Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

ΑΓΡΟΤΕΣ Ζεσταίνουν τα τρακτέρ

Σε δύο γραμμές κινούνται οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των αγροτών όσον αφορά τον σχεδιασμό των αντιδράσεών τους στα ζητήματα που τους απασχολούν.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη

Στη μία πλευρά η Παναγροτική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ) του ΚΚΕ, που έχει ήδη ξεκινήσει κινητοποιήσεις με την έξοδο των τρακτέρ στις πλατείες, και από την άλλη οι υπόλοιπες οργανώσεις, που επιδιώκουν επίλυση των ζητημάτων μέσω διαβούλευσης με κυβερνητικά στελέχη.
Στο κάλεσμα της ΠΑΣΥ, τρακτέρ έχουν κατακλύσει από προχθές πλατείες χωριών στη Θεσσαλία (Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Μαγνησία), ενώ σήμερα θα γίνουν συσκέψεις για να καταγραφούν οι κατά τόπους απόψεις των αγροτών, ώστε το Σαββατοκύριακο να συνεδριάσουν εκ νέου οι επιτροπές αγώνα και να σχεδιάσουν τις περαιτέρω δράσεις τους. Για αύριο Παρασκευή έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από τις εφορίες σε όλη τη χώρα, για να καταγγελθεί ο νέος τρόπος φορολόγησης των αγροτών (βιβλία εσόδων - εξόδων).
Οι αγροτικοί σύλλογοι και οι συντονιστικές επιτροπές της Κεντρικής Μακεδονίας που μετέχουν στην ΠΑΣΥ προγραμμάτισαν τα εξής: Στην Πέλλα, σύσκεψη σήμερα στη Σκύδρα, κινητοποίηση αύριο στην εφορία της Έδεσσας και κάθοδος των τρακτέρ στις πλατείες τις επόμενες ημέρες. Στην Ημαθία, αύριο συγκέντρωση στην εφορία της Βέροιας και κάθοδος των τρακτέρ σε Κοπανό και Μακροχώρι. Στην Πιερία, στον Λαγκαδά, στις Σέρρες και στο Κιλκίς παραστάσεις διαμαρτυρίας αύριο στις εφορίες. Ο αγώνας της ΠΑΣΥ θα κορυφωθεί με συγκέντρωση έξω από τον εκθεσιακό χώρο της ΔΕΘ το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου, οπότε θα είναι σε εξέλιξη η 25η Agrotica.
Οι συνδικαλιστές των άλλων παρατάξεων έδωσαν ραντεβού σήμερα στην Αθήνα για να καθορίσουν με ακρίβεια τη στάση τους. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαβουλεύσεις ώστε να διαμορφώσουν προτάσεις τις οποίες θα καταθέσουν στους αρμόδιους υπουργούς για να μην εφαρμοστεί το μέτρο τήρησης βιβλίων εσόδων - εξόδων. Οι αγρότες της Θεσσαλονίκης σκέφτονται να προτείνουν για όσους απαιτούνται να τηρούν βιβλία εσόδων - εξόδων την αύξηση του ορίου του τζίρου των 10.000 ευρώ τουλάχιστον στα 20.000 ευρώ. Εκπρόσωποι αγροτών από Ημαθία, Πέλλα, Πιερία έχουν προτείνει οι αγρότες να φορολογούνται με βάση τα στρέμματα που κατέχουν και μάλιστα από το πρώτο ευρώ, έτσι ώστε να μη χρειάζεται να τηρούν βιβλία εσόδων - εξόδων.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥΣ
Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Οικονομολόγων (προσκείμενη στο ΚΚΕ) χαιρετίζει και στηρίζει τις κινητοποιήσεις των μικρομεσαίων αγροτών. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της στο πλαίσιο της πανελλαδικής αγροτικής κινητοποίησης, την ερχόμενη Παρασκευή θα γίνουν αγωνιστικές συγκεντρώσεις στα καταστήματα των εφοριών σε όλη τη χώρα, “για να καταγγελθεί η πολιτική της άγριας φορολόγησης των αγροτών”. Η Πανεπιστημονική καλεί “όλους τους εργατοϋπάλληλους και αυτοαπασχολούμενους οικονομολόγους να σταθούν στο ίδιο αγωνιστικό μετερίζι με τους μικρομεσαίους αγρότες, στον δρόμο της Λαϊκής Συμμαχίας ενάντια στον κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια, την ΕΕ και τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις”.