Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

ΕΦΟΡΙΑ Οι 27 κυριότερες αλλαγές στη φετινή φορολογική δήλωση


Τα πάνω κάτω έρχονται στο έντυπο της φετινής φορολογικής δήλωσης, στην οποία οι φορολογούμενοι θα δηλώσουν τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2013. Οι αλλαγές στο έντυπο της φορολογικής δήλωσης είναι αποτέλεσμα των μεταβολών που ισχύουν στον τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων από την 01.01.2013.
Οι αλλαγές αυτές περιλαμβάνουν την απάλειψη κωδικών, όπως εκείνων που αφορούν τις εκπτώσεις δαπανών που καταργήθηκαν, αλλά και προσθήκη νέων κωδικών, όπως αυτοί που έχουν να κάνουν με τη φορολόγηση όσων αμείβονται με «μπλοκάκι», αλλά επί της ουσίας είναι μισθωτοί. Οι φετινές φορολογικές δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν από τις 20 Μαρτίου έως και τις 30 Ιουνίου. Η υποβολή γίνεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο.

ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
- Απαλείφθηκε ο κωδικός 012, στον οποίον οι μισθωτοί έπρεπε να δηλώσουν αν πήραν στεγαστικό επίδομα.
- Καταργήθηκε ο κωδικός 015, τον οποίο συμπλήρωναν οι μισθωτοί που κατοικούν σε παραμεθόρια περιοχή.
- Απαλείφθηκε ο κωδικός 017, που αφορούσε όσους είχαν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, με δεδομένο ότι όσοι συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους (και με την επιφύλαξη να μην είναι προστατευόμενα μέλη) είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν φορολογική δήλωση.
- Απαλείφθηκε ο κωδικός 021-022, που έπρεπε να συμπληρώσουν όσοι είχαν πραγματοποιήσει παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας.
- Απαλείφθηκε ο κωδικός 010, στον οποίον οι φορολογούμενοι δήλωναν ότι δεν επιθυμούσαν να ενταχθούν στην ηλεκτρονική και τηλεφωνική πληροφόρηση του υπουργείου Οικονομικών.
- Προστέθηκε ο κωδικός 343-344 για τα εισοδήματα που θεωρείται ότι αποτελούν εισόδημα από μισθωτή εργασία (και για τα οποία δεν υπάρχει ηλεκτρονική πληροφόρηση).
- Προστέθηκε ο κωδικός 017-018, ο οποίος συμπληρώνεται απ’ όσους έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος για πρώτη φορά από 1ης Ιανουαρίου 2013 και μετά. Σημειώνεται ότι για νέες ατομικές επιχειρήσεις ή νέους ελεύθερους επαγγελματίες για τα τρία πρώτα έτη άσκησης της δραστηριότητάς τους ο φορολογικός συντελεστής του πρώτου κλιμακίου και για εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ μειώνεται κατά 50% (δηλαδή, εφαρμόζεται συντελεστής 13%). Για τα επόμενα 40.000 ευρώ εφαρμόζεται ο κανονικός συντελεστής 26% και για το ποσό άνω των 50.000 ευρώ εφαρμόζεται συντελεστής 33%.
- Αλλάζει το περιεχόμενο του κωδικού 001-002, που συμπληρώνουν όσοι δικαιούνται μείωση φόρου λόγω αναπηρίας 67% και άνω. Οι παραπάνω φορολογούμενοι δικαιούνταν πέρσι αυξημένο αφορολόγητο 2.000 ευρώ, ενώ φέτος θα καρπωθούν μείωση φόρου 200 ευρώ.
- Απαλείφθηκαν οι κωδικοί 003 και 004, που συμπλήρωναν οι γονείς για τα προστατευόμενα τέκνα τους. Πλέον, το μόνο που θα απαιτείται είναι η συμπλήρωση του πίνακα 9 με τα ονόματα των παιδιών, το έτος γέννησης, τον ΑΦΜ (εφόσον υπάρχει) και τον ΑΜΚΑ.
