Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Παρίστανε τον εφοριακό και "έγδερνε" ηλικιωμένους

Οργανωμένο κύκλωμα εξαπάτησης ηλικιωμένων εξαρθρώθηκε σε Θεσσαλονίκη και Ημαθία με βασικό κατηγορούμενο 54χρονο, ο οποίος συνελήφθη, και μάλιστα λίγους μήνες μετά την αποφυλάκισή του για παρόμοιες απάτες.

Του Κώστα Καντούρη

Οι απατεώνες παρίσταναν τους εφοριακούς αποσπώντας μεγάλα χρηματικά ποσά από τα θύματά τους.
Η μέθοδος που χρησιμοποιούσαν οι τρεις συλληφθέντες, μεταξύ των οποίων πατέρας και γιος, ήταν γνωστή. Ο 54χρονος εμφανιζόταν σε σπίτια ηλικιωμένων και έλεγε στα υποψήφια θύματά του ότι είναι εφοριακός και αναζητά χρήματα που δήθεν χρωστούσαν στενά συγγενικά τους πρόσωπα, συνήθως οι γιοι τους. Για να πείσει τους ηλικιωμένους ο κατηγορούμενος τηλεφωνούσε σε συνεργό του, ο οποίος με τη σειρά του τηλεφωνικά παρίστανε τον γιο του θύματος και ζητούσε να δώσει ο ηλικιωμένος τα χρήματα, επειδή αντιμετώπιζε άμεσο κίνδυνο να οδηγηθεί στη φυλακή.
Χαρακτηριστικό της θρασύτητας των δραστών ήταν ότι δεν περιορίζονταν στα χρήματα που είχαν μαζί τους οι ηλικιωμένοι, αλλά τους ανάγκαζαν να επισκεφθούν τραπεζικά καταστήματα και να κάνουν αναλήψεις ποσών για να τα παραδώσουν. Από τις έξι περιπτώσεις απατών αυτής της μορφής που καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη και από άλλες τρεις σε Λάρισα, Καρδίτσα και Δράμα, οι κατηγορούμενοι φέρονται ότι απέσπασαν ποσό 56.000 ευρώ και συγκεκριμένα ποσό 26.000 ευρώ από έξι ηλικιωμένους στη Θεσσαλονίκη, ο νεότερος εκ των οποίων είναι 72 χρόνων, και ακόμη 30.200 ευρώ από τους τρεις ηλικιωμένους των άλλων νομών. Για τις υποθέσεις σχηματίστηκαν αυτοτελείς δικογραφίες.
Στις τέσσερις περιπτώσεις στη Θεσσαλονίκη, τα θύματα οδηγήθηκαν από τους κατηγορούμενους σε τραπεζικά καταστήματα, όπου επίσης ο σχεδιασμός ήταν ανάλογος. Συγκεκριμένα, ο βασικός κατηγορούμενος συνόδευε τον ηλικιωμένο, τον οποίο άφηνε μόνο του να κάνει ανάληψη μεγάλου χρηματικού ποσού. Στην περίπτωση που οι τραπεζικοί υπάλληλοι αντιλαμβάνονταν ότι κάτι ύποπτο συνέβαινε, μέλος της ομάδας παρακολουθούσε τις κινήσεις του υποψήφιου θύματος στην τράπεζα και ειδοποιούσε τους υπόλοιπους να εξαφανιστούν.
Αυτό συνέβη σε μία απόπειρα που καταγράφεται στη δικογραφία η οποία σχηματίστηκε από το τμήμα προστασίας περιουσιακών δικαιωμάτων της ασφάλειας Θεσσαλονίκης, με στόχο των δραστών να αρπάξουν από ηλικιωμένη το ποσό των 12.350 ευρώ. Οι κατηγορούμενοι συνόδευσαν τη γυναίκα σε ένα υποκατάστημα, όμως η υπάλληλος της τράπεζας εξέφρασε επιφυλάξεις και ρώτησε επανειλημμένα την ηλικιωμένη μήπως αυτοί που ζητούν χρήματα είναι απατεώνες. Όταν δεν έλαβε επαρκείς απαντήσεις για να αποτρέψει την απάτη, προφασίστηκε ότι δεν υπήρχαν τόσα χρήματα στην τράπεζα. Όμως η ομάδα των δραστών δεν έκανε πίσω και συνόδευσε τη γυναίκα σε άλλο υποκατάστημα. Κι εκεί όμως υπάλληλος αντιλήφθηκε πως κάτι περίεργο συνέβαινε και τηλεφώνησε η ίδια στον γιο της ηλικιωμένης, επιβεβαιώνοντας πως πρόκειται για απάτη. Οι δράστες όμως είχαν ήδη εξαφανιστεί.
Όπως επισημαίνεται στη δικογραφία για τη μεθοδολογία των δραστών, αρχικά ζητούσαν ποσά που κυμαίνονταν από 2.000 έως 2.500 ευρώ, όμως όταν αντιλαμβάνονταν ότι το θύμα είχε περισσότερες οικονομίες στην τράπεζα, ανέβαζαν τις απαιτήσεις τους για να αρπάξουν όλα τα χρήματα των ηλικιωμένων.

