Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Μεγάλη Βρετανία. Ηλεκτρικά αυτοκίνητα χωρίς οδηγό στην υπηρεσία του κοινού

Η βρετανική πόλη Μίλτον Κέινς δεν περιμένει τη Google και τη General Motors να φέρουν αυτόνομα αυτοκίνητα για το κοινό. Αντ’ αυτού, εγκαθιστά έναν στόλο 100 αυτόνομων ηλεκτρικών οχημάτων, τα οποία θα συνδέουν από το 2015 με συγκεκριμένες γραμμές το κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης με το εμπορικό κέντρο καθώς και τα πάρκα της περιοχής.

(Πηγη: MKWeb)Τα οχήματα θα έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν δύο επιβάτες, συν τις αποσκευές τους, τα ψώνια ή παιδικά καροτσάκια. Η μέγιστη ταχύτητα που θα μπορούν να αναπτύξουν θα φτάνει τα 12 μίλια την ώρα (19,3 χιλιόμετρα/ώρα) και θα κινούνται σε ειδικά διαμορφωμένες γραμμές στο κέντρο της πόλης.

Τα πρώτα 100 αυτόνομα οχήματα αναμένεται να βγουν στους δρόμους το 2015 και οι υποδομές για την εγκατάστασή τους θα κοστίσουν 65 εκατ. λίρες (76,88 εκατ. ευρώ).

Μέχρι το 2017, το πρόγραμμα θα έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία και οι επιβάτες θα πληρώνουν αντίτιμο 2 λιρών (2,36 ευρώ) για κάθε διαδρομή, ενώ θα μπορούν να καλέσουν ή να κλείσουν την κούρσα τους μέσω ειδικής εφαρμογής για smartphones.

Τα οχήματα, που θα είναι παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιούνται ήδη από το 2011 στο αεροδρόμιο του Χίθροου, θα είναι πλήρως ηλεκτρικά, με κινητήρες πάνω σε κάθε τροχό, και θα φορτίζονται από ένα επαγωγικό σύστημα εγκατεστημένο κατά μήκος της διαδρομής. Επιπλέον, θα χρησιμοποιούν έναν συνδυασμό από GPS, κάμερες υψηλής ευκρίνειας και αισθητήρες για να κινούνται εντός της πόλης και να αποφεύγουν τους πεζούς, τα έργα στους δρόμους και τα κτίρια, παρόλο που το αρχικό πλάνο προβλέπει ειδικές λωρίδες κυκλοφορίας και ένα χειριστήριο για τον έλεγχο του οχήματος σε περίπτωση ανάγκης.

Ωστόσο, όσοι ελπίζουν ότι θα μπορούν να πίνουν και να παίρνουν μετά ένα τέτοιο όχημα για να γυρίσουν σπίτι μάλλον θα απογοητευτούν καθώς ο νόμος ορίζει πως ο επιβάτης είναι υπεύθυνος για το όχημα στο οποίο επιβαίνει, και συνεπώς δεν μπορεί να πίνει και να το χρησιμοποιεί.

Πηγή: Wired, Daily Mail
enet.gr