Καταδίκη - χαστούκι επέβαλε χθες το μονομελές πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης στον οδηγό του ΟΑΣΘ, ο οποίος τον περσινό Απρίλιο καταγγέλθηκε ότι κατέβασε από το λεωφορείο της γραμμής δύο αφρικανούς επιβάτες και στη συνέχεια διατυμπάνιζε μέσα στο όχημα ότι είναι χρυσαυγίτης.
Του Κώστα Καντούρη
«Έδρασε ορμώμενος από εθνοτικές και ρατσιστικές πεποιθήσεις, τους κατέβασε λόγω της προέλευσής τους», παρατήρησε η εισαγγελέας της έδρας του δικαστηρίου, που τον καταδίκασε σε φυλάκιση 10 μηνών με τριετή αναστολή και χρηματική ποινή 1.000 ευρώ.
Χθες το πρωί στο δικαστήριο ο οδηγός επιχείρησε να αλλάξει την εικόνα όσων καταγγέλθηκαν από νεαρή δικηγόρο που επέβαινε στο ίδιο λεωφορείο, ισχυριζόμενος ότι δεν έκανε απολύτως τίποτε. Αρνήθηκε ότι επικαλέστηκε το ναζιστικό κόμμα για τη συμπεριφορά του, την υποστήριξη στο οποίο όμως δεν αρνήθηκε. Μάλιστα, για να πείσει ότι δεν έχει πρόβλημα με τους αλλοδαπούς και ειδικά με τους έγχρωμους, κάλεσε ως μάρτυρα υπεράσπισής του έναν Νιγηριανό.
Η νεαρή δικηγόρος, η οποία έγινε μάρτυρας του πρωτοφανούς περιστατικού που συνέβη στις 10 Απριλίου 2013, ήταν καταπέλτης στην κατάθεσή της χθες στο μονομελές. «Στη συγκεκριμένη στάση προσπάθησαν να ανέβουν στο γεμάτο λεωφορείο από επιβάτες δύο Αφρικανοί και ένας Έλληνας. Ο οδηγός σταμάτησε το λεωφορείο, κατέβηκε και έβγαλε έξω τους μετανάστες με το πρόσχημα ότι δεν είχαν εισιτήριο. Οι άνθρωποι τού έδειχναν ότι είχαν στα χέρια τους ψιλά για εισιτήριο. Ήταν ρατσιστική η συμπεριφορά του. Δεν τους δόθηκε καν το δικαίωμα να επιβιβαστούν στο λεωφορείο. Στον Έλληνα δεν έκανε καθόλου έλεγχο», περιέγραψε.
Αναφέρθηκε επίσης σε όσα ακολούθησαν λόγω των αντιδράσεων των επιβατών, αφού οι δύο μετανάστες έμειναν έξω από το λεωφορείο, που συνέχισε το δρομολόγιό του. Όπως είπε η δικηγόρος, ο οδηγός, αντιδρώντας στα σχόλια, διέκοψε την πορεία σε σημείο όπου δεν υπήρχε στάση και άρχισε να φωνάζει. «Εγώ είμαι ο οδηγός, κάνω ό,τι γουστάρω», έλεγε. Άρχισε να ωρύεται, λέγοντας «είμαι χρυσαυγίτης» και δείχνοντας ένα μενταγιόν με το σύμβολο της οργάνωσης. Μάλιστα, είπε ότι είχε και τατουάζ», συμπλήρωσε η μάρτυρας. Υπογράμμισε πως η ίδια απευθύνθηκε στην οργάνωση δικηγόρων οργάνωσης Άμεση Πράξη κατά της Ρατσιστικής Βίας στη Θεσσαλονίκη, που προχώρησε σε αναφορά στον ΟΑΣΘ και ύστερα από δημοσίευμα της «Μ» ακολούθησε εισαγγελική έρευνα.
Το γεγονός ότι το λεωφορείο σταμάτησε στη μέση του δρομολογίου την πορεία του επιβεβαίωσε στο δικαστήριο μοτοσικλετιστής, ο οποίος είδε τη σκηνή της αντιπαράθεσης με τους άλλους επιβάτες.
«Ήθελα να τους ελέγξω»
Εντελώς διαφορετική εικόνα προσπάθησε να παρουσιάσει ο ίδιος ο οδηγός, ο οποίος εργάζεται στη γραμμή 26, όπου έγινε το περιστατικό, τα τελευταία οκτώ χρόνια, όπως είπε στο δικαστήριο. «Άκουσα ένα μπαμ όταν πήγα να κλείσω τις πόρτες και επειδή λόγω συνωστισμού δεν μπορούσα να περάσω από τον κόσμο, βγήκα απ’ έξω», ισχυρίστηκε. Αρνήθηκε ότι δεν επέτρεψε στους δύο μετανάστες να επιβιβαστούν και υποστήριξε ότι τους καλούσε να μπουν από την πρώτη πόρτα στο λεωφορείο, ενώ τους ρώτησε εάν είχαν πρόθεση να κόψουν εισιτήρια. «Ένας με χτύπησε στον ώμο και μετά με προπηλάκισαν. Μόλις είπα ότι θα καλέσω την αστυνομία, έφυγαν», είπε στην απολογία του. Όταν όμως ρωτήθηκε από το δικαστήριο για ποιο λόγο δεν κάλεσε τις αρχές, απάντησε… «για να μην καθυστερήσω το λεωφορείο».
Αναφορικά με την ένταση που ακολούθησε μέσα στο λεωφορείο έδωσε επίσης άλλη εκδοχή. «Άκουσα κάποιον να λέει ότι είμαι χρυσαυγίτης και εγώ του απάντησα ‘να μην μπερδεύουν τις πολιτικές πεποιθήσεις με τη δουλειά’», χωρίς να αρνηθεί ότι είναι υποστηρικτής του ναζιστικού κόμματος. Άλλωστε την υποστήριξή του αυτή ο οδηγός έχει εκφράσει και μέσω του facebook, την περίοδο εκείνη που αποκαλύφτηκε το επεισόδιο.
Η υπεράσπιση του κατηγορούμενου προέβαλε βασικό ισχυρισμό ότι όλα έγιναν για να ελέγξει τους δύο Αφρικανούς εάν είχαν εισιτήρια, επειδή έχει υποχρέωση από τον ΟΑΣΘ. Επίσης υποστηρίχθηκε ότι η κατηγορία της άρνησης παροχής υπηρεσίας για φυλετικούς λόγους (Ν. 3304/05), για την οποία καταδικάστηκε ο οδηγός, δεν ισχύει για την περίπτωσή του. Ο νιγηριανός μετανάστης που κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης του οδηγού ανέφερε στο δικαστήριο ότι είναι φίλος του επί χρόνια και ότι δεν έχει δείξει ο κατηγορούμενος δείγματα ρατσιστικής συμπεριφοράς.
Ο ΟΑΣΘ, όταν έγινε γνωστό το ρατσιστικό περιστατικό, ξεκίνησε πειθαρχικό έλεγχο, ο οποίος όμως ανεστάλη λόγω της ποινικής διαδικασίας και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να κινηθεί, όπως είχε δηλώσει από τότε ο πρόεδρος του Οργανισμού.