Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Μύρισαν Χριστούγεννα σε Λαγκαδά, Δράμα, Στρατώνι και Βέροια

Οι καμινάδες των σπιτιών καπνίζουν, γαργαλιστικές μυρωδιές αναδίδονται, τα ξωτικά έχουν στήσει τρελό χορό έξω από το σπίτι του Αϊ-Βασίλη, τα γρανάζια του μαγικού τρένου λαδώνονται και η μηχανή είναι σχεδόν έτοιμη, για να ξεκινήσει το ταξίδι στον ονειρεμένο κόσμο των Χριστουγέννων.

Της Μαριάνας Παπαδάκη

Κάπως έτσι αρχίζει η χριστουγεννιάτικη περιπλάνηση μικρών και μεγάλων στους ονειροπαραμυθοχώρους που έχουν στηθεί στη Βόρεια Ελλάδα.
Οι μαγικές πόρτες των χριστουγεννιάτικων χωριών ανοίγουν σε περίπου δύο εβδομάδες και οι διοργανωτές τους υπόσχονται περιπετειώδη ταξίδια σε μικρούς και μεγάλους επισκέπτες. Εκατοντάδες δημότες-εθελοντές, φορείς και σύλλογοι εργάζονται πυρετωδώς φροντίζοντας για τις τελευταίες λεπτομέρειες στην “Αγγέλων πόλις” στο Λαγκαδά, στην “Ονειρούπολη” στη Δράμα, στην “Παραμυθοχώρα” στο Στρατώνι Χαλκιδικής και στο “Δάσος των Χριστουγέννων” στη Βέροια.

“ΑΓΓΕΛΩΝ ΠΟΛΙΣ” ΣΤΟ ΛΑΓΚΑΔΑ
Η “Αγγέλων πόλις”, το χριστουγεννιάτικο χωριό της περιπέτειας, της χαράς, της δημιουργίας και των τοπικών λιχουδιών, ανάβει τα φώτα της και υποδέχεται μικρούς και μεγάλους στις 8 Δεκεμβρίου. Ξύλινα σπιτάκια, όπου θα φιλοξενούνται διάφορες δράσεις για τα παιδιά, όπως το σπίτι του Αϊ-Βασίλη, το ταχυδρομείο, το σπίτι του παραμυθά, το σπιτάκι των κατασκευών, η ζαχαρούπολη, κατασκευάστηκαν στον υπαίθριο χώρο των Λουτρών του δήμου Λαγκαδά. Ο Κορνήλιος Δώρος, ο Όμπερον, ο Έλγουντ, ο Οράτιος, ο Ματθαίος Μπιμπλ είναι μερικοί από τους οικοδεσπότες που θα παρασύρουν μικρούς και μεγάλους σε περιπλανήσεις στα σοκάκια της υποσχόμενοι κέφι και διασκέδαση. Γιγάντιες μασκότ, πανύψηλοι ξυλοπόδαροι και διαδραστικές παραστάσεις αναμένεται να δώσουν το δικό τους τόνο. Η απρόσμενη εξόρμηση των ξωτικών στην πόλη θα δώσει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να αποκτήσουν το “διαβατήριο της ‘Αγγέλων πόλις’” και να απολαύσουν αξέχαστες ώρες στη χώρα της γιορτής και του ονείρου. Η είσοδος στην “Αγγέλων πόλις” είναι ελεύθερη.

