Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Φως στην τριπλή δολοφονία της Καλιρράχης

Μία μαρτυρία, όπως όλα δείχνουν, ήταν αυτή που έριξε φως στην επί δεκατρία χρόνια ανεξιχνίαστη τριπλή δολοφονία της Θάσου, οδηγώντας τις δικαστικές αρχές να παραπέμψουν σε δίκη 57χρονο επιχειρηματία από την Καβάλα.

Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com
Ο κατηγορούμενος όλα αυτά τα χρόνια ήταν ο υπ’ αριθμόν ένα ύποπτος για το πρωτοφανές έγκλημα, ωστόσο δεν υπήρχαν στοιχεία σε βάρος του.
Το τριπλό έγκλημα της Θάσου είχε γίνει σε εξοχικό της Καλλιράχης στα μέσα Ιουνίου 2001, με θύματα το 48χρονο υπάλληλο της πολεοδομίας Καβάλας Γιάννη Κουλούση, τον 55χρονο υπάλληλο της τοπογραφικής υπηρεσίας Καβάλας Γιώργο Χαλκίδη και το 49χρονο εργολάβο οικοδομών και στέλεχος τότε της βιομηχανίας ζάχαρης Κυριάκο Αθανασά. Οι τρεις άνδρες είχαν πυροβοληθεί από ένα όπλο, καθώς στο σημείο βρέθηκαν δέκα κάλυκες των 9 χιλιοστών. Η έρευνα, για να βρεθεί η άκρη του νήματος, είχε περιπλέξει διάφορα σενάρια για τα κίνητρα του δράστη ή των δραστών, αν και από τα στοιχεία της αστυνομίας επρόκειτο περί ενός ατόμου που μάλιστα χρησιμοποίησε σιγαστήρα. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι δραστηριότητες των θυμάτων για την έκδοση πολεοδομικών αδειών στην περιοχή και το ενδεχόμενο ο δολοφόνος να ήταν δυσαρεστημένος από τη μεταχείριση που είχε. Ωστόσο στην τοπική κοινωνία κυκλοφόρησαν σενάρια για ροζ κυκλώματα και παράνομες ελληνοποιήσεις, διευρύνοντας το μυστήριο.
Το πρώτο φως για το τριπλό έγκλημα προήλθε από μία άλλη δολοφονία τον Ιούλιο του 2002, του 35χρονου ιδιοκτήτη νυχτερινών κέντρων στην Καβάλα Γιώργου Σιδηρόπουλου. Η βαλλιστική εξέταση έδειξε σύνδεση μεταξύ του τριπλού εγκλήματος της Θάσου, καθώς οι σφαίρες που σκότωσαν τον 35χρονο προήλθαν από το ίδιο όπλο με το οποίο πυροβολήθηκαν οι τρεις άνδρες στη Θάσο. Το όπλο αυτό δεν βρέθηκε ποτέ, όμως σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές πρόκειται για αυτό το οποίο ο 57χρονος επιχειρηματίας είχε παραλάβει με δέμα από το ΚΤΕΛ, με αποστολέα έναν αστυνομικό-οπλουργό, που γι’ αυτό το λόγο αποτάχθηκε. Επίσης σύμφωνα με μαρτυρίες που είχαν συγκεντρωθεί εκείνο το διάστημα το προηγούμενο βράδυ του εγκλήματος το θύμα είχε ξυλοκοπήσει τον 57χρονο, όταν εκείνος του ζήτησε χρήματα για «προστασία». Πάλι όμως τα στοιχεία σε βάρος του δεν οδηγούσαν σε επαρκείς κατηγορίες.


