Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

“Απόβαση” στην παραλία από παράκτιους αλιείς

“Απόβαση” στη Θεσσαλονίκη έκαναν χθες το πρωί παράκτιοι αλιείς διαμαρτυρόμενοι για την απαγόρευση αλιείας μπακαλιάρου με δίχτυα και παραγάδια το μήνα Φεβρουάριο.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη

Οι ψαράδες έδεσαν τα σκάφη τους (περίπου 150) στην παραλία, στο ύψος της πλατείας Αριστοτέλους, και έκαναν πορεία πεζή στην πόλη.
Η πορεία πέρασε από τις οδούς Αριστοτέλους, Εγνατία, Βενιζέλου και έφτασε έξω από το κτίριο του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, όπου έγινε διαδήλωση. Οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν πανό, φώναζαν συνθήματα, ανάψανε πυρσούς, ενώ αντιπροσωπεία τους κατέθεσε ψήφισμα στο υπουργείο. “Ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θ. Καράογλου μας είπε ότι θα επικοινωνήσει με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για το ζήτημα. Παίζουν με τις αντοχές μας. Μας αναφέρουν ότι ήρθε οδηγία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ πρόκειται για απόφαση του κ. Τσαυτάρη, που δεν πέρασε από τη Βουλή και δεν είναι τεκμηριωμένη”, αναφέρει στη “Μ” ο Παναγιώτης Παγώνης, πρόεδρος Ομοσπονδίας Παράκτιων Αλιέων Κεντρικής Μακεδονίας.
Η υπουργική απόφαση (για την προστασία του μπακαλιάρου) δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 16 Ιανουαρίου και απαγορεύει “την αλιεία για τα επαγγελματικά σκάφη που αλιεύουν με στατικά δίχτυα και παραγάδια στοχεύοντας άτομα του είδους Merluccious merluccious (μπακαλιάρος) καθ’ όλο το μήνα Φεβρουάριο κάθε έτους. Στοχευόμενη θεωρείται η αλιεία, εφόσον στις πραγματοποιούμενες εκφορτώσεις τα άτομα του είδους Merluccious merluccious αντιπροσωπεύουν ποσοστό μεγαλύτερο του 20% του συνολικού αριθμού των ατόμων που εκφορτώνονται”. Η απόφαση δεν αφορά τις μηχανότρατες, γεγονός που εξοργίζει τους παράκτιους αλιείς. “Είμαστε 35.000 οικογένειες ανά την Ελλάδα και μας είπαν ψέματα. Μας είπαν ότι θα μας ειδοποιήσουν, αλλά η απαγόρευση ήρθε την τελευταία στιγμή και ενώ είχαμε ετοιμαστεί. Αποφάσισαν για εμάς χωρίς εμάς. Είναι δε παράλογο το γεγονός να δουλεύουν οι μηχανότρατες και εμείς να μην έχουμε δουλειά. Βάζουν τις μηχανότρατες να κάνουν προστασία του μπακαλιάρου το Δεκέμβριο, όταν ο κόσμος τρώει κρέας”, υποστηρίζει ο κ. Παγώνης, προσθέτοντας ότι “έρχονται απαγορεύσεις και για άλλα είδη ψαριών”. Οι παράκτιοι υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα το προκαλούν οι τράτες, καθώς μαζεύουν από το γόνο μέχρι το μεγάλο ψάρι, που είναι έτοιμο να γεννήσει. Μετά τη διαμαρτυρία στο ΥΜΑ-Θ οι αλιείς επέστρεψαν στην πλατεία Αριστοτέλους και έκλεισαν συμβολικά για λίγη ώρα τη λεωφόρο Νίκης, προκαλώντας μποτιλιάρισμα σε κεντρικές οδούς της πόλης.