Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Αναβαθμίζονται ιστορικές περιοχές σε Άνω Πόλη και Ξηροκρήνη

Νέα όψη πρόκειται να αποκτήσουν μέσα στο επόμενο διάστημα ιστορικές περιοχές της Άνω Πόλης αλλά και της υποβαθμισμένης σήμερα δεύτερης δημοτικής κοινότητας, καθώς ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει προγραμματίσει σειρά παρεμβάσεων, συνολικού προϋπολογισμού 2,1 εκατ. ευρώ.

Της Βαρβάρας Ζούκα
Βασική φιλοσοφία των έργων που έχουν σχεδιαστεί, όπως εξηγεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αστικού Περιβάλλοντος Ανδρέας Κουράκης, είναι ότι δίδεται προτεραιότητα στον πεζό με τη μετατροπή διάφορων οδών που έχουν μικρό πλάτος είτε σε πεζόδρομους είτε σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας. Ήδη από πλευράς δήμου Θεσσαλονίκης έχει προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την ανάθεση του έργου, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε διάστημα δώδεκα μηνών από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης.
Το έργο περιλαμβάνει πεζοδρομήσεις, αναπλάσεις και διαπλατύνσεις πεζοδρομίων, νέες δενδροφυτεύσεις αλλά και τη χρήση ψυχρών υλικών για τις δαπεδοστρώσεις, με στόχο να βελτιωθεί το μικροκλίμα στις περιοχές που πρόκειται να αναβαθμιστούν. Παράλληλα προβλέπεται σειρά κυκλοφοριακών ρυθμίσεων με τη διευθέτηση των θέσεων στάθμευσης παρά την οδό αλλά και με την τοποθέτηση αποτρεπτικών εμποδίων στα πεζοδρόμια, ώστε να αποφεύγεται το φαινόμενο της κατάληψής τους από τα παρανόμως παρκαρισμένα αυτοκίνητα.

ΕΠΤΑ ΝΕΟΙ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΙ
Όπως προβλέπεται από τη μελέτη που έχουν εκπονήσει οι αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες, στην περιοχή της Ξηροκρήνης πρόκειται να διαμορφωθούν επτά νέοι πεζόδρομοι. Ειδικότερα σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας πρόκειται να μετατραπούν η Μοναχού Σαμουήλ, η πάροδος της Αγίων Πάντων, η πάροδος της Μαργαροπούλου, η Χρυσοσπάθη, η Αραπίτσας, η Πάργας και η Κατσαντώνη. Στους ίδιους δρόμους πρόκειται να εκτελεστούν και εργασίες για την αναβάθμιση του δημοτικού φωτισμού.
Στην περιοχή της δεύτερης δημοτικής κοινότητας ανακατασκευές και διαπλατύνσεις στα πεζοδρόμια, όπως και έργα ηλεκτροφωτισμού, προγραμματίζονται και για τις οδούς Καπάτου, Ιβάνωφ, Γαλανάκη, Αγάθωνος, Ρεγκούκου και Μαργαροπούλου. Ακόμη προβλέπονται παρεμβάσεις για τη βελτίωση του δημοτικού φωτισμού στην Ερατούς, στην Τερψιχόρης, στη Ζεφύρων και στην Ικονίου Προκοπίου.

ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΠΟΛΗ
Για την περιοχή της Άνω Πόλης έχουν προγραμματιστεί παρεμβάσεις σε πέντε δρόμους. Ειδικότερα θα εκτελεστούν έργα αναβάθμισης του φωτισμού στις οδούς Αγράφων και Πελοπίδα, θα ανακατασκευαστούν πλήρως με κυβόλιθους η Ευσεβίου και κομμάτι της οδού Ακροπόλεως, ενώ θα διανοιχτεί η οδός Καπετάν Ελένης.