Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Ανασφάλιστοι ασθενείς: «Χρειαζόμαστε όλοι να ζήσουμε»

Μια γυναίκα περιμένει υπομονετικά να σταματήσει η βροχή. Δίπλα της στέκεται ο έφηβος γιος της, τον οποίο μόλις εξέτασαν οι γιατροί στο Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης της Θέρμης. Έχει το βλέμμα χαμηλωμένο. Ντρέπεται γι’ αυτό που της συμβαίνει.

Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr
Στην τσέπη της δεν έχει ούτε καν ένα εισιτήριο για το αστικό λεωφορείο. Και είναι δύσκολο να γυρίσει στο σπίτι της περπατώντας μέσα στη βροχή με το παιδί της άρρωστο. Εύχεται λοιπόν να σταματήσει η βροχή για να μπορέσει να φύγει. Απλώς στέκεται και περιμένει. Όταν οι εθελοντές του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης της Θέρμης συνειδητοποιούν τι συμβαίνει, της δίνουν αμέσως το εισιτήριο κι εκείνη παίρνει τον γιο της και φεύγουν.
Τέτοιες ανθρώπινες ιστορίες, που κρύβουν πόνο και συχνά σοκάρουν, εκτυλίσσονται καθημερινά στα κοινωνικά ιατρεία αλληλεγγύης που λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη. Χιλιάδες ανασφάλιστοι ασθενείς, κυρίως άνθρωποι παραγωγικής ηλικίας 40-60 ετών, που επί 30 και πλέον χρόνια πλήρωναν τις ασφαλιστικές εισφορές τους αλλά βρέθηκαν ξαφνικά στον δρόμο, χωρίς δουλειά και χωρίς περίθαλψη, χτυπούν την πόρτα των ιατρείων αυτών. Άλλωστε, όπως ομολογούν οι ίδιοι, τα ιατρεία αυτά αποτελούν μικρές οάσεις σε μια κοινωνία κι ένα εθνικό σύστημα υγείας που τους αποκλείει από τις δομές του και ουσιαστικά καταδικάζει σε θάνατο όποιον δεν έχει να πληρώσει για την υγεία του.
Χαρακτηριστικό είναι ότι από τον Νοέμβριο του 2011, οπότε άρχισε να λειτουργεί το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης (οδός Αισώπου 24, 1ος όροφος), το επισκέφθηκαν 13.000 ανασφάλιστοι ασθενείς, ηλικίας 40-60 ετών, με το ποσοστό των Ελλήνων να αγγίζει το 70%. Μάλιστα, μόνο στο παθολογικό ιατρείο προσέρχονται καθημερινά 20-25 ραντεβού.
Την ίδια στιγμή, στο νεοσύστατο Κοινωνικό Ιατρείο Θέρμης, όπου παρέχουν εθελοντικά υπηρεσίες 60 νοσηλευτές και γραμματείς και 83 γιατροί, προσήλθαν τις πρώτες έξι εβδομάδες λειτουργίας του 170 ανασφάλιστοι ασθενείς.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΣΕ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΣ
Τον εγκληματικό αποκλεισμό των ανασφάλιστων ασθενών από δωρεάν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας και νοσοκομειακής περίθαλψης κατήγγειλαν εκπρόσωποι των Κοινωνικών Ιατρείων Θεσσαλονίκης και Θέρμης, αλλά και εκπρόσωποι των ασθενών και της ΕΔΟΘ, κατά τη διάρκεια της χθεσινής παρέμβασης που πραγματοποίησαν στο νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ», στο πλαίσιο πανελλαδικής κινητοποίησης όλων των κοινωνικών ιατρείων αλληλεγγύης. Όπως είπαν, ο αποκλεισμός αυτός κοστίζει καθημερινά αναπηρίες και θανάτους σε χιλιάδες συμπολίτες μας, οι οποίοι, από αδυναμία να αντεπεξέλθουν στο κόστος της περίθαλψης, είτε τη στερούνται είτε προσέρχονται για νοσηλεία πολύ καθυστερημένα, όταν πια το πρόβλημά τους έχει επιδεινωθεί.
Μάλιστα, παρέδωσαν στον διοικητή του «ΑΧΕΠΑ» έξι φακέλους ασθενών, η υγεία των οποίων κινδυνεύει άμεσα και έχουν ένδειξη νοσηλείας, είτε για θεραπεία είτε για χειρουργεία.
Κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού του «ΑΧΕΠΑ» πραγματοποιήθηκε δρώμενο υπό τους ήχους της όπερας «Ο κουρέας της Σεβίλλης», όπου «κούρεψαν» τον Ιπποκράτη και την Υγεία. Επίσης, οι διαμαρτυρόμενοι κρατώντας πανό περπάτησαν στους χώρους του νοσοκομείου και απέκλεισαν συμβολικά τα ταμεία του «ΑΧΕΠΑ».
«Η συγκεκριμένη παρέμβαση είναι συνέχεια της δράσης που αρχίσαμε πέρυσι τον Οκτώβριο, με ανάλογη παρέμβαση στο Ιπποκράτειο, για ένα και μοναδικό θέμα: τον αποκλεισμό των ανασφάλιστων από το νοσοκομείο. Επιμένουμε ότι ο αποκλεισμός ανθρώπων από το νοσοκομείο σκοτώνει. Έχουμε ήδη καταγράψει θύματα. Όλοι πληροφορηθήκατε τι έγινε με το κοινωνικό ιατρείο του Ελληνικού», τόνισε ο γενικός γιατρός στο Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης Γιάννης Ράπτης.
Παράλληλα είπε ότι «βασική προϋπόθεση για μας σ’ αυτή την ιστορία είναι ο ασθενής, ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος πολίτης, ο οποίος ζει στη χώρα, αυτός ο άνθρωπος ο οποίος έχει προσφέρει, έχει πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές και τώρα δεν μπορεί να πληρώσει, πρέπει να τυγχάνει της ίδιας αντιμετώπισης όπως κάθε ασφαλισμένος. Ούτε χάρη ζητάμε ούτε και ελεημοσύνη από τον οποιονδήποτε υπουργό. Έχει δικαίωμα που κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα».

