Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Σημαντικές αλλαγές στη φορολογία του εισοδήματος και στις συντάξεις

Ψηφίστηκαν φέτος και εφαρμόζονται το 2014
Σημαντικές αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος αλλά και στο συνταξιοδοτικό σύστημα φέρνει το 2014, καθώς τίθενται σε εφαρμογή διατάξεις που ψηφίστηκαν φέτος και τα προηγούμενα χρόνια. Στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβάλουν οι φορολογούμενοι την άνοιξη, θα εμφανιστούν για πρώτη φορά οι επιπτώσεις από τις αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, από την κατάργηση πολλών φοροαπαλλαγών, όπως το αφορολόγητο για τα παιδιά, και των εκπτώσεων δαπανών. Επιβαρύνσεις θα έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες με εισοδήματα έως 55.000 ευρώ, λόγω της φορολόγησης με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ, ενώ οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα θα έχουν ελάφρυνση.

Σε ό,τι αφορά το συνταξιοδοτικό, οι αλλαγές, που έχουν θεσμοθετηθεί ακόμη και 11 χρόνια πριν, αγγίζουν εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους, όπως τους χαμηλοσυνταξιούχους – οι οποίοι πλέον για να λάβουν το ΕΚΑΣ θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους, δημοσίους υπαλλήλους, εργαζομένους σε ΔΕΚΟ και τράπεζες, ένστολους, γυναίκες απασχολούμενες στον ιδιωτικό τομέα, εργαζομένους σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και ελεύθερους επαγγελματίες.

Φόρος ακινήτων

Μεγάλες αλλαγές επέρχονται στη φορολογία των ακινήτων, καθώς από το 2014 εφαρμόζεται ο νέος ενιαίος φόρος που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή. Επίσης, τα εισοδήματα από ακίνητα θα φορολογούνται πλέον ξεχωριστά με ειδική κλίμακα. Επιπλέον, επανέρχεται το «πόθεν έσχες» για την αγορά ή ανέγερση κατοικίας.
"Καθημερινή"