Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Ένα διαβητικό χωριό στην πλατεία Αριστοτέλους

Ένα πρωτότυπο χωριό με θέμα το σακχαρώδη διαβήτη πρόκειται να στηθεί στην πλατεία Αριστοτέλους, στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, το Σαββατοκύριακο.

Της Νικολέττας Μπούκα

Πρόκειται για το διαβητικό χωριό, που θα χωριστεί σε πέντε μικρές γειτονιές και θα είναι ανοιχτό σε όλους τους πολίτες, μικρούς και μεγάλους, διαβητικούς και μη, από τις 10 το πρωί έως και τις 6 το απόγευμα.
Δωρεάν μετρήσεις σακχάρου, διατροφικές συμβουλές και υγιεινά φαγητά μαγειρεμένα από διακεκριμένους σεφ αλλά και κουκλοθέατρο και θέατρο σκιών για τα παιδιά με διαβήτη είναι μόνον μερικές από τις δράσεις που θα απολαύσουν οι επισκέπτες του χωριού. Την οργάνωση έχει αναλάβει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.) υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.
“Είναι η πρώτη φορά που διοργανώνουμε το διαβητικό χωριό στη Θεσσαλονίκη. Τις προηγούμενες δύο χρονιές το είχαμε στήσει σε Αθήνα και Πειραιά και είχε μεγάλη επιτυχία. Θέλουμε με διαφορετικό και πρωτότυπο τρόπο να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε όλους τους πολίτες, ακόμη και αυτούς που δεν έχουν διαβήτη, αλλά και να εκπαιδεύσουμε τα άτομα με διαβήτη. Έτσι θα δημιουργήσουμε πέντε γειτονιές με μία θεματική ενότητα η καθεμία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο σακχαρώδης διαβήτης εξαπλώνεται ραγδαία και μπορεί να χτυπήσει την πόρτα του καθενός μας”, εξηγεί στη “Μ” η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Αθανασία Καρούνου.
Στην πρώτη γειτονιά οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να υποβληθούν σε τεστ αυτοελέγχου (μέτρηση σακχάρου από ειδικούς γιατρούς) και να λάβουν συμβουλές σχετικά με τη νόσο.
Η δεύτερη γειτονιά θα είναι αφιερωμένη στη διατροφή. Σεφ θα μαγειρεύουν και θα προτείνουν υγιεινό τρόπο διατροφής, ενώ παράλληλα θα λειτουργεί και παντοπωλείο με υγιεινά τρόφιμα. Διατροφολόγοι θα συζητούν με τους επισκέπτες και θα δίνουν πληροφορίες για τις τροφές που πρέπει να προτιμάμε, ώστε να θωρακίζουμε την υγεία μας.

ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ
Σύμφωνα με την κ. Καρούνου η τρίτη γειτονιά θα είναι ένας παιδότοπος, αφιερωμένος στα παιδιά με διαβήτη. Θα γνωρίσουν το διαβήτη με διασκεδαστικό τρόπο, καθώς θα υπάρχουν φιγούρες, κουκλοθέατρο, θέατρο σκιών με θέμα το διαβήτη, ενώ θα μπορούν να ζωγραφίσουν και να παίξουν με πλαστελίνες. Παιδοενδοκρινολόγοι θα εκπαιδεύουν τα παιδιά σχετικά με τη νόσο, ενώ χαρούμενη νότα θα δίνουν κούκλες δρόμου, ζογκλέρ και ξυλοπόδαροι αλλά και ο Teddy Bear Hospital, που θα φορά λευκή ποδιά και θα βοηθά τα παιδιά να εξοικειωθούν με το χώρο του νοσοκομείου.
Η τέταρτη γειτονιά θα αφορά την άσκηση που έχει σημασία για διαβητικούς και μη. Γυμναστές θα δείχνουν ποιες ασκήσεις ενδείκνυνται, ενώ θα διδάσκονται παραδοσιακοί χοροί, ζούμπα, χιπ χοπ, λάτιν, πολεμικές τέχνες.
Το θέμα της πέμπτης γειτονιάς είναι εκπαίδευση-πρόληψη-ενημέρωση. Ανά δώδεκα διαβητικά άτομα θα γίνεται εκπαίδευση από ειδικούς, καθώς και έλεγχος ματιών και ποδιών.

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣΕ ΣΕ ΙΔΡΥΜΑΤΑ
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα σακχαρώδους διαβήτη (14 Νοεμβρίου) το Διαβητολογικό Κέντρο του “Παπαγεωργίου” οργανώνει σε συνεργασία με το “Σύλλογο Φίλων του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου - Η Αντηρίδα” επισκέψεις σε δύο ιδρύματα της Θεσσαλονίκης. Την Πέμπτη, 12 μ.-4 μ.μ., στο ίδρυμα “Άγιος Παντελεήμων” και την Παρασκευή, 12 μ.-4 μ.μ., στο Χαρίσειο Γηροκομείο.
Όπως δηλώνει στη “Μ” ο διευθυντής του Διαβητολογικού Κέντρου του “Παπαγεωργίου” Χρήστος Μανές κατά τη διάρκεια των επισκέψεων θα γίνουν δωρεάν μετρήσεις σακχάρου αίματος στα άτομα με διαβήτη των ιδρυμάτων και συγχρόνως εξετάσεις από ειδικούς ιατρούς στα πόδια των ίδιων ασθενών. Παράλληλα θα διανεμηθεί έντυπο υλικό με οδηγίες για τη διατροφή και την προληπτική φροντίδα των ποδιών.
“Είναι η πρώτη φορά που κάνουμε μία τέτοια δράση κι αυτό διότι στα ιδρύματα υπάρχουν άτομα με διαβήτη που δεν μπορούν να επισκεφθούν γιατρό. Άρα πάμε εμείς σε αυτούς. Η φθορά της ηλικίας και η διάρκεια κατά την οποία ζουν με το διαβήτη αποτελούν παράγοντες κινδύνου για τους ανθρώπους αυτούς”, εξηγεί ο κ. Μανές.