Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

ΘΕΡΜΗ Λαχανόκηπος για άπορους και ανέργους

Ανάσα σε δεκάδες πολίτες που έχουν χτυπηθεί από την οικονομική κρίση επιδιώκει να προσφέρει ο δήμος Θεσσαλονίκης, δίδοντας σε άπορους και άνεργους τη δυνατότητα να αποκτήσουν το δικό τους περιβόλι, στο οποίο θα μπορούν να καλλιεργούν βιολογικά προϊόντα, ώστε να καλύπτουν βασικές ανάγκες των οικογενειών τους.

Της Βαρβάρας Ζούκα

Ο δημοτικός λαχανόκηπος, τον οποίο οργανώνει ο δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις “Άρσις” και “Praksis”, θα λειτουργήσει στην περιοχή των ιαματικών λουτρών της Θέρμης. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ποιότητας Ζωής Κωνσταντίνο Ζέρβα πρόκειται για μία έκταση 7 στρεμμάτων, η οποία βρίσκεται σε χώρο ιδιοκτησίας του δήμου Θεσσαλονίκης.
Μέσα από τη λειτουργία αυτού του λαχανόκηπου ο δήμος Θεσσαλονίκης επιθυμεί να προσφέρει μία βοήθεια σε ανθρώπους με πολύ χαμηλά εισοδήματα, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να καλλιεργούν οι ίδιοι τα λαχανικά της αρεσκείας τους χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.
“Δημιουργούμε μία χρήσιμη κοινωνική δομή στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζέρβας.

ΓΙΑ ΑΠΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΟΥΣ
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ποιότητας Ζωής ο δημοτικός λαχανόκηπος μπορεί να εξυπηρετήσει 100 άτομα. “Στο λαχανόκηπο μπορούν να συμμετάσχουν άποροι, άνεργοι και άστεγοι δημότες, καλλιεργώντας οπωροκηπευτικά για ιδία κατανάλωση υπό την ευθύνη, καθοδήγηση και επιτήρηση των αρμόδιων φορέων”, εξήγησε ο κ. Ζέρβας.
Σε κάθε ενδιαφερόμενο, όπως πρόσθεσε ο ίδιος, θα διανεμηθεί αρδευόμενη έκταση 50 τ.μ. και θα προσφερθούν σπόροι και εξοπλισμός για την καλλιέργεια οπωροκηπευτικών, με σκοπό να καλυφθεί μέρος των αναγκών σίτισης κάθε πολίτη που συμμετέχει στο πρόγραμμα.
Συγχρόνως οι ωφελούμενοι θα έχουν την υποχρέωση να παραχωρούν το 10% της ετήσιας παραγωγής τους για την ενίσχυση του κοινωνικού παντοπωλείου και της δομής παροχής συσσιτίου, που επίσης οργανώθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος καταπολέμησης της φτώχειας.
Η δημιουργία του δημοτικού λαχανόκηπου εντάσσεται στο πρόγραμμα “Κοινωνικές δομές άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας στο δήμο Θεσσαλονίκης”, το οποίο είναι συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ελληνικό κράτος.

ΑΡΧΙΣΕ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ
Ενόψει της έναρξης λειτουργίας του δημοτικού λαχανόκηπου για την καλλιεργητική περίοδο Μαρτίου-Απριλίου ο δήμος Θεσσαλονίκης απευθύνει κάλεσμα για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα σε όσους πολίτες δεν διαθέτουν αγροτική ιδιοκτησία ή άλλη καλλιεργήσιμη έκταση γης κοντά στην περιοχή όπου διαμένουν.
Οι αιτήσεις γίνονται δεκτές στα γραφεία της μη κυβερνητικής οργάνωσης “Άρσις”, στη συμβολή της οδού Πτολεμαίων με Συγγρού, καθημερινά από τις 11 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα. Παράλληλα με τις αιτήσεις τους οι πολίτες οφείλουν να καταθέσουν τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
>> Εκκαθαριστικό ή υπεύθυνη δήλωση για μη υποβολή φορολογικής δήλωσης.
>> Αποδεικτικό μόνιμης κατοικίας (π.χ. απόδειξη ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΑΘ) ή φωτοτυπία μισθωτηρίου συμβολαίου, εάν δεν υπάρχει λογαριασμός στο όνομα του ενδιαφερόμενου.
>> Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
>> Φωτοαντίγραφο κάρτας ανεργίας, εάν υπάρχει.
>> Γνωμάτευση γιατρού, εφόσον υπάρχουν προβλήματα υγείας.
>> Αντίγραφο δήλωσης στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9) ή βεβαίωση οικείου υποθηκοφυλακείου.

ΧΕΙΡΑ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΕ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΧΤΥΠΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
Στο πλαίσιο του προγράμματος “Κοινωνικές δομές αντιμετώπισης της φτώχειας στο δήμο Θεσσαλονίκης” άρχισε και η λειτουργία κοινωνικού παντοπωλείου, το οποίο παρέχει σε πολίτες με σοβαρά οικονομικά προβλήματα διάφορα είδη παντοπωλείου, τυποποιημένα τρόφιμα, είδη βρεφανάπτυξης, είδη ατομικής υγιεινής και καθαριότητας, είδη ένδυσης και υπόδησης, παιχνίδια, βιβλία κ.λπ.
Η συγκεκριμένη δομή σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Καλυψώ Γούλα λειτουργεί στο κτίριο κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου, επί της οδού Μοναστηρίου 53-55. Το κοινωνικό παντοπωλείο είναι ανοικτό καθημερινά, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα.
Ο δήμος Θεσσαλονίκης και οι συμπράττουσες μη κυβερνητικές οργανώσεις απευθύνουν κάλεσμα στους παραγωγούς και στις επιχειρήσεις της πόλης να συνδράμουν την προσπάθεια συγκέντρωσης ειδών πρώτης ανάγκης, τα οποία διατίθενται σε άπορους και σε κοινωνικά αποκλεισμένα άτομα.
Όπως έχει επισημάνει η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου, ο δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την κοινωνική οργάνωση υποστήριξης νέων “Άρσις” και τη μη κυβερνητική οργάνωση “Praksis” δημιουργεί στο πλαίσιο του προγράμματος “Κοινωνικές δομές αντιμετώπισης της φτώχειας” ένα δίκτυο συνολικά οκτώ δομών.
Σύμφωνα με την κυρία Γούλα το δίκτυο περιλαμβάνει εκτός από το κοινωνικό παντοπωλείο και το δημοτικό λαχανόκηπο ένα κοινωνικό φαρμακείο, το υπνωτήριο και το κέντρο ημερήσιας υποδοχής αστέγων, το γραφείο διαμεσολάβησης, την τράπεζα χρόνου και την παροχή συσσιτίου.