Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Ξεσκονίζουν τη λίστα με τα εμβάσματα στο εξωτερικό

Φόροι και πρόστιμα ύψους 7,2 εκατ. ευρώ επιβλήθηκαν από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο δίμηνο σε 44 φορολογουμένους που έστειλαν εμβάσματα στο εξωτερικό την τριετία 2009-2011 χωρίς να δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα 7,2 εκατ. ευρώ έχουν ήδη εισπραχθεί περίπου 2,5 εκατ. ευρώ, ενώ στόχος είναι μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου να έχουν ελεγχθεί ακόμα 200 φορολογούμενοι με εμβάσματα στο εξωτερικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τους προηγούμενους 9 μήνες είχαν ελεγχθεί μόλις 2 υποθέσεις από τη λίστα των 24.710 που έστειλαν εμβάσματα στο εξωτερικό. Μέσα σε διάστημα δύο μηνών και μετά τις αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο ολοκληρώθηκαν ακόμα 44 υποθέσεις. Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι στόχος πλέον είναι κάθε μήνα να ολοκληρώνεται ο έλεγχος 80-100 υποθέσεων.

Αυτό, όπως αναφέρει, προϋποθέτει την αύξηση του προσωπικού που θα ασχολείται με τις λίστες και τα εμβάσματα του εξωτερικού. Για τον έλεγχο των υποθέσεων θα χρησιμοποιηθούν τα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου προκειμένου να ελεγχθούν κατά προτεραιότητα οι υποθέσεις εκείνες που έχουν μεγαλύτερο φορολογικό ενδιαφέρον.

Πλέον οι έλεγχοι σε όσους έχουν βγάλει χρήματα στο εξωτερικό την τριετία 2009-2011 είναι ταχύτεροι. Ο ελεγκτικός μηχανισμός μπορεί να διενεργεί προσωρινούς ελέγχους σε φυσικά πρόσωπα, όπως ακριβώς συμβαίνει με τις επιχειρήσεις, για τον μερικό προσδιορισμό του εισοδήματός τους.

Εν τω μεταξύ και με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, το υπουργείο Οικονομικών αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νομοθετικής ρύθμισης η οποία θα υποχρεώνει τους εργοδότες να καταθέτουν τους μεικτούς μισθούς των εργαζομένων στις τράπεζες προκειμένου να πιστώνονται οι λογαριασμοί των μισθωτών με τον καθαρό τους μισθό και να αποδίδονται από τις τράπεζες οι ασφαλιστικές εισφορές στα Ταμεία.

Σχετική πρόταση με στόχο την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και φοροδιαφυγής είχε γίνει σε αναφορά φοροτεχνικού η οποία κατατέθηκε στη συνέχεια στο υπουργείο Οικονομικών από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη.

Η πρόταση προβλέπει ότι οι εργοδότες θα υποβάλλουν τις μισθοδοτικές καταστάσεις σε βάση δεδομένων της ΓΓΠΣ μέσω Διαδικτύου αλλά και των ΚΕΠ. Εν συνεχεία θα καταβάλλουν τον μεικτό μισθό στην τράπεζα, η οποία θα πιστώνει τα ασφαλιστικά ταμεία με τις κρατήσεις, το Δημόσιο με τον αναλογούντα ΦΜΥ και τον λογαριασμό του μισθωτού με τον καθαρό μισθό.

Σε απάντηση της αναφοράς, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης απέστειλε στη Βουλή έγγραφο στο οποίο αναφέρει ότι «η πρόταση σχετικά με την κατάθεση από τον εργοδότη των μεικτών μισθών των εργαζομένων στις τράπεζες και περαιτέρω την πίστωση των λογαριασμών των μισθωτών με τον καθαρό τους μισθό και την απόδοση από τις τράπεζες των ασφαλιστικών εισφορών στα Ταμεία και του παρακρατηθέντος ΦΜΥ στο Δημόσιο θα εξετασθεί και σε περίπτωση που κριθεί σκόπιμο θα αποτελέσει αντικείμενο μελλοντικής νομοθετικής ρύθμισης».

Μαρία Βουργάνα
Ethnos.gr