Οι αλκυονίδες ημέρες διήρκησαν περισσότερο σε σύγκριση με άλλες χρονιές, αλλά ο χειμώνας επανήλθε με άγριες διαθέσεις, με βροχές, ισχυρές καταιγίδες και χιονοπτώσεις. Η εβδομάδα αρχίζει με χαμηλότερες θερμοκρασίες κατά τουλάχιστον 7 βαθμούς, ενώ ο Φεβρουάριος αναμένεται ιδιαίτερα κρύος.
“Το σκηνικό του καιρού αλλάζει. Το προηγούμενο διάστημα είχαμε αλκυονίδες ημέρες, στη Μακεδονία ήταν αρκετές, ενώ στη Δυτική Ελλάδα λιγότερες. Αυτές οι μέρες σπάνια ξεπερνούν τις δέκα στον αριθμό και φτάνουν στις δεκαπέντε, όπως φέτος”, εξηγεί στη “ΜτΚ” ο Μιχάλης Σιούτας, διδάκτωρ μετεωρολογίας του Κέντρου Μετεωρολογικών Εφαρμογών ΕΛΓΑ. “Μέχρι σήμερα είχαμε ήπιο χειμώνα. Τώρα εισήλθαμε σε νέα φάση, ο χειμώνας επανήλθε και μέχρι τα μέσα της εβδομάδας θα έχουμε χαμηλές θερμοκρασίες. Ο Ιανουάριος θα βγει με χειμωνιάτικες συνθήκες. Το Φεβρουάριο θα έχουμε διακυμάνσεις, με χαμηλές θερμοκρασίες το πρώτο δεκαήμερο, αστάθεια για λίγες ημέρες και σταθεροποίηση το τελευταίο διάστημα του μήνα. Γενικά θα επικρατήσουν φυσιολογικές για το μήνα συνθήκες, όχι όπως συνέβη το Γενάρη, που ήταν κατά 5 με 6 βαθμούς πάνω από τα κανονικά. Η θερμοκρασία του Δεκέμβρη που πέρασε ήταν σε κανονικά για την εποχή επίπεδα”.
Σε γενικές γραμμές υπάρχει μία τάση αύξησης της θερμοκρασίας εξαιτίας του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, η οποία διαφάνηκε τον Ιανουάριο περισσότερο σε χώρες της Βόρειας Βαλκανικής, όπου “εγκαταστάθηκαν” για μεγάλο χρονικό διάστημα θερμές αέριες μάζες.
Για αύριο η ΕΜΥ προβλέπει στα δυτικά λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα πρόσκαιρων τοπικών βροχών στα νότια. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα ανατολικά και νότια, χιόνια στα ορεινά και πρόσκαιρα σε ημιορεινές περιοχές της βόρειας χώρας. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα νοτιοανατολικά. Την Τρίτη θα επικρατήσουν νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες αρχικά στα δυτικά και γρήγορα και στην υπόλοιπη χώρα. Χιόνια σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας. Τα φαινόμενα πρόσκαιρα θα είναι έντονα. Την Τετάρτη προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα ανατολικά και νότια. Χιόνια στα ορεινά αλλά και σε ημιορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα. Την Πέμπτη θα επικρατήσουν τοπικές νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα δυτικά με τοπικές βροχές και αργότερα στο Ιόνιο πιθανόν σποραδικές καταιγίδες. Λίγα χιόνια στα βόρεια ορεινά.
ΤΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
Η καλοκαιρία του Ιανουαρίου είχε προβλεφθεί και στα ημερομήνια, δηλαδή από βοσκούς ή άλλους ανθρώπους της υπαίθρου που παρατηρούν τα σημάδια της φύσης και του καιρού. Οι προγνώσεις γίνονται με παρατήρηση τις ημέρες του Αυγούστου.
Βάσει των ημερομηνίων ο Φεβρουάριος στο πρώτο δεκαήμερο θα είναι αρκετά χειμωνιάτικος με χαμηλές θερμοκρασίες, χιονοπτώσεις στα ορεινά αλλά και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.
Πρόσκαιρο διάλειμμα της κακοκαιρίας από τις 10 έως τις 15 Φεβρουαρίου με ήπιες θερμοκρασίες για την εποχή, απουσία βροχών και καλοκαιρία. Αλλαγή του καιρού θα σημειωθεί το τελευταίο δεκαήμερο με βροχές και χιόνια, που θα κατέβουν και χαμηλά αυτή τη φορά. Ο Μάρτιος θα μπει με ηλιόλουστες ημέρες, που θα διαρκέσουν μέχρι τα μισά του μήνα, στη συνέχεια προβλέπονται βροχές τοπικού χαρακτήρα στα δυτικά τμήματα και μετά τις 25 Μαρτίου ηλιόλουστες ημέρες. Οι καιρικές συνθήκες του Απριλίου δεν θα είναι καλές σύμφωνα με τους λαϊκούς μετεωρολόγους, άστατος θα είναι και ο Μάιος.
ΘΕΡΜΟ ΕΤΟΣ, ΘΕΡΜΟΤΕΡΟΣ ΜΗΝΑΣ
Το 2013, όπως επιβεβαίωσαν η NASA και η Αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ), ήταν ένα από τα δέκα θερμότερα έτη που έχουν καταγραφεί ποτέ. Παρότι σε παγκόσμιο επίπεδο δεν καταρρίφθηκε το ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών, όπως συνέβη το 2010, οι δύο υπηρεσίες συμφωνούν ότι στο 2013 συνεχίστηκε η μακροπρόθεσμη τάση της υπερθέρμανσης. Σύμφωνα με τη NOAA η μέση παγκόσμια θερμοκρασία πέρυσι ήταν 14,52 βαθμοί Κελσίου, γεγονός που καθιστά το 2013 την τέταρτη θερμότερη χρονιά από το 1880.
Η NASA από την πλευρά της υποστηρίζει ότι το περασμένο έτος ήταν το έβδομο θερμότερο. Οι υπηρεσίες υπολογίζουν με διαφορετική μεθοδολογία τις θερμοκρασίες στην Αρκτική και σε άλλες απομονωμένες τοποθεσίες, με τα αποτελέσματά τους ωστόσο να έχουν απόκλιση λίγων εκατοστών του βαθμού. Οι μεταβολές από έτος σε έτος πάντως “είναι ουσιαστικά οι ίδιες και με τους δύο τρόπους υπολογισμού”, όπως είπε ο διευθυντής του Κέντρου Δεδομένων για το Κλίμα της NOAA Τόμας Καρλ. Και στις δύο περιπτώσεις διαφαίνεται μία σημαντική τάση ανόδου των θερμοκρασιών στις αρχές του 21ου αιώνα, η οποία όμως επιβραδύνθηκε την τελευταία δεκαετία. Άλλωστε και οι δύο υπηρεσίες επισημαίνουν ότι τα εννέα στα δέκα θερμότερα χρόνια καταγράφηκαν τον 21ο αιώνα και μόνον το 1998 -έτος ακραίου Ελ Νίνιο- ήταν θερμότερο από το 2013. “Υπάρχουν περίοδοι κατά τις οποίες βλέπουμε χιόνι σε έναν κόσμο που θερμαίνεται”, δήλωσε ο υποδιευθυντής του Ινστιτούτου Διαστημικών Ερευνών της NASA Γκάβιν Σμιτ. “Ωστόσο οι μακροπρόθεσμες τάσεις δεν αλλάζουν. Για να είμαστε απολύτως ειλικρινείς, ο κόσμος έχει πολύ βραχυπρόθεσμη μνήμη σε ό,τι αφορά το κλίμα και τον καιρό”. Παρότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βίωσαν ένα σχετικά ψυχρό έτος, στις περισσότερες περιοχές του κόσμου οι θερμοκρασίες ήταν υψηλότερες σε σχέση με τον ετήσιο μέσο όρο, ενώ για την Αυστραλία το 2013 υπήρξε το θερμότερο στα χρονικά.
Ο Νοέμβριος του 2013 ήταν ο πιο ζεστός μήνας στη μετεωρολογική ιστορία και σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ η μέση θερμοκρασία ξεπέρασε κατά 0,78 βαθμούς Κελσίου το μέσο όρο των 12,9 βαθμών των προηγούμενων Νοεμβρίων.
Ιδίως περιοχές όπως η Ρωσία, η Ινδία και ο Ειρηνικός ωκεανός πέρασαν τον τελευταίο μήνα του φθινοπώρου με θερμοκρασίες πολύ πιο υψηλές από τις συνηθισμένες. Τα μόνα μέρη του πλανήτη που έζησαν πιο κρύο Νοέμβριο από τα προηγούμενα έτη ήταν ένα τμήμα της Αυστραλίας και ένα της Βόρειας Αμερικής.