Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Κατάληψη στους νέους λεωφορειόδρομους

Κατειλημμένοι από παρανόμως σταθμευμένα αυτοκίνητα είναι οι νέοι λεωφορειόδρομοι της Λεωφόρου Στρατού και της οδού Παπαναστασίου, με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετούν το σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκαν, δηλαδή την ανεμπόδιστη κίνηση των λεωφορείων.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr
Οι οδηγοί αδιαφορούν για την ύπαρξη των διαχωριστικών κίτρινων γραμμών και των πελμάτων που ορίζουν τις ειδικές λωρίδες, καταργώντας ένα έργο που κόστισε χιλιάδες ευρώ για να ανακουφίσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Θεσσαλονίκης. Σημαντικό ρόλο στη στάση αυτή των οδηγών έχει παίξει και η κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας, που έχει σαν συνέπεια την απουσία αστυνόμευσης.
Η δημοτική αρχή εξετάζει μέτρα που θα εξαλείψουν το φαινόμενο της παράνομης στάθμευσης στους λεωφορειόδρομους, μεταξύ των οποίων η κατασκευή ενός μικρού διαχωριστικού τείχους, ύψους 30 με 50 εκατοστών, που θα διαχωρίζει τις λωρίδες από το υπόλοιπο οδόστρωμα και θα εμποδίζει την είσοδο των αυτοκινήτων. Η σκέψη αυτή έχει ήδη εκφραστεί προ τριμήνου από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη και η πρόταση δεν αφορά όλους τους λεωφορειόδρομους, αλλά μόνο αυτούς που παρουσιάζεται πρόβλημα, όπως ήταν μέχρι σήμερα η Μητροπόλεως και από τούδε επιπλέον η Παπαναστασίου και η Λεωφόρος Στρατού. Η λύση της κατασκευής του μικρού τείχους, όπως είχε αναφέρει και ο δήμαρχος, δε θα αποτελέσει πρωτοτυπία, αφού το μέτρο εφαρμόζεται σε πόλεις της δυτικής Ευρώπης. Στις αρχικές σκέψεις ήταν και η εφαρμογή στις νέες λεωφορειολωρίδες του μέτρου διαχωρισμού της λεωφορειολωρίδας με πλαστικούς πασσάλους, όπως έγινε στην οδό Μητροπόλεως. Το μέτρο αυτό όμως, που ξεκίνησε πιλοτικά, φαίνεται πως απέτυχε, καθώς οι οδηγοί αγνοούν την ύπαρξη των πασάλων, τους καταπατούν και τους καταστρέφουν.
Οι τέσσερις νέες λεωφορειολωρίδες στο δήμο Θεσσαλονίκης έγιναν με σκοπό τη βελτίωση της αξιοπιστίας της αστικής συγκοινωνίας, ωστόσο, τα αστικά λεωφορεία αναγκάζονται να κινούνται μαζί με τα υπόλοιπα οχήματα και να αντιμετωπίζουν το μποτιλιάρισμα. Παρκαρισμένα οχήματα συναντώνται στους λεωφορειόδρομους, στην οδό Αλεξάνδρου Παπαναστασίου, από τον κόμβο με την οδό Βαλαγιάννη μέχρι τη συμβολή της με τη λεωφορειολωρίδα της Λεωφόρου Στρατού, με κατεύθυνση προς το κέντρο της πόλης και στην πλευρά προς Χαριλάου. Στη Λεωφόρο Στρατού, από την Ι. Χρυσοστόμου μέχρι την οδό Κυβερνίδου, με κατεύθυνση προς το κέντρο και στο τμήμα της από τη Ζέρβα μέχρι την Μπιζανίου, με κατεύθυνση προς Χαριλάου.