Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Συνέδριο για την επιληψία στη Θεσσαλονίκη

Συνέδριο για την επιληψία θα διεξαχθεί αύριο και μεθαύριο στο ξενοδοχείο “Mακεδονία Παλάς” στη Θεσσαλονίκη.
Διοργανώνεται από το τμήμα Κλινικής Νευροφυσιολογίας-Επιληψίας του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης “Γ. Παπανικολάου”-Διασυνδεόμενου Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού διασυνοριακού προγράμματος “Epilepsy Spectrum”, ενώ τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας και σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης.
Η επιληψία είναι μία εγκεφαλική διαταραχή και από τις παλαιότερες νόσους που είναι γνωστές στον άνθρωπο. Εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο πάσχουν από επιληψία. Σύμφωνα με τους ειδικούς μία επιληπτική κρίση δεν σημαίνει απαραίτητα και νόσο της επιληψίας, όταν όμως οι κρίσεις επαναλαμβάνονται, τότε το άτομο πρέπει να υποβληθεί σε θεραπεία από ειδικούς επιστήμονες.
Περίπου 6 στα 1.000 παιδιά σχολικής ηλικίας παρουσιάζουν επιληψία. Οι γονείς και οι δάσκαλοι πρέπει να βρίσκονται σε ειλικρινή επικοινωνία μεταξύ τους για τις κρίσεις που μπορεί να εμφανίσει ένα παιδί, για την αγωγή και την αντιμετώπιση. Οι γυναίκες με επιληψία μπορούν να τεκνοποιήσουν αλλά με την επίβλεψη του ειδικού.
Τα τελευταία χρόνια σημειώθηκε σημαντική πρόοδος σε ό,τι αφορά τη διάγνωση και τη θεραπεία της επιληψίας και των συναφών επιληπτικών συνδρόμων.
Η εισαγωγή των νεότερων αντιεπιληπτικών φαρμάκων, καθώς και η εφαρμογή μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων συνέβαλαν κατά πολύ στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της νόσου και ιδιαίτερα των ανθεκτικών μορφών επιληψίας.
Το επιστημονικό πρόγραμμα του συνεδρίου διαμορφώθηκε από την οργανωτική επιτροπή με σκοπό τη γνωστοποίηση στο ευρύτερο κοινό των νεότερων δεδομένων της νόσου της επιληψίας αναφορικά με τη θεραπευτική αντιμετώπισή της και την κοινωνική φροντίδα. Τα θέματα θα αναπτύξουν ειδικοί επιστήμονες που ασχολούνται με τη νόσο της επιληψίας, νευρολόγοι, ψυχίατροι, παιδίατροι, ψυχολόγοι, νοσηλευτές και κοινωνικοί λειτουργοί.
Η συμμετοχή είναι δωρεάν και θα χορηγηθούν έντεκα μόρια συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης (CME-CPD) σύμφωνα με τα κριτήρια της EACCME-UEMS.

"Μ"