στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Νικομηδινού, κατά τη διάρκεια της ημερίδας «Εφαρμογή νέων και καινοτόμων πρακτικών στη γεωργία», η οποία οργανώθηκε  από το δήμο Βόλβης και τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος.

Σύγχρονες μεθόδους που εφαρμόζονται στην αγροτική παραγωγή, όπως η λεγόμενη «γεωργία ακριβείας» με την αποτύπωση του μικροκλίματος πάνω στο καλλιεργούμενο χωράφι και η αξιοποίηση των δεδομένων για την ακριβή χρήση του απαιτούμενου νερού και τη μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, ανέλυσαν καθηγητές πανεπιστημίων από όλη την Ελλάδα, ενώ εμπειρογνώμονες αναφέρθηκαν στις δυνατότητες πιστοποίησης προϊόντων και χρηματοδότησης αγροτικών επιχειρήσεων.

Ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας υπογράμμισε ότι πρόκειται για διαδικασίες που μπορούν να δώσουν σημαντική βοήθεια στον αγροτικό πληθυσμό και ειδικότερα στους νέους αγρότες, τονίζοντας πως επιδίωξη του είναι «να σταθούμε ακόμα πιο ενεργά στο πλευρό των αγροτών μας, όχι μόνο γιατί από τις τάξεις τους προέρχονται οι ρίζες μας, αλλά γιατί αυτοί μπορούν να αποτελέσουν τη δύναμη ανάπτυξης ή καλύτερα αναγέννησης του τόπου μας». Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι δήμοι μπορούν να βρουν τρόπους έμμεσης ενίσχυσης των αγροτών, όπως οι ενημερωτικές ημερίδες, αλλά και με άλλες δράσεις όπως ορισμένες που υλοποίησε ο δήμος Βόλβης (διασύνδεση τουριστικής προβολής και παρουσίασης ντόπιων αγροτικών προϊόντων, ίδρυση Γραφείου Γεωργικής Ανάπτυξης, παραχώρηση γραφείων στην Ένωση Νέων Αγροτών Θεσσαλονίκης, κατάρτιση Κανονισμού Άρδευσης, μελέτη διαχείρισης βοσκοτόπων κ.ά.).

Τιμήθηκε ο καλύτερος Έλληνας Νέος Αγρότης 2013

Στο πλαίσιο της ημερίδας ο δήμος Βόλβης τίμησε τον δημότη του Χρήστο Παναγιωτίδη, που αναδείχθηκε καλύτερος Έλληνας νέος αγρότης το 2013, και εκπροσώπησε πρόσφατα με αξιώσεις τη χώρα μας στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό. Ειδική πλακέτα του παρέδωσε  ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής παρουσία του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα.
Ο 26χρονος Χρήστος Παναγιωτίδης, διατηρεί καθετοποιημένη τυροκομική μονάδα στον οικισμό «Πλατεία» του δήμου Βόλβης, από την καλλιέργεια βιολογικών τροφών έως την παραγωγή τυροκομικών προϊόντων που μάλιστα έχουν βραβευθεί για την ποιότητα τους. Έδωσε το στίγμα της επιτυχίας του λέγοντας πως εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση από 15 ετών.

Ο κ. Λιάμας επισήμανε ότι το παράδειγμα του θα πρέπει να αποτελεί τον κανόνα και όχι την εξαίρεση στη  χώρα μας, ενώ ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι η βράβευση αυτή δείχνει το δρόμο της ανάπτυξης για τη χώρα μας, ενώ συνεχάρη το δήμο Βόλβης για το αντικείμενο της ημερίδας, υπενθυμίζοντας πως ένα μεγάλο μέρος του νέου κοινοτικού ΕΣΠΑ, χρηματοδοτεί την καινοτόμο «γεωργία ακριβείας» και τον πρωτογενή τομέα.
Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την εξειδικευμένη γεωργία ακριβείας που αναπτύσσεται στη χώρα μας παρουσίασε ο αντιπρόεδρος της Γεωπονικής Σχολής ΑΠΘ και διευθυντής του Διαβαλκανικού Κέντρου Περιβάλλοντος Γεώργιος Ζαλίδης, ενώ εισηγήσεις παρουσίασαν καθηγητές πανεπιστημίου, πρόεδροι  εταιρειών που παρέχουν υπηρεσίες σε αγρότες και εκπρόσωποι τραπεζών αναπτύσσοντας χρηματοδοτικά εργαλεία.
Ιδιαίτερη γευστική έκπληξη αποτέλεσε για όσους συμμετείχαν στην ημερίδα, τα παραδοσιακά κεράσματα με σαρακοστιανούς μεζέδες -και όχι μόνο- που ετοίμασαν γυναίκες από το Νικομηδινό.