ΕΠΑΥΛΗ ΜΕ... ΚΑΜΕΡΕΣ
Στην έφοδο που έκαναν οι αστυνομικοί της ασφάλειας στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας συνέλαβαν τον 54χρονο, τον 29χρονο γιο του και έναν 49χρονο συνεργό τους, ενώ αναζητείται και ένας 40χρονος. Αυτό που προκάλεσε εντύπωση στους αστυνομικούς ήταν αφενός ο πλούτος στο διώροφο όπου έμενε ο βασικός κατηγορούμενος και αφετέρου τα μέτρα ασφαλείας που τηρούσε, καθώς βρέθηκε κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης έξω από το σπίτι.
Ο 54χρονος είχε απασχολήσει τις διωκτικές αρχές της Θεσσαλονίκης για ακόμη 14 περιπτώσεις απάτης, που είχαν αποκαλυφθεί τον Αύγουστο του 2012, όταν είχε συλληφθεί πάλι στην περιοχή Χαριλάου. Με τη δικογραφία που είχε σχηματιστεί σε βάρος του εκείνη την περίοδο κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος. Όμως με τη συμπλήρωση ενός χρόνου αποφυλακίστηκε με όρους, μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση. “Όταν βγήκε από τις φυλακές οργάνωσε αμέσως την ομάδα και ξεκίνησαν τις απάτες”, τόνισε αξιωματικός της ασφάλειας που ερεύνησε την υπόθεση.
Χθες οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην εισαγγελία Θεσσαλονίκης και μετά την ποινική δίωξη που τους ασκήθηκε παραπέμφθηκαν στον ανακριτή.

ΟΙ ΜΕΤΑΜΦΙΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΠΑΤΕΩΝΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΕΥΚΟΛΑ ΘΥΜΑΤΑ
Οι ηλικιωμένοι είναι τα εύκολα θύματα των απατεώνων την περίοδο της οικονομικής κρίσης, καθώς οι κακοποιοί στοχεύουν σε οικονομίες που έχουν κρατήσει στα σπίτια τους φοβούμενοι μη τα χάσουν. Πέραν της μεθόδου των εφοριακών, οι διωκτικές αρχές έχουν καταγράψει δεκάδες ακόμη, με τους επιτήδειους να παριστάνουν τους ασφαλιστές, τους γιατρούς, ενώ πρόσφατα αναπτύχθηκε μια νέα μέθοδος, στην οποία θύματα ναρκώνονται από δράστες δοκιμάζοντας χυμούς.
Καθημερινές είναι οι ανακοινώσεις των αστυνομικών αρχών με εκκλήσεις προς τους ηλικιωμένους να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή και να μην εμπιστεύονται κανέναν που τους ζητάει χρήματα για λογαριασμό συγγενών τους.