Είδος πολυτελείας αποτελούν πλέον οι συμβεβλημένοι ιδιώτες γιατροί του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα.
Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr
Η εύρεσή τους από τους ασφαλισμένους θυμίζει τζακ ποτ, καθώς υπάρχουν ολόκληροι νομοί που δεν διαθέτουν καν παθολόγο, οφθαλμίατρο, παιδίατρο ή γυναικολόγο.
Σύμφωνα με στοιχεία του ίδιου του ΕΟΠΥΥ σε ολόκληρο το νομό Θεσσαλονίκης με πληθυσμό 1 εκατομμύριο κατοίκους δεν υπάρχει ούτε ένας συμβεβλημένος ιδιώτης παιδίατρος του ΕΟΠΥΥ, ενώ ένας αλλεργιολόγος και μία ακτινοθεραπεύτρια ογκολόγος καλούνται να σηκώσουν το βάρος των περιστατικών όλου του νομού.
Ανάλογη είναι η κατάσταση και στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα. Παιδίατρος που να έχει υπογράψει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ δεν υπάρχει ούτε για δείγμα σε όλο το νομό Ημαθίας αλλά και στους νομούς Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας, Σερρών, Πέλλας, Φλώρινας, Καστοριάς και Γρεβενών.
Το ίδιο συμβαίνει και με άλλες κρίσιμες ειδικότητες. Ειδικότερα στο νομό Έβρου δεν υπάρχει οφθαλμίατρος, στο νομό Ροδόπης ούτε ένας συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ παθολόγος, γαστρεντερολόγος, χειρουργός, μαιευτήρας-γυναικολόγος και οφθαλμίατρος και στο νομό Ξάνθης δεν υπάρχουν καρδιολόγος, γαστρεντερολόγος και οφθαλμίατρος.
Ο νομός Καβάλας δεν διαθέτει ούτε έναν συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ οφθαλμίατρο, καρδιολόγο και γαστρεντερολόγο, ο νομός Δράμας ούτε έναν παθολόγο, καρδιολόγο και γαστρεντερολόγο, ο νομός Σερρών ούτε έναν οφθαλμίατρο, ο νομός Πέλλας ούτε έναν οφθαλμίατρο και γαστρεντερολόγο και ο νομός Κιλκίς ούτε έναν οφθαλμίατρο.
Απογοητευτική είναι η κατάσταση και στη Δυτική Μακεδονία, όπου οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ στο νομό Φλώρινας αδυνατούν να βρουν συμβεβλημένο γαστρεντερολόγο, μαιευτήρα-γυναικολόγο και χειρουργό, στο νομό Καστοριάς δεν βρίσκουν παθολόγο, γαστρεντερολόγο, οφθαλμίατρο, ουρολόγο, πνευμονολόγο και γυναικολόγο και στο νομό Κοζάνης γυναικολόγο και γαστρεντερολόγο.
ΕΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΝΟΜΟ
Δεδομένων των σοβαρών ελλείψεων σε πολλές ειδικότητες θεωρούνται τυχεροί οι ασφαλισμένοι που στο νομό τους υπάρχει έστω… ένας γιατρός του ΕΟΠΥΥ, τον οποίο μπορούν να επισκεφθούν, αν βέβαια προλάβουν να πάρουν σειρά.
Στο νομό Έβρου υπάρχουν μόνον ένας παιδίατρος, ένας γαστρεντερολόγος και ένας δερματολόγος. Επίσης στην Ξάνθη υπάρχει μόνον ένας ορθοπεδικός για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, στο νομό Καβάλας μία δερματολόγος και ένας ουρολόγος, στο νομό Δράμας μόλις ένας γενικός γιατρός, μία παιδίατρος, μία πνευμονολόγος, ένας νευρολόγος και ένας ρευματολόγος, ενώ στο νομό Σερρών μόνο μία ΩΡΛ, ένας ρευματολόγος και ένας χειρουργός.
Ταλαιπωρία βιώνουν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ στο νομό Χαλκιδικής, όπου υπάρχουν ένας παιδίατρος (στην Καλλικράτεια), ένας καρδιολόγος, ένας γυναικολόγος και ένας ορθοπεδικός. Μία συμβεβλημένη παιδίατρο έχει και ο νομός Κιλκίς, ενώ διαθέτει και από έναν γαστρεντερολόγο, ορθοπεδικό, ρευματολόγο και ΩΡΛ.
Την ίδια στιγμή στο νομό Πιερίας υπάρχει μία ενδοκρινολόγος και ένας γαστρεντερολόγος, ενώ σε όλο το νομό Φλώρινας υπάρχουν μόνον ένας καρδιολόγος, ένας παθολόγος και μία οφθαλμίατρος. Έναν πνευμονολόγο διαθέτει ο νομός Καστοριάς, ενώ έναν παιδίατρο, έναν ενδοκρινολόγο, έναν οφθαλμίατρο και έναν ουρολόγο διαθέτει ο νομός Κοζάνης.
ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ
Αποτέλεσμα των ελλείψεων αυτών είναι η ταλαιπωρία των ασθενών, οι οποίοι μετά και το λουκέτο στα πολυιατρεία του Οργανισμού για έναν μήνα στρέφονται πλέον στους συμβεβλημένους ιδιώτες γιατρούς, τους οποίους όμως δεν βρίσκουν.
«Στους νομούς όπου δεν υπάρχουν συμβεβλημένοι γιατροί οι ασφαλισμένοι είναι αναγκασμένοι είτε να πηγαίνουν στο νοσοκομείο, γνωρίζοντας όμως ότι για ορισμένα ιατρεία πρέπει να υποστούν πολύμηνη αναμονή, είτε στα κέντρα υγείας του νομού ή σε ιδιώτες πληρώνοντας από την τσέπη τους», εξηγεί στη «Μ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ Θεσσαλονίκης-Βόρειας Ελλάδας Σάββας Παρασκευόπουλος.
Παράλληλα τονίζει ότι στις περιπτώσεις που οι ασφαλισμένοι βρουν έστω και έναν συμβεβλημένο γιατρό, για να υποβληθούν σε εξέταση ή να γράψουν τα φάρμακά τους, πιθανόν να χρειαστεί να βάλουν και πάλι το χέρι στην τσέπη. Κι αυτό διότι ο γιατρός, από τη στιγμή που είναι ο μοναδικός σε έναν νομό, είναι αναπόφευκτο να συμπληρώσει το πλαφόν των 400 επισκέψεων το μήνα σε μόλις μία ή δύο εβδομάδες.
Πάντως ο ΕΟΠΥΥ δίνει τη δυνατότητα σε γιατρούς που καλύπτουν μόνοι έναν ολόκληρο νομό να ζητούν αύξηση του πλαφόν επισκέψεων.