Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Διαθεσιμότητα-εξπρές για 4.000 από τη συρρίκνωση προεκλογικών περιορισμών

Την εφαρμογή της διαθεσιμότητας κατά την προεκλογική περίοδο των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που έχει κατατεθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, προκειμένου να υλοποιηθεί εγκαίρως η δέσμευση για τους 4.000 υπαλλήλους που θα πρέπει να τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας μέχρι τα τέλη Μαρτίου από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης κατέθεσε τη σχετική τροπολογία προκειμένου να υπερβεί τα εμπόδια της νομοθεσίας που προβλέπει απαγόρευση των μεταβολών της υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Η νομοθετική ρύθμιση επιτρέπει την επανατοποθέτηση, την αξιολόγηση προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ, προκειμένου να τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας και την προεκλογική περίοδο, ακόμα και την απόλυση με σκοπό να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα.

Ετσι, στις 23 Μαρτίου θα πραγματοποιηθούν 2.000 απολύσεις «διαθεσίμων» των οποίων έληξε η οκτάμηνη παραμονή τους στην κινητικότητα και δεν τοποθετήθηκαν σε άλλες θέσεις (φύλακες, εκπαιδευτικοί κτλ.).

Προσλήψεις
Παράλληλα με νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών ξεκινούν από τις 18 Απριλίου, αντί στις 18 Μαρτίου, οι εκλογικές απαγορεύσεις περί προσλήψεων μόνιμου προσωπικού και αλλαγής υπηρεσιακής κατάστασης των δημοτικών υπαλλήλων λόγω της κάλπης του Μαΐου.

Με διάταξη που θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Εσωτερικών, που αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, επιτρέπεται κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου η πρόσληψη συμβασιούχων ορισμένου χρόνου και έργου μέσω ΑΣΕΠ προκειμένου να στελεχωθούν εν όψει καλοκαιρινής περιόδου οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και να καλυφθούν οι θέσεις ναυαγωσωστών και πυρασφάλειας στους δήμους.

ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ

"Εθνος"