Η κρίσιμη κατάθεση
Ο φάκελος του τριπλού εγκλήματος και της δολοφονίας του 35χρονου όλα αυτά τα χρόνια ήταν ανοιχτός. Άλλωστε ο 57χρονος, που αποτελούσε πάντα τον πρώτο ύποπτο -είχαν γίνει έρευνες και στο σπίτι του- δεν σταμάτησε να έχει περιπέτειες με τη δικαιοσύνη, καθώς αργότερα ενεπλάκη και σε διπλή ληστεία τραπεζών στην Ελευθερούπολη Καβάλας και γι’ αυτό έμεινε στη φυλακή.
Οι ανακριτικές αρχές της Καβάλας εξακολουθούσαν όλο αυτό το διάστημα να συγκεντρώνουν στοιχεία, τα οποία μπορεί να συμπλήρωναν το παζλ του μυστήριου εγκλήματος. Μία κατάθεση ήταν αυτή που σύμφωνα με έγκυρες πηγές έκρινε την απόφαση να παραπεμφθεί σε δίκη ο 57χρονος ιδιοκτήτης καταστημάτων με οπτικά με βούλευμα του συμβουλίου πλημμελειοδικών, που δημοσιεύτηκε την περασμένη Παρασκευή. Η παραπομπή αφορά το τριπλό έγκλημα της Θάσου και τη δολοφονία του ιδιοκτήτη νυχτερινών κέντρων. Με το ίδιο βούλευμα διατάσσεται η σύλληψη του 57χρονου, ο οποίος εντοπίστηκε άμεσα από την ασφάλεια Καβάλας και οδηγήθηκε στις φυλακές.
Ο μάρτυρας, που δεν είναι γνωστό εάν έχει διατηρήσει το δικαίωμά του να μην αποκαλυφθούν τα στοιχεία του, για να χαρακτηριστεί «προστατευόμενος», καταθέτοντας στην ανάκριση ανέφερε ότι στον τόπο του τριπλού εγκλήματος είδε τον 57χρονο. Μάλιστα οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν πως η μαρτυρία του δένει και με άλλα στοιχεία που παρέθεσε, ορισμένα εκ των οποίων έχουν να κάνουν και με το κίνητρο του κατηγορούμενου.
Το γεγονός πάντως ότι ο φάκελος των εγκλημάτων ήταν ανοιχτός έγινε φανερό αρχικά το 2006, όταν η εισαγγελία εφετών Κομοτηνής ζήτησε να επανεξεταστούν όλα τα στοιχεία και να ληφθούν επιπλέον καταθέσεις. Όμως και στα μέσα του περασμένου μήνα, όταν ο 57χρονος επιχειρηματίας κλήθηκε μαζί με το συνήγορό του να επιδείξουν στις ανακριτικές αρχές ένα κλειδί αυτοκινήτου, που είχε βρεθεί σε τραπεζική θυρίδα του ίδιου. Εκείνο το κλειδί θεωρήθηκε ότι ήταν του 35χρονου νεκρού, αλλά, όπως δήλωσε ο 57χρονος, ανήκε στο δικό του αυτοκίνητο και «η έρευνα εκείνη με δικαίωσε». Μάλιστα δεν παρέλειψε δημόσια να επιτεθεί σε δικαστικές και αστυνομικές αρχές, όπως και σε δημοσιογράφους.


Η διπλή ληστεία και οι σχέσεις με την Τουρκία
Δυόμισι χρόνια μετά την τριπλή δολοφονία στη Θάσο ο 57χρονος συλλαμβάνεται για δύο ληστείες τραπεζών, που έγιναν την ίδια ώρα στην Ελευθερούπολη. Μάλιστα στο σημείο σημειώθηκε και ανταλλαγή πυροβολισμών και ο επιχειρηματίας τραυματίστηκε στο πόδι.
Τότε κατάφερε να διαφύγει, όμως λίγες ημέρες αργότερα μαρτυρία οδηγεί τις αστυνομικές αρχές στο νοσοκομείο της Αδριανούπολης Τουρκίας. Ύστερα από συνεργασία με τις τουρκικές αρχές διαπιστώθηκε ότι είχε εισαχθεί με πλαστή ταυτότητα, όμως συνελήφθη και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 25 χρόνων, ενώ καταδικάστηκαν ο γιος, η σύζυγος και τέσσερις Αλβανοί. Ακόμη και μετά τη σύλληψή του όμως ο 57χρονος έδειχνε τόσο ότι δεν ήθελε να βρεθεί στα χέρια των αρχών όσο και ότι είχε «διασυνδέσεις» ίσως και στο εσωτερικό της αστυνομίας. Δεν ήταν τυχαίο ότι το Δεκέμβριο του 2003, παρότι τραυματισμένος στο πόδι, κατάφερε με άνεση να αποδράσει από τα κρατητήρια του αστυνομικού τμήματος Καβάλας. Εντοπίστηκε όμως και συνελήφθη στις 18 Δεκεμβρίου 2003 στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης.
Από την περίοδο εκείνη οι αστυνομικές αρχές άφηναν διάφορα υπονοούμενα για το ρόλο και τη δράση του 57χρονου. Εντύπωση είχε προκαλέσει πως στο σπίτι του είχαν βρεθεί έγγραφα που αποδίδονταν στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, καθώς και στοιχεία που παρέπεμπαν σε τουρκικές υπηρεσίες. Το βέβαιο είναι πως ο 57χρονος ακόμη και μετά την αποφυλάκισή του συνέχισε να κινείται στα όρια του νόμου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι άνθρωποί του δεν δίστασαν να ξυλοκοπήσουν τέσσερις νεαρούς, επειδή… τόλμησαν και κάθισαν το καλοκαίρι σε ξαπλώστρες παραλιακού καταστήματός του.