- Προστέθηκε ο κωδικός 307-308: σε αυτόν θα πρέπει να δηλωθεί το εισόδημα από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελεύθερου επαγγέλματος απ’ όσους αμείβονται με «μπλοκάκι», αλλά επί της ουσίας είναι μισθωτοί. Για να χαρακτηριστεί ένας εργαζόμενος με μπλοκάκι ως μισθωτός και να φορολογηθεί με την αντίστοιχη κλίμακα θα πρέπει να έχει έγγραφη σύμβαση με τους εργοδότες του και να έχει έως τρεις εργοδότες. Στην περίπτωση που οι εργοδότες του υπερβαίνουν τους τρεις, θα πρέπει ποσοστό 75% των ακαθαρίστων εσόδων του εισοδήματος από ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα να προέρχεται από έναν εργοδότη.
- Προστέθηκαν οι κωδικοί 309-310, τους οποίους θα συμπληρώνουν όσοι παρέχουν εργασία με εργόσημο.
- Προστέθηκαν οι κωδικοί 311-312, που συμπληρώνονται απ’ όσους έχουν οικοδομικά ένσημα και αυτασφαλίζονται.
- Καταργήθηκε ο κωδικός 403-404, που αφορούσε την επιχειρηματική αμοιβή από συμμετοχή με επιχείρηση. Ο κωδικός καταργείται, καθώς καταργήθηκε η επιχειρηματική αμοιβή και όλα τα επιχειρηματικά κέρδη φορολογούνται με συντελεστή 26%.
- Απαλείφθηκαν οι κωδικοί 415-416, στους οποίους δηλώνονταν οι ζημιές προηγούμενων οικονομικών ετών από ατομική επιχείρηση.
- Στον πίνακα 6 τής φορολογικής δήλωσης οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν τα στοιχεία για το ενοίκιο κύριας κατοικίας ή των παιδιών που σπουδάζουν σε άλλη πόλη του εσωτερικού. Μπορεί να μη δίνεται πλέον έκπτωση φόρου, ωστόσο τα σχετικά ποσά θα πρέπει να δηλωθούν για λόγους διασταύρωσης και καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.
- Καταργείται ο κωδικός 053-054, όπου δηλώνονταν οι υποχρεωτικές εισφορές σε ταμεία ασφάλισης (ΟΑΕΕ κτλ.).
- Απαλείφθηκε ο κωδικός 063-064, που αφορούσε τους τόκους στεγαστικών δανείων κύριας κατοικίας, και ο κωδικός 069-070, όπου δηλώνονταν τα ποσά των δανείων.
- Καταργήθηκε ο κωδικός 073-074, στον οποίο δηλώνονταν τα ασφάλιστρα ζωής.
- Απαλείφθηκε ο κωδικός 039-040 για τις δαπάνες αποκατάστασης διατηρητέων κτισμάτων.
- Καταργήθηκε ο κωδικός 037-038, στον οποίο δηλωνόταν η δαπάνη αποκατάστασης ακινήτων.
- Καταργήθηκε ο κωδικός 084-085, στον οποίο δηλώνονταν οι δαπάνες διδάκτρων σε φροντιστήρια.
- Προστέθηκε ο κωδικός 345-346 για τον φόρο που αναλογεί στο εισόδημα των μισθωτών, οι οποίοι αμείβονται με «μπλοκάκι».
- Συμπεριλήφθηκε ο κωδικός 347-348, στον οποίο δηλώνεται ο φόρος που παρακρατήθηκε στο εισόδημα των μισθωτών με «μπλοκάκι».
- Προστέθηκε ο κωδικός 349-350 για το ποσό ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, που παρακρατήθηκε από τους μισθωτούς με «μπλοκάκι».
- Προστέθηκαν οι κωδικοί 231 και 234, τους οποίους θα πρέπει να συμπληρώσουν όσοι τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους με τον νόμο 4178/2013. Θα πρέπει να δηλωθεί σε διαφορετικούς κωδικούς η επιφάνεια των κύριων χώρων που νομιμοποιήθηκαν, αλλά και των αντίστοιχων βοηθητικών χώρων. Η δήλωση θα πρέπει να γίνει, προκειμένου να υπολογιστεί τεκμήριο και γι’ αυτούς τους χώρους.
- Προστέθηκαν οι κωδικοί 667-678: στους κωδικούς αυτούς θα πρέπει να αναγραφούν οι τόκοι καταθέσεων από εγχώριες τράπεζες. Οι τόκοι θα πρέπει να δηλωθούν, προκειμένου να υπολογιστεί εισφορά αλληλεγγύης και σε αυτά τα εισοδήματα.
- Απαιτείται να δηλωθεί ο ΑΜΚΑ γονέων και παππούδων που θεωρούνται προστατευόμενα μέλη του φορολογούμενου.

"Μ"