Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

ΑΘ. ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ «Ο κόσμος επιστρέφει στη γεωργία»


“Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι ο κόσμος -κυρίως νέοι- γυρίζει στη γεωργία, όχι μόνο λόγω ανεργίας αλλά και από επιλογή, καθώς έχει ένα στοιχείο δημιουργικότητας που εμπνέει”.


Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr
Αυτή τη διαπίστωση έκανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης, τονίζοντας ότι “ο πρωτογενής τομέας στο παρελθόν έπαιξε τον ρόλο του πυλώνα ανάπτυξης και η προσπάθεια είναι στις δύσκολες συγκυρίες να ξαναπαίξει αυτό τον ρόλο. Κάνουμε προσπάθεια να επιστρέψουμε στην ποιοτική γεωργία”.
Οι εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων, σύμφωνα με τον υπουργό, παρουσίασαν το 2013 μέση αύξηση της τάξης του 14,8%, ενώ από τα δέκα πιο σημαντικά προϊόντα που εξάγει η χώρα τα πέντε είναι αγροτικά, ενώ επιπλέον στην ενδέκατη θέση είναι το βαμβάκι και στη δέκατη τρίτη ο καπνός. “Δεν μπορούμε τεχνικά να πολλαπλασιάσουμε την παραγωγή μας. Μπορούμε όμως να της δώσουμε μεγαλύτερη αξία, να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, και σ’ αυτό δώσαμε έμφαση. Τα αποτελέσματα άρχισαν να φαίνονται”, περιέγραψε ο κ. Τσαυτάρης σε χθεσινή συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους στη Θεσσαλονίκη με την ευκαιρία της 25ης Agrotica. Ένα βήμα που κάνει το υπουργείο είναι το πάντρεμα του πρωτογενούς τομέα με τον δευτερογενή της μεταποίησης και τον τριτογενή του τουρισμού, καθώς “έρχονται στην Ελλάδα 17 εκατ. τουρίστες και πρέπει να έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν γαστρονομικά προϊόντα και να γίνουν πρεσβευτές μας”.
Στα εργαλεία για την ανάπτυξη της αγοράς των αγροτικών προϊόντων, σύμφωνα με τον υπουργό, περιλαμβάνονται: 1. Το παράθυρο εξαγωγών (Single-window), με το οποίο δίνεται η δυνατότητα εξαγωγών χωρίς να απαιτούνται τα 15 πιστοποιητικά που χρειάζονταν μέχρι πρότινος και οι άδειες. 2. Ο θεσμός του πιστοποιημένου εμπόρου. Μέχρι τώρα αυτό που πιστοποιούνταν ήταν το προϊόν. Με την πιστοποίηση του εμπόρου λύνονται τα χέρια του για να διαθέτει όλα τα είδη που παράγει, χωρίς να τα πιστοποιεί ξεχωριστά. 3. Η θέσπιση του μητρώου αγροτικών προϊόντων, που δίνει τη δυνατότητα υγιών αγοραπωλησιών.
Όσον αφορά το νέο καθεστώς φορολόγησης των αγροτών (βιβλία εσόδων - εξόδων), στο οποίο αντιδρούν οι αγρότες, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υποστήριξε ότι “100.000 αγρότες ήδη κρατούσαν βιβλία εσόδων - εξόδων εδώ και 6-7 χρόνια και το θέλουν το μέτρο, το οποίο απλώς επεκτείνεται. Ανάλογα με το όριο εισοδημάτων που θα τεθεί θα μπουν άλλοι 100.000 ή 200.000 αγρότες. Είναι φανατικά υπέρ του μέτρου όσοι το εφαρμόζουν, διότι είναι ο μόνος τρόπος να λύσεις τα προβλήματα του αθέμιτου ανταγωνισμού, να σταματήσουν οι ελληνοποιήσεις, τα πλαστά τιμολόγια, οι εικονικές τιμές”.

ΣΤΗ ΖΩΝΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ 57 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, θα παραχωρήσει δωρεάν στη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης για χρήση, για 25 χρόνια, έκταση 57 στρεμμάτων που περιλαμβάνει δύο αποθήκες. Η έκταση βρίσκεται ανατολικά, δίπλα στις εγκαταστάσεις του ΕΘΙΑΓΕ. Τις επόμενες μέρες θα υπογραφεί η σχετική απόφαση.
Ο κ. Τσαυτάρης ανακοίνωσε ακόμη ότι οι ποσότητες που επιστρέφονται από τα προγράμματα δωρεάν διανομής τροφίμων που υλοποιεί το υπουργείο (ρύζι, κασέρι, λάδι, γραβιέρα, φέτα κ.ά.) θα συγκεντρώνονται και θα διατίθενται στους κατοίκους της Κεφαλονιάς που έχουν πληγεί από τις σεισμικές δονήσεις. Επίσης, θα δοθεί διπλάσια ποσότητα λαδιού και ρυζιού.