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ “ΔΑΣΟΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ”
Στις όχθες του ποταμού Αλιάκμονα και κάτω από την πράσινη στέγη των πεύκων και των πλατανιών απλώνεται φέτος σε έκταση 20.000 τετραγωνικών μέτρων το “Δάσος των Χριστουγέννων”. Το Φράγμα, δίπλα στη Βέροια, διαμορφώνεται σε έναν εντυπωσιακό γιορτινό προορισμό με καλαίσθητες εγκαταστάσεις, χιλιάδες φωτάκια και στολίδια, μουσική με κάλαντα και εορταστικά τραγούδια, δράσεις για παιδιά και μεγάλους, βασισμένα στις αγαπημένες συνήθειες και τις παραδόσεις των ημερών. Όπως τονίζει η υπεύθυνη της διοργάνωσης Γεύση Μαυρουδή, “φέτος πρωταγωνιστούν το παγοδρόμιο, το σπίτι του Αϊ-Βασίλη, fun park με αγαπημένα παιχνίδια, όπως carousel, τραμπολίνο, η φάτνη, η ζαχαρογειτονιά. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στη φάτνη, στο σιντριβάνι των μαγεμένων κύκνων, στο γατο-ποντικόδασος και στο παραμύθι των δράκων! Θα απολαύσουν την ομορφιά της φύσης δίπλα στο ποτάμι, τυλιγμένοι στο άρωμα των παραδόσεων των άγιων ημερών, και θα τραγουδήσουν κάλαντα και εορταστικά τραγούδια! Θα μπορούν να κάνουν τις γιορτινές αγορές στους ξύλινους οικίσκους, όπου θα βρουν παραδοσιακά είδη, δώρα, στολίδια και αναμνηστικά”.
Με την υποστήριξη της ΚΕΠΑ του δήμου Βέροιας και σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο της πόλης και άλλους τοπικούς φορείς το “Δάσος των Χριστουγέννων” στο Φράγμα της Βέροιας έχει στόχο να αναδείξει τη γιορτινή ατμόσφαιρα, αλλά και να προσελκύσει ακόμη περισσότερους επισκέπτες και τουρίστες στο πλαίσιο μιας ευρύτερης ανάπτυξης της περιοχής. Το “Δάσος των Χριστουγέννων” στο Φράγμα του Αλιάκμονα στη Βέροια θα λειτουργήσει από τις 6 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου. Η είσοδος είναι ελεύθερη και το ωράριο λειτουργίας καθημερινά 10 π.μ. - 9 μ.μ.

ΣΤΗΝ “ΟΝΕΙΡΟΥΠΟΛΗ” ΔΡΑΜΑΣ
Στην τελική ευθεία και οι εργασίες στην “Ονειρούπολη” στη Δράμα. Ο δημοτικός κήπος και η πλατεία Ελευθερίας της πόλης έχουν και φέτος μεταμορφωθεί σε μία ονειρική πόλη. “Έχουν στηθεί τα σπίτια του οικολογικού οικισμού”, λέει στη “ΜτΚ” ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου Δράμας Σάββας Γρηγοριάδης. Φέτος είναι χρονιά της οικολογίας για τη Δράμα, καθώς “έχει αρχίσει και λειτουργεί στην πόλη η ανακύκλωση”, διευκρινίζει ο κ. Γρηγοριάδης. “Μία από τις καινούργιες μας δράσεις είναι το ‘Οικολογικό Εργαστήρι του Αϊ-Βασίλη’, όπου όλα τα στολίδια και οι κατασκευές είναι από ανακυκλώσιμα υλικά. Το μήνυμά μας φέτος είναι ‘δεν πετώ, δημιουργώ τον πλανήτη μου, βοηθώ’. Επίσης στο νέο μας εργαστήρι υφαντικής και εικαστικών δημιουργιών μικροί και μεγάλοι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την υφαντική τέχνη και να υφάνουν με δικούς μας αυτοσχέδιους αργαλειούς. Υφαίνουμε με χαρτί, υφαίνουμε με νήματα. Φτιάχνουμε χαλάκια από κουρελάκια, πλαστικές σακούλες”, συμπληρώνει ο κ. Γρηγοριάδης. Το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ) του δήμου Δράμας συμμετέχει με ποικίλες δράσεις των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του, δίνοντας τη δική του ξεχωριστή νότα στην “Ονειρούπολη”. Στο σπίτι του παραμυθιού και του φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας οι ιστορίες παίρνουν άλλη διάσταση. Και φέτος στην “Ονειρούπολη” υπάρχει το μικρό εργαστήριο πειραμάτων, όπου μικροί και μεγάλοι θα ανακαλύψουν με τη βοήθεια της επιστήμης τη λύση για διάφορα φαινόμενα. Οι “Παρτιζάνοι της Φυσικής”, ομάδα φοιτητών του ΑΠΘ, θα παρουσιάζουν στους επισκέπτες εντυπωσιακά πειράματα. “Στο Σιντριβάνι των ευχών η παράδοση λέει ότι, αν ρίξεις νόμισμα σε σιντριβάνι και κάνεις ευχή, αυτή τελικά θα πραγματοποιηθεί. Ρίξτε ένα κέρμα στο Σιντριβάνι των ευχών να βοηθήσουμε το έργο του ιδρύματος ‘Μake-A-Wish’ (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος)”, προτρέπει ο κ. Γρηγοριάδης. “Πέρυσι είχαμε δώσει τα χρήματα στο παλιό ορφανοτροφείο Δράμας, στο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας, όπως λέγεται τώρα. Φέτος η ‘Ονειρούπολη’ θα βοηθήσει να πραγματοποιηθεί η ευχή ενός παιδιού”, σχολιάζει.
Θεατρικά, κουκλοθέατρο, θέατρο σκιών και άλλες παράλληλες δράσεις θα φιλοξενηθούν στην “Ονειρούπολη”, που ανοίγει τις πόρτες της στις 4 Δεκεμβρίου και μπορείτε να την ανακαλύψετε μέχρι τις 6 Ιανουαρίου.

