Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Βραβεύτηκαν οι καλύτερες μαθητικές εφημερίδες


Με την απονομή των βραβείων στους νικητές ολοκληρώθηκε χθες ο μεγάλος διαγωνισμός του Δημοσιογραφικού Συγκροτήματος «Μακεδονία» για την ανάδειξη των καλύτερων σχολικών εφημερίδων γυμνασίων και λυκείων από την Κεντρική Μακεδονία.

Της Σοφίας Χριστοφορίδου

Στον 1ο διαγωνισμό μαθητικής εφημερίδας, που διοργάνωσε το δημοσιογραφικό συγκρότημα «Μακεδονία» υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, συμμετείχαν 16 γυμνάσια και λύκεια από σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας.
Τα τρία σχολεία τα οποία βραβεύτηκαν προέκυψαν από μια διαδικασία που περιελάμβανε αξιολόγηση από επιτροπή ειδικών αλλά και ψηφοφορία του κοινού. Στην επιτροπή αξιολόγησης συμμετείχαν ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Καρατάσιος, ο γενικός διευθυντής του δημοσιογραφικού συγκροτήματος «Μακεδονία» Γιάννης Μάτσικας, ο δημοσιογράφος της «Μακεδονίας» Άγγελος Βάσσος, η art director της «Μακεδονίας» Βικτώρια Παναγιωτίδου και ο πρόεδρος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ Γρηγόρης Πασχαλίδης. Στην ψηφοφορία, που διεξήχθη τόσο μέσω κάλπης, στο περίπτερο της «Μακεδονίας» στη ΔΕΘ, όσο και ηλεκτρονικά ψήφισαν 1.675 άτομα. Το βραβείο για το καλύτερο ρεπορτάζ απονεμήθηκε στο 1ο Γυμνάσιο Πανοράματος για την εφημερίδα «Έφηβοι εν δράσει». Το βραβείο συνοδευόταν από χρηματικό έπαθλο 300 ευρώ. Το βραβείο για την καλύτερη γραφιστική εμφάνιση (layout), το οποίο συνοδευόταν από χρηματικό έπαθλο 500 ευρώ, απονεμήθηκε στο 2o Γυμνάσιο Κιλκίς για την εφημερίδα «‘Φυσικά’ τα νέα του σχολείου μας». Το βραβείο για την καλύτερη εφημερίδα απονεμήθηκε στο 3ο ΓΕΛ Κατερίνης για την εφημερίδα «3ο Τυπάκια». Το βραβείο συνοδευόταν από χρηματικό έπαθλο 1.000 ευρώ. Η πιο συγκινητική στιγμή της εκδήλωσης ήταν όταν παρέλαβαν το βραβείο τους οι μαθητές του 1ου Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Πανοράματος. Το ειδικό βραβείο που απονεμήθηκε στο σχολείο συνοδευόταν από χρηματικό έπαθλο αξίας 1.000 ευρώ.
Στον χαιρετισμό του ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Καρατάσιος τόνισε ότι με την πρωτοβουλία της η «Μακεδονία» προσέφερε «ένα βήμα αυθεντικής έκφρασης σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, ανέδειξε την κοινή προσπάθεια και έδωσε κίνητρο ώστε αυτή να συνεχιστεί». Ο ίδιος συνεχάρη τους μαθητές «για το μεράκι, την ερευνητική διάθεση και την πρόθυμη συμμετοχή. Οι εφημερίδες σας μας εξέπληξαν για τη θεματική ποικιλία, την ωραία χρήση της γλώσσας, την έξυπνη ματιά και την πρωτοτυπία τους. Η εξοικείωση των μαθητών μας με τον δημοσιογραφικό λόγο είναι άσκηση στην κριτική ανάγνωση του κόσμου μας και ένας τρόπος μαθητείας στους θεσμούς της δημοκρατίας». Αναφερόμενος στο ΕΕΕΚ Πανοράματος σημείωσε ότι οι μαθητές «φάνηκε ότι ξεπέρασαν τεχνικές δυσκολίες, ακόμα και φυσικούς περιορισμούς, αποδεικνύοντας έτσι και τη δύναμη της παιδείας, αλλά και τη δύναμη της συνεργασίας».
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γρηγόρης Πασχαλίδης και, εκ μέρους των χορηγών της εκδήλωσης, η Βασιλική Στασινοπούλου, Community Relations & CSR Senior Manager της WIND Ελλάς και η Βασιλική Αδαμίδου, PR & Marketing Manager της LIDL Ελλάς. Στον γραπτό χαιρετισμό του ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου συνεχάρη την εφημερίδα «Μακεδονία» για τη διοργάνωση και τόνισε ότι η έκδοση μιας σχολικής εφημερίδας είναι διαδικασία μύησης των μαθητών στην ελεύθερη σκέψη και έκφραση, στον διάλογο και την κριτική.

ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΟΙ ΕΠΑΙΝΟΙ
Στο τέλος της εκδήλωσης απονεμήθηκαν αναμνηστικοί έπαινοι στους μαθητές όλων των σχολείων που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό με τις μαθητικές τους εφημερίδες:
2ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς («Το διάλειμμα»)
4ο Γυμνάσιο Κατερίνης («Τα μαθητικά Νέα»)
31ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης («Περιβαλλοντικός Περίπατος»)
1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης («Τα νέα του Α2»)
Καλαμαρί και Αδαμάντιος Σχολή Θεσσαλονίκης (en@stron)
Γυμνάσιο Γαλάτιστας («Ο κόσμος των εφήβων»)
Γυμνάσιο Κάτω Μηλιάς Πιερίας («Μαθητικές αναζητήσεις»)
2ο Γενικό Λύκειο Xορτιάτη («Τα Νέα των νέων»)
4ο Λύκειο Κατερίνης («Ελευθεροπαιδεία»)
5ο Γενικό Λύκειο Κατερίνης (5ουσία εν τύπω)
Γενικό Λύκειο Λεπτοκαρυάς («Λεπτογραφίες»)
Ανεξάρτητη Μαθητική Εφημερίδα Θεσσαλονίκης «Σπείρα».