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ Ραντεβού στο άγαλμα του Βενιζέλου δίνουν σήμερα οι αγρότες της ΠΑΣΥ
Έτοιμοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους από την ερχόμενη Δευτέρα δηλώνουν οι αγρότες της Παναγροτικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ), που οργανώνουν σήμερα μεγάλο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη. Στο πλευρό των αγροτών τάσσεται η γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, το οποίο καλεί τους εργαζόμενους όλων των κλάδων να συμμετάσχουν στην διαδήλωση. Οι υπόλοιπες αγροτοσυνδικαλιστικές παρατάξεις αναμένεται να αποφασίσουν εντός του Σαββατοκύριακου την περαιτέρω στάση τους.
Η σημερινή συγκέντρωση θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στο άγαλμα του Βενιζέλου, χωρίς τρακτέρ, και θα ακολουθήσει πορεία μέσω της Εγνατίας μέχρι τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, όπου διεξάγεται η 25η Agrotica. Το συλλαλητήριο οργανώνει η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, στελέχη της οποίας βρίσκονται από την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη με επικεφαλής τον καρδιτσιώτη αγροτοσυνδικαλιστή Βαγγέλη Μπούτα. Οι αγρότες αντιδρούν στο νέο καθεστώς φορολόγησης και ζητούν να μην τηρούν βιβλία εσόδων - εξόδων όσοι έχουν τζίρο κάτω από 40.000 ευρώ, αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 20.000 που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, να μη διώκονται δικαστικά οι αγρότες που δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους στην εφορία, να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός σπιτιού ή χωραφιού συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ, διαγραφή κάθε ποσού που αντιστοιχεί σε ανατοκισμό και κεφαλαιοποίηση τόκων από το συνολικό ποσό των οφειλών των αγροτών προς τις τράπεζες και κούρεμα 30% των δανείων μέχρι 200.000 ευρώ. Ζητούν επίσης μείωση του κόστους παραγωγής (π.χ. αφορολόγητο πετρέλαιο και νυχτερινό ρεύμα) και ενίσχυση της κτηνοτροφίας.
Εδώ και δύο εβδομάδες τα τρακτέρ έχουν βγει στις πλατείες χωριών σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και σύμφωνα με εκπροσώπους της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων από τη Δευτέρα θα στηθούν περισσότερα από 40 μπλόκα τρακτέρ σε όλη τη χώρα, με αποφάσεις των τοπικών επιτροπών.
Με κατά τόπους συνελεύσεις θα αποφασίσουν το Σαββατοκύριακο αν προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις από τη Δευτέρα ή όχι οι αγρότες που συμμετέχουν στην Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και στην Πρωτοβουλία για την Ανασυγκρότηση του Αγροτοσυνδικαλιστικού Κινήματος. Η Πρωτοβουλία ζητά να παγώσει το φορολογικό το 2014 και να επανεξεταστεί το ζήτημα εκ του μηδενός. Προτείνει οι αγρότες να φορολογούνται με βάση τα στρέμματα που κατέχουν και μάλιστα από το πρώτο ευρώ, έτσι ώστε να μη χρειάζεται να τηρούν βιβλία εσόδων - εξόδων. Οι συναντήσεις που είχαν την περασμένη Τετάρτη στην Αθήνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης απέβησαν άκαρπες.

«ΑΣΘΕΝΗΣ» Η ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ
Μεγάλος «ασθενής» της αγροτικής οικονομίας είναι ο κλάδος της κτηνοτροφίας, που αντιμετωπίζει μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις, απόρροια όχι μόνο της οικονομικής κρίσης αλλά κυρίως της εφαρμοζόμενης κυβερνητικής πολιτικής και της απουσίας στρατηγικής και εθνικού σχεδιασμού.
Τη διαπίστωση έκανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Παναγιώτης Πεβερέτος, μιλώντας σε ημερίδα με θέμα «Ιχνηλασιμότητα - Ελληνοποιήσεις» που διοργάνωσε, στο πλαίσιο της Agrotica ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός (ΕΛΓΟ) «Δήμητρα» και χαιρέτισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης.
Σύμφωνα με τον κ. Πεβερέτο, η αυτάρκεια της χώρας μας σε κρέας, ιδιαίτερα βόειο, και γάλα μειώθηκε δραματικά, καθώς σήμερα η ελληνική αγορά εισάγει το 80%τουλάχιστον του βόειου κρέατος που καταναλώνει όπως και το 60% των εγχώριων αναγκών σε αγελαδινό γάλα.
Επίσης, στο χοιρινό κρέας έχει πληγεί σημαντικά η ανταγωνιστικότητα του κλάδου και από σχεδόν 90% της κάλυψης της εγχώριας ζήτησης έπεσε κάτω από 30%.