Η “ΠΑΡΑΜΥΘΟΧΩΡΑ” ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΩΝΙ
Στο τελικό στάδιο βρίσκονται και οι εργασίες για την “Παραμυθοχώρα” στο Στρατώνι Χαλκιδικής. “Είμαστε στην τελική φάση”, λέει ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Στρατωνίου του δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής Νίκος Ζαγοράκης. “Οι πόρτες της ‘Παραμυθοχώρας’ θα ανοίξουν την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου, στις 6 το απόγευμα. Θα μπορείτε να την επισκεφθείτε μέχρι τις 2 Ιανουαρίου. Παρ’ όλη τη μνημονιακή συγκυρία που περνά όλη η χώρα, εμείς το παλεύουμε μόνοι μας εθελοντικά. Για άλλη μία χρονιά στήνουμε αυτήν την εκδήλωση στο πνεύμα των γιορτινών ημερών. Ευελπιστούμε ότι αυτή η προσπάθεια, που είναι καθαρά εθελοντική, θα στηριχτεί από τον κόσμο”, αναφέρει και προσθέτει: “Φέτος θα έχουμε καινούργιες θεματικές. Διευρύνουμε τις ημερήσιες εκδηλώσεις που έχουμε προγραμματίσει για μικρούς και μεγάλους”. Η “Παραμυθοχώρα” “χτίστηκε” και λειτουργεί με αγάπη προς τα παιδιά, με τη νοσταλγία των χριστουγεννιάτικων παιδικών αναμνήσεων, από εθελοντές κατοίκους και φορείς του Στρατωνίου.
Όπως τονίζει ο κ. Ζαγοράκης, “θα υπάρχει και φέτος ο Αϊ-Βασίλης, ο οποίος με το τρενάκι του θα μπορεί να κάνει βόλτες στο χωριό. Εκείνο όμως που θα χαροποιήσει ιδιαίτερα τους μικρούς επισκέπτες είναι το διευρυμένο λούνα παρκ”.
Για οικογένειες και μεμονωμένους επισκέπτες θα υπάρχει καθημερινή μετακίνηση με λεωφορείο από τη Θεσσαλονίκη στην “Παραμυθοχώρα” εντελώς δωρεάν. Τα λεωφορεία θα ξεκινούν στις 3.30 μ.μ. απέναντι από τον κεντρικό σταθμό του ΟΣΕ, στις 15.45 μ.μ. από Εγνατία με Αριστοτέλους (επί της Αριστοτέλους) απέναντι από το άγαλμα του Βενιζέλου και στις 4 μ.μ. από το τέρμα Βούλγαρη. Η άφιξη στο Στρατώνι θα είναι γύρω στις 5.30 μ.μ. και η αναχώρηση για Θεσσαλονίκη στις 8.30 μ.μ. Στο λεωφορείο θα υπάρχει ευδιάκριτο σήμα της “Παραμυθοχώρας”. “Η είσοδος κοστίζει μόνο ένα... χαμόγελο”, συμπληρώνει ο πρόεδρος του Στρατωνίου.