Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΑΘΗΤΩΝ Με τα πόδια για τις μικρές αποστάσεις

Με την αστική συγκοινωνία, πεζή ή με άλλο μεταφορικό μέσο συνεχίζουν να μετακινούνται δεκάδες μαθητές στη Θεσσαλονίκη, παρά το γεγονός ότι τα μαθητικά δρομολόγια γίνονται πλέον κανονικά, εξυπηρετώντας περί τα 5.500 - 6.000 παιδιά.

Της Φανής Σοβιτσλή


Το πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται σε κάποιες περιοχές του δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη, Θέρμης και Χαλκηδόνας, καθώς οι αποστάσεις από και προς τα σχολεία είναι κάτω τους ενός χιλιομέτρου και βάσει της νέα κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) δεν δικαιολογούνται τα δρομολόγια. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Θεοφάνη Παππά, το πρόβλημα έχει λυθεί σχεδόν σε όλες τις περιοχές της Θεσσαλονίκης, μετά την απόφαση που υπέγραψαν προ ημερών οι υπουργοί Εσωτερικών, Παιδείας και Οικονομικών, η οποία προβλέπει ίδιες τιμές με τις περσινές για την υλοποίηση των μαθητικών δρομολογίων από τους τουριστικούς πράκτορες.
«Σε κάποιες περιοχές όμως, ευτυχώς λίγες, το πρόβλημα υφίσταται λόγω των χιλιομετρικών αποστάσεων. Δυστυχώς, δεν μπορεί να δοθεί λύση γιατί αντίκειται στη νομοθεσία που προβλέπει αυστηρά ότι δρομολόγια γίνονται για μαθητές δημοτικού τα σπίτια των οποίων βρίσκονται σε απόσταση 1.200 μέτρων από το σχολείο, για μαθητές γυμνασίου τριών χιλιομέτρων και πέντε χιλιομέτρων για τους μαθητές λυκείου» εξήγησε ο κ. Παππάς.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΟΝ ΧΟΡΤΙΑΤΗ
Μία από τις περιοχές που συνεχίζει να αντιμετωπίζει πρόβλημα είναι ο Χορτιάτης όπου δεν εκτελούνται δρομολόγια. Προ ημερών μαθητές και γονείς ένωσαν τις φωνές τους στο πλαίσιο διαμαρτυρίας που στήριξε και ο δήμος Πυλαίας - Χορτιάτη, αντιδρώντας στα μεγάλα προβλήματα στη μεταφορά των μαθητών, αλλά και τις ελλείψεις των δασκάλων.
Το δημοτικό σχολείο βρίσκεται μέχρι και τρία χιλιόμετρα έξω από τον Χορτιάτη και λόγω των φετινών ελλείψεων οι περίπου 400 μαθητές του αναγκάζονται να περπατούν σε δρόμο απ’ όπου περνούν αυτοκίνητα και αγροτικά οχήματα, βάζοντας σε κίνδυνο την προσωπική τους ασφάλεια. Επίσης, από το σχολείο λείπουν αυτή τη στιγμή δέκα δάσκαλοι διαφόρων ειδικοτήτων, ενώ αν μέχρι αύριο τα κενά δεν καλυφθούν, απειλείται η λειτουργία του ολοήμερου σχολείου του Χορτιάτη.