Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

ΕΟΠΥΥ Οι ασφαλισμένοι κλείνουν ραντεβού για το 2014

Σε ομηρία εξακολουθούν να βρίσκονται οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ σε όλη τη χώρα εξαιτίας των απεργιακών κινητοποιήσεων των γιατρών του Οργανισμού, οι οποίες συνεχίζονται έως και τις 27 Δεκεμβρίου.

Της Νικολέττας Μπούκα
Ωστόσο οι ασφαλισμένοι, κυρίως οι ηλικιωμένοι, εξακολουθούν να προσέρχονται στα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ και να περιμένουν υπομονετικά, για να κλείσουν ραντεβού για το νέο έτος. Σχεδόν καθημερινά κλείνονται 64.000 ραντεβού πανελλαδικά για το 2014, χωρίς όμως κανείς να είναι σε θέση να τους πει εάν την ημέρα εκείνη θα υπάρχουν ιατρεία, για να πάνε, και γιατροί, για να τους εξετάσουν. Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη, μόνον χθες κλείστηκαν 432 νέα ραντεβού στο πολυιατρείο της Πύλης Αξιού.
Τις επισημάνσεις αυτές έκανε χθες το προεδρείο του Συλλόγου Επιστημονικού και Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ Θεσσαλονίκης-Βόρειας Ελλάδας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ταυτόχρονα κατήγγειλε ότι με τη διάλυση της ΠΦΥ θα επιβαρυνθούν περαιτέρω τα νοσοκομεία, καθώς οι ουρές θα μεταφερθούν σε αυτά. Επίσης για μία συνταγή που την έπαιρναν από τον ΕΟΠΥΥ δωρεάν πλέον οι ασφαλισμένοι θα την παίρνουν από τα κέντρα υγείας καταβάλλοντας το περίφημο 5ευρω.
“Δυστυχώς δεν υπάρχει σχέδιο εκ μέρους του υπουργείου. Δεν μας έχουν δείξει τίποτα. Για παράδειγμα δεν ξέρουμε πόσα κέντρα θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη, πόσοι γιατροί θα τα στελεχώσουν και πόσους ασθενείς θα εξυπηρετούν”, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ Θεσσαλονίκης-Βορείου Ελλάδος Σάββας Παρασκευόπουλος και συμπλήρωσε ότι μέχρι σήμερα η στάση του υπουργού Υγείας είναι αδιάλλακτη, υπεροπτική και υπερφίαλη. Όσο για το ποσοστό συμμετοχής στην απεργία, κυμαίνεται από 75% έως 100%.

ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ
Για οριστικό λουκέτο στα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ εκ μέρους της πολιτείας και συνεχιζόμενη ταλαιπωρία των ασφαλισμένων έκανε λόγο το μέλος του δ.σ. του ΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ Θεσσαλονίκης-Βορείου Ελλάδος Νικολέττα Μανιάτη.
“Ακόμη και τις ημέρες της απεργίας οι ασφαλισμένοι έρχονται, για να κλείσουν ραντεβού. Ελπίζουν ότι εμείς θα γυρίσουμε στη δουλειά μας κι ότι τα ιατρεία θα ξαναλειτουργήσουν. Έως τις 10 Ιανουαρίου 2014 θα βγουν οι διαθεσιμότητες στον ΕΟΠΥΥ. Στις 11 Ιανουαρίου πού θα πάνε οι 64.000 ασθενείς που έχουν κλείσει ραντεβού;”, αναρωτήθηκε η κ. Μανιάτη.
Σύμφωνα με την ίδια, εάν γίνει η μεταρρύθμιση, οι πολίτες δεν θα βρίσκουν γιατρό και θα είναι αναγκασμένοι να διαθέτουν αυτοκίνητο και να διανύουν χιλιόμετρα, για να γράψουν ακόμη και ένα φάρμακο. Για παράδειγμα ένας ηλικιωμένος από την Τούμπα, την Καλαμαριά ή τον Εύοσμο μπορεί σήμερα να βρει γιατρό κάθε ειδικότητας σε μία ημέρα. Αν καταργηθούν τα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ και μειωθεί ο αριθμός των γιατρών, τότε πρέπει να ψάχνει γιατρό και όπου τον βρει. Κι αν δεν βρίσκει συμβεβλημένο, πρέπει από τη Θεσσαλονίκη να πηγαίνει στο κέντρο υγείας Κουφαλίων, που θα εξυπηρετεί τη δυτική πλευρά της πόλης.
Όπως ανέφερε η κ. Μανιάτη, “από την έναρξη της απεργίας μέχρι σήμερα καταγράφηκαν στα ΚΕΠΑ 18.500 ακυρώσεις ραντεβού, καθώς δεν έγιναν 843 επιτροπές αναπηρίας. Το υπουργείο επιχειρεί να φορτώσει την ευθύνη στους γιατρούς, όταν το ίδιο τούς ανάγκασε τόσο καιρό να στηρίζουν και να λειτουργούν ένα σύστημα με κάκιστη οργάνωση”.

ΑΥΡΙΟ ΑΡΧΙΖΕΙ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Στο μεταξύ διατεθειμένος να θέσει σε λειτουργία το νέο ΕΟΠΥΥ έως το τέλος Ιανουαρίου εμφανίστηκε χθες ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού-Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ (ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ) Αθανάσιο Αποστολόπουλο και Γιάννη Χρονόπουλο.
Όπως είπε, ο νέος διάλογος με τους γιατρούς αρχίζει αύριο και σχολιάζοντας το βασικό αίτημά τους να μην ισχύσει η αλλαγή της εργασιακής σχέσης τους σε πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης δήλωσε: “Εμείς εξηγήσαμε για άλλη μία φορά ότι αυτό αποτελεί βασικό τμήμα της μεταρρυθμίσεως και στο διάλογο θα προσπαθήσουμε να βρούμε εκείνους τους τρόπους με τους οποίους θα γίνει με τον πιο ομαλό τρόπο η μετακίνηση των γιατρών που θα επιλέξουν να δουλεύουν στο ΕΣΥ και με τον πιο ομαλό τρόπο η μετακίνηση εκείνων προς τα συμβεβλημένα ιατρεία”.
Ερωτηθείς εάν έχει υπολογίσει πόσοι από τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ θα επιλέξουν να ενταχθούν στο ΕΣΥ απάντησε: “Είναι πολύ δύσκολο να το πει αυτό κανείς μετά βεβαιότητας. Αν κρίνω από την ένταση του αιτήματος για πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι θα επιλέξουν να κρατήσουν το ιατρείο τους. Αλλά αυτό είναι κάτι που θα το δούμε”.
Ο υπουργός εξήγησε ότι οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ που δεν έχουν ιδιωτικά ιατρεία θα ενταχθούν ούτως ή άλλως στο νέο σύστημα και διευκρίνισε ότι δεν θα γίνουν διακρίσεις, λέγοντας ότι “θα τους πάρουμε όλους, δεν θα υπάρξει καμία απόλυση”.