Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Νέες διαδικτυακές υπηρεσίες θα προσφέρουν τα ΚΕΠ

Με στόχο «μία επίσκεψη, μία αίτηση και στη στιγμή» τίθενται σε λειτουργία οι νέες υπηρεσίες που θα προσφέρουν στο εξής τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

Της Φανής Σοβιτσλή
fanisovi@gmail.com

Πρόκειται για βεβαιώσεις, των οποίων τα στοιχεία έχουν αποδεικτική δύναμη ίση με εκείνη των στοιχείων που παρέχονται στο δημοτολόγιο του οικείου δήμου, πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης, γέννησης, οικογενειακής κατάστασης για ΟΓΑ και Ιθαγένειας. Σύμφωνα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος παρουσίασε χθες τις νέες υπηρεσίες των ΚΕΠ, οι βεβαιώσεις αυτές θα παρέχονται μέσω ηλεκτρονικής πρόσβασης στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣΕΔ), που τηρείται στο υπουργείο Εσωτερικών.
«Τα ΚΕΠ ενισχύονται και παρέχουν μια σειρά από υπηρεσίες online, με μία αίτηση, στη στιγμή» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, ενώ πρόσθεσε ότι μέσα στους επόμενους μήνες οι πολίτες θα μπορούν να εξυπηρετούνται από τα ΚΕΠ και σε σχέση με το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο, το e-παράβολο, καθώς και πιστοποιητικά στρατολογίας.
Συγκεκριμένα οι πολίτες μπορούν να λαμβάνουν από τα ΚΕΠ, απλά και άμεσα:
* Φορολογική ενημερότητα των αρμόδιων ΔΟΥ
* Ασφαλιστική ενημερότητα και βεβαίωση οικοδομοτεχνικού έργου του ΙΚΑ
* Πιστοποιητικά δημοτολογίου:
* Βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης
* Βεβαίωση γέννησης
* Βεβαίωση ιθαγένειας
* Βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης ειδικά για τον ΟΓΑ
* Βεβαίωση αποδοχών συντάξεων και εκκαθαριστικό σημείωμα του ΝΑΤ
Από την πλευρά της, η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Εύη Χριστοφιλοπούλου δήλωσε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των υπηρεσιών ότι στόχος είναι να υπάρχει μια πύλη εισόδου του πολίτη για όλες τις συναλλαγές του με το κράτος, είτε είναι η φυσική πύλη των ΚΕΠ είτε η αντίστοιχη ψηφιακή του «Ερμή».
Στη συνέντευξη Τύπου παρέστη, έπειτα από πρόσκληση του κ. Μητσοτάκη, και ο πρώην υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης Σταύρος Μπένος, για τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ήταν «εμπνευστής και υλοποιητής του θεσμού των ΚΕΠ, σε μία εποχή που έπρεπε να παλέψει κόντρα στη γραφειοκρατία του δημοσίου αλλά και στο πολιτικό σύστημα της εποχής για την ανάγκη δημιουργίας του θεσμού». Υπογράμμισε ακόμα ότι «η παρουσία του σηματοδοτεί τη συνέχεια ενός δοκιμασμένου θεσμού, που έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών».