Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

ΑΓΡΟΤΕΣ Συλλαλητήριο αύριο, μπλόκα τη Δευτέρα


Με συλλαλητήριο αύριο το μεσημέρι στο άγαλμα του Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη και παράταξη των τρακτέρ στους δρόμους από το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες που πρόσκεινται στην Παναγροτική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ).

Του Φώτη Κουτσαμπάρη
Με αφορμή τη διεξαγωγή της 25ης Agrotica, μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, με επικεφαλής τον αγροτοσυνδικαλιστή Βαγγέλη Μπούτα, μετέβησαν στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να οργανώσουν το συλλαλητήριο. Ο κ. Μπούτας, μάλιστα, στην διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου στο ΕΚΘ απηύθυνε κάλεσμα στους αγρότες της χώρας αλλά και σε όσους ανήκουν σε κλάδους που πλήττονται σημαντικά από την ακολουθούμενη πολιτική, να συμμετάσχουν στο αυριανό συλλαλητήριο. Ο ίδιος εκτίμησε ότι με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία θα είναι ίσως το μεγαλύτερο συλλαλητήριο που έχει ποτέ διοργανωθεί, ενώ διευκρίνισε ότι το σύνθημα θα είναι “κάνουμε αγώνα επιβίωσης”.
Οι αγρότες αντιδρούν στο νέο καθεστώς φορολόγησης και ζητούν να μην τηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων όσοι έχουν τζίρο κάτω από 40.000 ευρώ, αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 20.000 που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, να μη διώκονται δικαστικά οι αγρότες που δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους στην εφορία, να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός σπιτιού ή χωραφιού συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ, διαγραφή κάθε ποσού που αντιστοιχεί σε ανατοκισμό και κεφαλαιοποίηση τόκων από το συνολικό ποσό των οφειλών των αγροτών προς τις τράπεζες και κούρεμα 30% των δανείων μέχρι 200.000 ευρώ. Ζητούν δε, επίσης, μείωση του κόστους παραγωγής (π.χ. αφορολόγητο πετρέλαιο και νυχτερινό ρεύμα) και ενίσχυση της κτηνοτροφίας.
Οι εκπρόσωποι της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων ανακοίνωσαν ότι από τη Δευτέρα θα στηθούν περισσότερα από 40 μπλόκα τρακτέρ σε όλη τη χώρα, με αποφάσεις των τοπικών επιτροπών, ενώ ήδη τρακτέρ έχουν βγει στις πλατείες χωριών. Χθες το πρωί, αγρότες από τη Χαλκιδική, με 30 τρακτέρ και 70 αγροτικά αυτοκίνητα, συγκεντρώθηκαν στον κόμβο της Τρίγλιας και ξεκίνησαν μηχανοκίνητη πορεία προς τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να επιδιώξουν συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο Τσαυτάρη, την ώρα των εγκαινίων της Agrotica. Η πορεία τους ανακόπηκε από αστυνομικές δυνάμεις στα όρια των νομών Θεσσαλονίκης - Χαλκιδικής.
Εκτός από τους αγρότες της ΠΑΣΥ, που πρόσκειται στο ΚΚΕ και την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, που αποφάσισαν τις επόμενες κινήσεις τους, οι υπόλοιπες συνδικαλιστικές αγροτικές παρατάξεις συνεχίζουν να τηρούν στάση αναμονής και αναμένεται να πάρουν αποφάσεις εντός του Σαββατοκύριακου. Η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, που αποτελεί δεύτερο μέτωπο, με αγρότες από τη Μακεδονία και τη Στερεά Ελλάδα, είχαν συνάντηση προχθές με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, την οποία χαρακτήρισαν απογοητευτική.
Εντός του Σαββατοκύριακου θα αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους και οι αγρότες της “Πρωτοβουλίας για την ανασυγκρότηση του αγροτοσυνδικαλιστικού κινήματος”, ανεξάρτητη κίνηση που συστάθηκε από νέους αγρότες που επιθυμούν “ακομμάτιστο” συνδικαλισμό. Η “Πρωτοβουλία” ζητά να παγώσει το φορολογικό το 2014 και να επανεξεταστεί το ζήτημα εκ του μηδενός. Προτείνουν να φορολογούνται με βάση τα στρέμματα που κατέχουν και μάλιστα από το πρώτο ευρώ, έτσι ώστε να μη χρειάζεται να τηρούν βιβλία εσόδων - εξόδων.

ΑΘ. ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ «Είμαστε μαζί, όχι απέναντι στους αγρότες»

Αύξηση 14,6% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων μέσα σε μόλις έναν χρόνο, στοιχείο που αποτυπώνει τη δυναμική τού πρωτογενούς τομέα. «Δεν είχαμε άλλα προϊόντα να εξάγουμε!» όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, εγκαινιάζοντας χθες βράδυ την 25η έκθεση Agrotica, στη Θεσσαλονίκη.
Με αφορμή τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με γεωργούς της Χαλκιδικής, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναγνώρισε πως κάθε παραγωγική διαδικασία έχει τις ιδιαιτερότητές της, υποστηρίζοντας ότι «είμαστε δίπλα και όχι απέναντι» στους αγρότες.
Σύμφωνα με τον κ. Τσαυτάρη, η ποιότητα των αγροτικών προϊόντων είναι το «διαβατήριο», ώστε ο κλάδος της γεωργίας να εξελιχθεί σε πυλώνα ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία. Ως παράδειγμα ανέφερε τον κρόκο Κοζάνης, που υπερτερεί ποιοτικά (παρότι η παραγωγή έχει περιοριστεί από τους επτά τόνους στο παρελθόν στον έναν τόνο φέτος...): είναι ακριβώς λόγω αυτής της ποιοτικής υπεροχής που ο νέος πρέσβης της Κίνας στη χώρα μας δήλωσε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ότι η χώρα του είναι διατεθειμένη να απορροφήσει το σύνολο της ελληνικής παραγωγής.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
Κατά την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Τσαυτάρης ανακοίνωσε την πρόσληψη 100 νέων ερευνητών και 150 μεταδιδακτορικών ερευνητών σε ερευνητικά κέντρα, στον τομέα της αγροτικής παραγωγής, προκειμένου να μετουσιωθεί η γνώση σε καινοτομία και εφαρμοσμένη πρακτική. Παράλληλα, δήλωσε αισιόδοξος από το γεγονός ότι, πλέον, νέοι με υψηλή κατάρτιση αποφασίζουν να επιστρέψουν στην ύπαιθρο και να ασχοληθούν με την πρωτογενή παραγωγή.
Αναφερόμενος στη νέα ρύθμιση για την τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων, είπε ότι οι αγρότες που είναι σωστοί δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα, προσθέτοντας ότι έτσι θα περιοριστεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός απ’ όσους εξέδιδαν πλαστά τιμολόγια, προχωρούσαν σε «ελληνοποιήσεις» προϊόντων και εισέπρατταν παράνομα ΦΠΑ, ενώ ταυτόχρονα θα ωφεληθούν οι αγρότες που λειτουργούν με επιχειρηματικά κριτήρια, αφού θα μπορούν να δικαιολογήσουν δαπάνες και απομείωση περιουσιακών στοιχείων, όπως συμβαίνει με όλους τους επαγγελματίες.

ΘΕΣΜΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΖΩΝΕΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ
Ο κ. Τσαυτάρης έκανε γνωστό ότι η Ελλάδα πρόκειται να θεσμοθετήσει ζώνες ιχθυοκαλλιέργειας (κατ’ αντιστοιχία προς τις οριοθετημένες ζώνες βιοτεχνικής δραστηριότητας στην ξηρά), ώστε να είναι ευκολότερη η αδειοδότηση αυτών των μονάδων (ανέφερε, μάλιστα, ότι εξαιτίας της γραφειοκρατίας δεν έχει εκδοθεί νέα άδεια για μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας τα τελευταία τριάμισι χρόνια!). Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σημείωσε ότι, στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, επιτεύχθηκε συμφωνία για τη νέα αλιευτική πολιτική. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η νέα κοινή αγροτική πολιτική προβλέπει σημαντικά κονδύλια για την ενίσχυση (α) της παραγωγής που ικανοποιεί της ανάγκες των χωρών της ΕΕ, (β) της αειφορίας και (γ) της εισόδου νέων αγροτών στον κλάδο.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου, και ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Τάσος Τζήκας, που προέβλεψαν ότι η φετινή Agrotica θα είναι η καλύτερη των τελευταίων ετών, βάσει του αριθμού των εκθετών και του εκτιμώμενου αριθμού επισκεπτών.
ΣΟΦΙΑ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΟΥ