Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

ΑΓΡΟΤΕΣ Στους δρόμους για φορολογία και νέα ΚΑΠ

Σειρά κινητοποιήσεων ξεκίνησαν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι που συντάσσονται με την Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ) Θεσσαλονίκης, διαμαρτυρόμενοι για τα φορολογικά μέτρα και τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).

Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr
Χθες, πρώτη ημέρα των κινητοποιήσεων, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της ΔΟΥ Λαγκαδά. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μοίρασαν φυλλάδια με τα αιτήματα και τις θέσεις τους έξω από την εφορία, αλλά και μέσα στους υπαλλήλους της υπηρεσίας, και προανήγγειλαν νέες κινητοποιήσεις. Στελέχη της ΠΑΣΥ υποστήριξαν ότι η νέα ΚΑΠ θα φέρει επιπλέον οικονομικά προβλήματα στους κλάδους, καθώς προβλέπει μείωση πάνω από 50% των επιδοτήσεων σε αγρότες και κτηνοτρόφους.
Η χθεσινή διαμαρτυρία αποφασίστηκε σε σύσκεψη της γραμματείας Θεσσαλονίκης της ΠΑΣΥ που έγινε πριν τέσσερις ημέρες στο δημαρχείο Νέας Χαλκηδόνας. Εκεί αποφασίστηκε μέχρι τα Χριστούγεννα να πραγματοποιηθούν κινητοποιήσεις σε Χαλάστρα, Κύμινα, Μάλγαρα, χωρίς να οριστούν συγκεκριμένες ημερομηνίες. Στη συνέχεια οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι θα δώσουν αγωνιστικό ραντεβού στην έκθεση Agrotica, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί από τις 30 Ιανουαρίου έως τις 2 Φεβρουάριου του 2014.

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΚΑΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ
Εν τω μεταξύ, ανακοίνωση σχετικά με το θέμα της εμπορικής συμφωνίας με τον Καναδά για τη φέτα (με την οποία τίθεται σε αμφιβολία η ονομασία προέλευσης) και τις προτεινόμενες ρυθμίσεις για το φρέσκο γάλα εξέδωσε η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), υπογραμμίζοντας ότι τα ζητήματα αυτά θεωρούνται «αιτία πολέμου».
«Για άλλη μια φορά διαμαρτυρόμαστε και καταγγέλλουμε το υπουργείο Ανάπτυξης για την στάση του στην εμπορική συμφωνία με τον Καναδά για τη φέτα και τις προτεινόμενες ρυθμίσεις για το φρέσκο γάλα. Για μας αποτελεί ‘αιτία πολέμου’ και καλούμε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να τις απορρίψει και να σταθεί στο πλευρό των παραγωγών κτηνοτρόφων. Σε διαφορετική περίπτωση, το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να παραιτηθούν», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Οι κτηνοτρόφοι υποστηρίζουν ότι η φέτα αποτελεί ταυτοτικό στοιχείο του Έλληνα, πολιτισμικό προϊόν και ταυτόχρονα μεγάλο οικονομικό μέγεθος, το οποίο, με τις τεράστιες εξαγωγικές δυνατότητες που έχει, μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή εξόδου από την κρίση. «Δεν μπορούμε να παίζουμε μ’ αυτήν και δεν μπορεί να εκχωρηθεί κανένα δικαίωμα παραγωγής της ούτε ως απομίμηση. Γενόσημο της φέτας δεν υπάρχει και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να υπάρξει. Είναι μία, μοναδική και ελληνική. Όλα τα άλλα περιττεύουν και είναι εκ του πονηρού», υποστηρίζει η ΠΕΚ.

ΚΟΖΑΝΗ Καταδίκη αγροτοσυνδικαλιστών
Ποινές φυλάκισης τεσσάρων μηνών επέβαλε το πλημμελειοδικείο Κοζάνης σε τέσσερις αγροτοσυνδικαλιστές για τη συμμετοχή τους στην πανελλαδική κινητοποίηση των αγροτών τον χειμώνα του 2010. Οι τέσσερις αγρότες κρίθηκαν ένοχοι για το αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών, καθώς συμμετείχαν στο μπλόκο που είχε στηθεί στη γέφυρα του Πολυφύτου. Την ίδια περίοδο αγροτικά μπλόκα είχαν στηθεί σε πολλές περιοχές της χώρας, σε μία από τις μεγαλύτερες αγροτικές κινητοποιήσεις των τελευταίων ετών, ενώ δικογραφίες για το αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών σχηματίστηκαν σε βάρος δεκάδων αγροτών.
Για επιχείρηση τρομοκράτησης και βιομηχανία καταδικαστικών αποφάσεων σε βάρος των αγροτών κάνουν λόγο το ΚΚΕ Κοζάνης και η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση του νομού, με αφορμή τη δίκη των τεσσάρων.