Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Reuters: Οι καταθέσεις πολιτών της ΕΕ θα καλύπτουν τα «κενά» των τραπεζών

Οι καταθέσεις 500 εκατομμυρίων πολιτών της ΕΕ θα μπορούσαν να μετατραπούν σε «δεξαμενή» για χρηματοδότηση μακροπρόθεσμων επενδύσεων με στόχο την ενίσχυση της οικονομίας και την πλήρωση του «κενού» που άφησαν οι τράπεζες μετά την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης, όπως αναφέρει έγγραφο της ΕΕ το οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

H EE αναζητά τρόπους να απαλλάξει τα 28 κράτη-μέλη από την μεγάλη εξάρτησή τους από την τραπεζική χρηματοδότηση και να αξιοποιήσει εναλλακτικά μέσα για να ενισχύσει τις μικρές επιχειρήσεις, τα έργα υποδομών και άλλες επενδύσεις.

«Η κρίση έχει υπονομεύσει την ικανότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα να διοχετεύσει κεφάλαια στην πραγματική οικονομία, ιδιαιτέρως στις μακροπρόθεσμες επενδύσεις» αναφέρει το έγγραφο του Reuters.

H Κομισιόν αναμένεται να ζητήσει συμβουλή από τον αρμόδιο φορέα της ευρωζώνης στο δεύτερο εξάμηνο του 2014 σε σχέση με την δυνατότητα κατάρτισης ενός νομοσχεδίου μέσω του οποίου θα προωθείται η «μεγαλύτερη κινητικότητα των προσωπικών συνταξιοδοτικών αποταμιεύσεων για μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση».

Οι τράπεζες έχουν εκφράσει την δυσφορία τους για το γεγονός ότι συναντούν εμπόδια στην χορήγηση δανείων, εξαιτίας κανόνων που έχουν επιβληθεί μετά την κρίση και τους επιβάλλουν να θέτουν πολύ μεγαλύτερα «μαξιλάρια ασφαλείας» στο κεφάλαιο και την ρευστότητα.

Το έγγραφο προσθέτει ότι η «καταλληλότητα» των κανόνων της ΕΕ για το κεφάλαιο και την ρευστότητα σε σχέση με την μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση πρόκειται να αναθεωρηθούν εντός της διετίας.

Η Κομισιόν επίσης θα ολοκληρώσει έως το τέλος του χρόνου, μελέτη για το κατά πόσο είναι εφικτό να λανσαριστεί ευρωπαϊκός αποταμιευτικός λογαριασμός που θα είναι ανοιχτός σε ιδιώτες, τα κεφάλαια των οποίων μπορούν να συγκεντρώνονται και να επενδύονται σε μικρότερες εταιρείες.

"Εθνος"