Μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός που προκηρύχθηκε από πλευράς δήμου Θεσσαλονίκης για την προμήθεια απορριμματοφόρων και άλλων οχημάτων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Όπως εξήγησε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας Θανάσης Παππάς, πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού περίπου 15,3 εκατ. ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται μέσω του ΕΣΠΑ στο πλαίσιο του άξονα «Προστασία ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος - Αντιμετώπιση κλιματικής αλλαγής - Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» του επιχειρησιακού προγράμματος «Περιβάλλον - Αειφόρος ανάπτυξη».
Ήδη η οικονομική επιτροπή του δήμου Θεσσαλονίκης άρχισε τον έλεγχο των δικαιολογητικών που υποβλήθηκαν από τις εταιρείες οι οποίες εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους στο πλαίσιο του συγκεκριμένου διαγωνισμού. «Θα ακολουθήσει η αξιολόγηση των τεχνικών και στη συνέχεια των οικονομικών προσφορών», επισήμανε ο κ. Παππάς, ο οποίος εκτίμησε ότι οι διαδικασίες του διαγωνισμού θα ολοκληρωθούν προς τα τέλη της τρέχουσας χρονιάς, ενώ τα νέα οχήματα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας θα παραδοθούν στο δήμο Θεσσαλονίκης σταδιακά μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2014.
Ο κεντρικός δήμος φαίνεται πως προτίθεται να αναλάβει επιτελικό ρόλο στο κομμάτι της διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων τουλάχιστον σε επίπεδο ανατολικής Θεσσαλονίκης, ανοίγοντας τις εγκαταστάσεις του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) που διαθέτει στην περιοχή του Φοίνικα και σε όμορους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ήδη προς αυτήν την κατεύθυνση προκηρύχθηκε διαγωνισμός, ύψους 3,1 εκατ. ευρώ, για την ανάθεση του έργου που αφορά την αύξηση της δυναμικότητας του ΣΜΑ με τη λειτουργία και τέταρτης πρέσας για τη συμπίεση των απορριμμάτων. «Η επιλογή του αναδόχου αναμένεται σε διάστημα περίπου ενάμιση μήνα, καθώς αυτήν την περίοδο εξετάζονται οι ενστάσεις που υποβλήθηκαν από τις εταιρείες οι οποίες συμμετείχαν στο διαγωνισμό», παρατήρησε ο αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας, προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο του ίδιου έργου προβλέπεται και η δημιουργία ενός πράσινου φράγματος πέριξ των εγκαταστάσεων του ΣΜΑ.
«Με την εγκατάσταση της τέταρτης πρέσας και την αύξηση της δυναμικότητάς του ο ΣΜΑ του δήμου Θεσσαλονίκης στην περιοχή του Φοίνικα θα μπορεί να δέχεται απορρίμματα και από άλλους δήμους της ανατολικής Θεσσαλονίκης, ώστε να διευκολύνεται η διαδικασία της μεταφοράς των σκουπιδιών προς το ΧΥΤΑ της Μαυροράχης. Η τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθηθεί θα αποτελέσει το αντικείμενο οικονομοτεχνικής μελέτης, που θα εκπονηθεί μέσα στους επόμενους μήνες», υπογράμμισε ο κ. Παππάς.
Το έργο της αναβάθμισης του ΣΜΑ στην περιοχή του Φοίνικα, όπως διαβεβαίωσε ο αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας, έχει πλήρως διασφαλισμένη χρηματοδότηση μέσω του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας, από όπου χρηματοδοτείται επίσης με περίπου 3 εκατ. ευρώ και η προμήθεια επτά νέων τρακτόρων και 30 καινούργιων κοντέινερ.
«Σήμερα ο δήμος Θεσσαλονίκης διαθέτει δέκα τράκτορες και 80 κοντέινερ, για την επισκευή των οποίων θα προκηρυχθεί διαγωνισμός ύψους περίπου 200.000 ευρώ. Με την προμήθεια του νέου εξοπλισμού ενισχύονται σημαντικά οι δυνατότητες του ΣΜΑ», επισήμανε ο αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας.
Όπως είπε, ο διαγωνισμός για την προμήθεια των επτά νέων τρακτόρων και των 30 κοντέινερ ήδη έχει καταλήξει και ο νέος εξοπλισμός θα παραδοθεί στο δήμο μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.