Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Επιδότηση σε 6.000 νέους αγρότες

Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πρόγραμμα εγκατάστασης νέων γεωργών, ύψους 100 εκατ. ευρώ, που αφορά 6.000 δικαιούχους, όπως έγινε γνωστό από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Και Τροφίμων Αθανάσιο Τσαυτάρη.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη

Το πριμ πρώτης εγκατάστασης θα φθάνει τις 20.000 ευρώ.
“Τις επόμενες μέρες θα δοθεί η δυνατότητα σε ακόμη 6.000 δικαιούχους έως 40 ετών να ξεκινήσουν την προσπάθειά τους στη γεωργία με τη δική τους αγροτική εκμετάλλευση στη φυτική, τη ζωική παραγωγή, στη μελισσοκομία και αλλού. Το νέο πρόγραμμα αφορά όσους είναι στην ύπαιθρο ή θέλουν να γυρίσουν στην ύπαιθρο και μπορούν να ξεκινήσουν την εκμετάλλευσή τους. Θα πάρουν ένα μπόνους που θα φτάσει για όσους είναι στις ορεινές περιοχές έως 20.000 ευρώ, στις νησιωτικές περιοχές έως 17.500 και στον κάμπο μέχρι 15.000 ευρώ”, όπως ανέφερε ο κ. Τσαυτάρης στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Για να ξεκινήσει τη νέα του επιχείρηση ο νέος αγρότης, θα πάρει με το νέο πρόγραμμα “το 70% ως προκαταβολή - το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων θα το έχει δηλαδή στο ξεκίνημα, γι’ αυτό και το ονομάσαμε πριμοδότηση της πρώτης εγκατάστασης στην ύπαιθρο. Στη συνέχεια, το υπόλοιπο 30% θα το πάρει σε δύο δόσεις του 15%”, σύμφωνα με τον υπουργό, ο οποίος υπογράμμισε ότι “το υπουργείο θα υποστηρίξει ποικιλότροπα τον νέο αυτόν αγρότη, γιατί ακόμη κι αν δεν ξέρει κάτι -αν δηλαδή θέλει να ασχοληθεί για παράδειγμα με τη μελισσοκομία ή τη φυτική παραγωγή και δεν είναι εκπαιδευμένος- ο οργανισμός ‘Δήμητρα’ θα φροντίσει στην πορεία να τον εκπαιδεύσει. Γι’ αυτό και ως κριτήριο για να πάρει τη δεύτερη δόση του 15% βάζουμε την παρακολούθηση αυτών των μαθημάτων με επιτυχία και το να έχει πάρει αυτή την εξειδίκευση”. Η προκήρυξη αναμένεται να δημοσιευτεί το αργότερο έως τις 15 Δεκεμβρίου.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ
Εν τω μεταξύ, κινητοποιήσεις την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για τη φορολόγηση στα αγροτεμάχια ετοιμάζουν οι αγρότες. Μέλη του Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου των Αγροτών συνεδρίασαν τη Δευτέρα στον Πλαταμώνα και αποφάσισαν να ζητήσουν συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να του εκθέσουν τις αντιρρήσεις τους και να ζητήσουν την τροποποίηση της σχετικής διάταξης. Σε περίπτωση που το αίτημά τους για συνάντηση δεν γίνει δεκτό, δεν αποκλείεται την ημέρα της ψήφισης να κατέβουν στην Αθήνα για να διαμαρτυρηθούν έξω από τη Βουλή.