Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Επτά αγροτικά μπλόκα στη Θεσσαλονίκη, μαζί και οι κτηνοτρόφοι

Σε συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου που οδηγεί στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης, στο ύψος του κόμβου Σφαγείων, προχώρησαν χθες το μεσημέρι οι αγρότες της Θεσσαλονίκης με τη συμπαράσταση των κτηνοτρόφων, ενώ μπλόκα στήθηκαν σε επτά σημεία του νομού.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη
Στον κόμβο των Σφαγείων είναι παρατεταγμένα στις δύο πλευρές του δρόμου 30 τρακτέρ, αλλά ο αποκλεισμός έγινε από σαράντα πεζούς αγρότες και κτηνοτρόφους που κατέλαβαν το οδόστρωμα από τις 13.15 μέχρι τις 13.55 και στη συνέχεια το απελευθέρωσαν. Η κίνηση των οχημάτων εκείνο το διάστημα γινόταν από παρακαμπτήριες οδούς. Το μεγαλύτερο μπλόκο που στήθηκε στη Θεσσαλονίκη είναι στα Μάλγαρα, με 50 τρακτέρ, ενώ μπλόκα υπάρχουν στην Επανομή (25 τρακτέρ), στη Θέρμη (8 τρακτέρ), στη Ραιδεστό (10 τρακτέρ), στον Τρίλοφο (10 τρακτέρ) και στον Λουδία (11 τρακτέρ).
Στις Σέρρες, περίπου 150 αγρότες προχώρησαν χθες το πρωί σε συμβολική κατάληψη της πρώην Αγροτικής Τράπεζας (νυν Πειραιώς), ενώ στη συνέχεια κατέλαβαν και το διοικητήριο της περιφερειακής ενότητας Σερρών. Στις πλατείες των χωριών του νομού Σερρών παραμένουν σταθμευμένα τα τρακτέρ. Στη Βόρεια Ελλάδα το μεγαλύτερο μπλόκο διατηρείται στην Κουλούρα Ημαθίας (380 τρακτέρ), ενώ στον νομό υπάρχουν άλλα δύο μπλόκα, στην Αλεξάνδρεια και στη διασταύρωση Κοπανού Ναούσης. Στον νομό Πέλλας μπλόκα υπάρχουν στο Μαυροβούνι, στο Γυψοχώρι, στο Μελίσσι, στο Πλεύρωμα και στην Αριδαία. Στον νομό Χαλκιδικής τρακτέρ έχουν σταθμεύσει στις πλατείες των χωριών ενώ μπλόκο στήθηκε και στο Κιλκίς. Οι αγρότες κλείνουν ανά διαστήματα τους δρόμους για δέκα λεπτά. Στον Έβρο μπλόκο στήθηκε στην Ορεστιάδα, στον κόμβο της Κορνοφωλιάς και στις Φέρες.
Στήριξη στις αγροτικές κινητοποιήσεις δίνει και η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων, η οποία με ανακοίνωσή της κάλεσε όλους τους κτηνοτρόφους να ενισχύσουν τα μπλόκα των αγροτών. Οι κτηνοτρόφοι προανήγγειλαν κινητοποιήσεις αύριο στον Ισθμό της Κορίνθου και την Πέμπτη, στις 11 το πρωί, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων καταγγέλλει -μεταξύ άλλων- “τις διαφαινόμενες ρυθμίσεις για το γάλα και τη φέτα”, προειδοποιώντας ότι “για τον κτηνοτροφικό κόσμο αποτελούν ‘αιτία πολέμου’”. Οι κτηνοτρόφοι χαρακτηρίζουν “ταφόπλακα της αγροτιάς και των κτηνοτρόφων” τον νέο τρόπο φορολόγησης και ζητούν: πάγωμα των φορολογικών ρυθμίσεων με το άνοιγμα βιβλίων για φέτος, αλλά και των νομοθετικών ρυθμίσεων του τελευταίου πολυνομοσχεδίου για την κτηνοτροφία, ενημέρωση από τα κόμματα για το κτηνοτροφικό τους πρόγραμμα και συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Εν τω μεταξύ, αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Μπλόκων συναντήθηκε χθες στην Αθήνα με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του στον αγώνα των αγροτών. “Είναι αγώνας δίκαιος, αγώνας πραγματικά επιβίωσης. Τα μπλόκα είναι μαζικά, θα πρέπει να μαζικοποιηθούν ακόμα περισσότερο”, εκτίμησε μεταξύ άλλων ο κ. Κουτσούμπας.