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΝΟΣΗΡΟΤΗΤΑΣ
Οι γιατροί έκαναν λόγο για τεράστια αύξηση της νοσηρότητας στη Θεσσαλονίκη, επισημαίνοντας ότι εξαιτίας της κρίσης δημιουργούνται νέα δεδομένα. Σύμφωνα με τον κ. Ράπτη, επτά στους δέκα προσερχόμενους είναι Έλληνες, ηλικίας 40-60 ετών, που έχουν χάσει τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στη χορήγηση των φαρμάκων τους, αλλά και σε ανάγκες νοσοκομειακής κάλυψης.
«Εάν το περιστατικό που έρθει στο νοσοκομείο είναι επείγον, είσαι υποχρεωμένος να το δεχτείς, ακόμη κι αν δεν έχει ασφάλιση. Από κει και πέρα εμείς ως γιατροί έχουμε ένα μεγάλο βάρος για να μπορούμε να διαχειριστούμε τους ανασφάλιστους ασθενείς. Και βρίσκουμε μπροστά μας τις διοικήσεις των νοσοκομείων, το υπουργείο Υγείας, την τρόικα. Εάν δεν θέλουν να έχουμε δημόσιο σύστημα υγείας, ας βγουν να το πουν στον κόσμο», δήλωσε ο νευροχειρουργός στο «ΑΧΕΠΑ» Αθανάσιος Σπηλιωτόπουλος. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «αφού περιθάλψω έναν ανασφάλιστο, μετά αρχίζει για μένα ο Γολγοθάς, καθώς κάποια στιγμή θα δεχτώ τον θυμό και την επίθεση διάφορων γραφειοκρατών, γιατί έδωσα σε αυτόν τον ασθενή φροντίδα, γιατί χρειάζεται αυτά τα υλικά που δεν έχουμε να του τα παρέχουμε κλπ.».
Ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του ΨΝΘ Θεόδωρος Κωνσταντινίδης επισήμανε ότι ούτε ένας πολίτης αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να είναι αποκλεισμένος από υπηρεσίες υγείας. Το δωρεάν σύστημα υγείας πρέπει να υπάρχει για όλους τους πολίτες.

«ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ»
Για σοκαριστικές καταστάσεις που λαμβάνουν χώρα στο Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θέρμης μίλησε ο εθελοντής Γιώργος Αγγελόπουλος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, μια οικογένεια της οποίας το τετράχρονο παιδάκι χρειαζόταν να κάνει σε μηνιαία βάση ένα υπερηχογράφημα λόγω της ασθένειας που έχει. Οι γονείς του όμως δεν είχαν τη δυνατότητα να πληρώνουν 50 ευρώ κάθε φορά, κι έτσι τους παρέπεμψαν σε εξωτερικό συνεργαζόμενο γιατρό του Κοινωνικού Ιατρείου.
«Έρχονται άνθρωποι κάθε ηλικίας, οι οποίοι δεν έχουν τα στοιχειώδη για τη φαρμακευτική τους αγωγή. Χρειαζόμαστε όλοι να ζήσουμε. Η πολιτική που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι μια πολιτική που σκοτώνει. Απαιτείται σεβασμός στη ζωή και την αξιοπρέπεια. Γιατί οι άνθρωποι αυτοί είναι ανασφάλιστοι, αλλά έχουν δουλέψει 30 χρόνια», είπε ο κ. Αγγελόπουλος.
Παράλληλα, έκανε έκκληση για νέους εθελοντές, γιατρούς, φάρμακα και ένα ειδικό κρεβάτι για γυναικολογικές εξετάσεις που χρειάζεται το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θέρμης.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΑΧΕΠΑ
Από την πλευρά του ο διοικητής του «ΑΧΕΠΑ» Γιώργος Βέργουλας διαβεβαίωσε ότι «κανένας ανασφάλιστος που προσέρχεται στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών δεν φεύγει χωρίς να εξυπηρετηθεί. Αντιμετωπίζεται όπως όλοι οι πολίτες. Στα εξωτερικά ιατρεία θα πρέπει να πληρώσουν. Όμως και πάλι δεν διώχνουμε κανέναν ασθενή που έχει ανάγκη. Πέρσι μόνο δαπανήθηκαν 850.000 ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό του νοσοκομείου για υλικά και νοσηλεία που χρειάστηκαν ανασφάλιστοι πολίτες».
Ο υποδιοικητής του ΑΧΕΠΑ Δημήτρης Τσαλικάκης ανέφερε το παράδειγμα γυναίκας που χρειαζόταν αξονική αξίας 250 ευρώ, αλλά δεν είχε να πληρώσει και το νοσοκομείο την έκανε, ενώ τοποθετήθηκαν και κοχλιακά εμφυτεύματα σε ανασφάλιστα παιδιά.

ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ HIV/AIDS
Στα προβλήματα των ανασφάλιστων οροθετικών αναφέρθηκε ο υπεύθυνος της Θετικής Φωνής στη Βόρεια Ελλάδα Γιάννης Πρώιος. Όπως είπε, προς το παρόν οι ανασφάλιστοι οροθετικοί έχουν πρόσβαση στην αντιρετροϊκή αγωγή. Ωστόσο, το πρόβλημα εντοπίζεται στην έλλειψη φαρμάκων στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του «ΑΧΕΠΑ», η οποία είναι μοναδική στη Βόρεια Ελλάδα.
«Πέρυσι τον Δεκέμβριο υπήρχε έλλειψη για μία εβδομάδα. Πλέον πάμε μήνα με τον μήνα στο θέμα των αντιρετροϊκών φαρμάκων - να δούμε αν θα βγει ο μήνας, αν θα φτάσουν τα χάπια... Πολλοί οροθετικοί από την επαρχία, οι οποίοι τα παίρνουν με κούριερ και με καθυστέρηση, τίθενται σε κίνδυνο. Διότι αν καθυστερήσει η αντιρετροϊκή αγωγή και τη σταματήσουν έστω για μία μέρα, ‘καίγεται’ η αγωγή και ακυρώνεται και μετά πρέπει να πάνε σε πιο ακριβό θεραπευτικό σχήμα που μπορεί και να μη το δέχεται ο οργανισμός τους», εξήγησε ο κ. Πρώιος.
Παράλληλα, είπε πως όταν ένας οροθετικός βρίσκεται σε αντιρετροϊκή αγωγή, μηδενίζεται το ιικό του φορτίο, βελτιώνεται η υγεία του και παύει να είναι μεταδοτικός.
Απαντώντας, ο κ. Βέργουλας είπε ότι ο προϋπολογισμός για τα φάρμακα του «ΑΧΕΠΑ» το 2009 ήταν 30 εκατ. ευρώ για φάρμακα, εκ των οποίων τα 4,5 εκατ. προορίζονταν για αντιρετροϊκά φάρμακα. Το 2014 ο προϋπολογισμός είναι μόλις 9 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7 εκατ. για αντιρετροϊκά φάρμακα.
Αίτημα της διοίκησης του «ΑΧΕΠΑ» είναι να βγει εκτός του τακτικού προϋπολογισμού του νοσοκομείου το κονδύλι για τα αντιρετροϊκά φάρμακα, τα οποία είναι πανάκριβα. Μια άλλη πρόταση είναι να τα αγοράζει π.χ. το ΚΕΕΛΠΝΟ ή το υπουργείο Υγείας και να τα μοιράζει στα νοσοκομεία όπου λειτουργούν μονάδες ειδικών λοιμώξεων και από εκεί να διανέμονται στους ασθενείς, οι οποίοι είναι καταγεγραμμένοι.