Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ Συγκινεί και εμπνέει

Ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος συνεχίζει την επίσκεψή του στη μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, που άρχισε το Σάββατο σκορπώντας στο πέρασμά του ειρήνη, χάρη και ευλογία.

Του Στέλιου Κούκου

Ο σεπτός πατριάρχης, αυτό το μοναδικό σύμβολο της πονεμένης αλλά και ευλογημένης Ρωμιοσύνης, συγκινεί με την ίδια του την παρουσία. Αυτή είναι αρκετή για να εμπνεύσει, να μεταδώσει παραμυθία και να μας μεταφέρει σε έναν άλλο ελπιδοφόρο κόσμο, πέραν από τον πληθωριστικό πολιτικό λόγο, ο οποίος πλέον μοιάζει να είναι ανενεργός. Τρανό παράδειγμα είναι η συνεχής λαχτάρα όλων να τον δουν από κοντά. Αυτό το βλέπουμε συνέχεια αυτές τις μέρες στις ποικίλες επισκέψεις του οικουμενικού πατριάρχη στις ενορίες και τα φιλανθρωπικά τους καταστήματα και ιδρύματα, στον Δενδροπόταμο και τους Ρομά, στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του, στο οποίο απευθύνθηκε...

ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ
Με αναστάσιμες κωδωνοκρουσίες, φιλαρμονική, κλαδιά φοινίκων και δάφνης, μαθητές με τις σημαίες, τα λάβαρα του ναού και εξαπτέρυγα, και «απελευθέρωση» περιστεριών η ενορία του ναού του Αγίου Παντελεήμονα Αμπελοκήπων υποδέχτηκε χθες το πρωί τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο. Στην είσοδο του ναού, ο οποίος ήταν πλημμυρισμένος μέσα και έξω από πλήθος κόσμου, οι ιερείς υποδέχτηκαν τον σεπτό πατριάρχη και τη συνοδεία του που έφθασε εκεί με τον τοπικό μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβα. Μέσα στο ναό ο οικουμενικός πατριάρχης έχρισε με μύρο την εφέστιο εικόνα του Αγίου Παντελεήμονα, ενώ το χαρμόσυνο κούνημα των πολυελαίων κατά το αγιορείτικο έθος, οι ψαλμωδίες του βυζαντινού χορού και τα πάρα πολλά ροδοπέταλα που έραναν τον πατριάρχη δημιούργησαν μία μοναδική ατμόσφαιρα.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΙΑΤΡΕΙΟ
Μετά την εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα, ο πατριάρχης πήγε στην οδό Λαγκαδά και στις εργατικές κατοικίες. Εκεί βρίσκονται το κατάστημα ενδυμάτων «Ο χιτών», το κοινωνικό παντοπωλείο «Η αγάπη» και το κοινωνικό ιατρείο «Υγεία», όλα δραστηριότητες της μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυροπόλεως, όπου εγκαινίασε το τελευταίο και ευλόγησε τα άλλα δύο. Ακριβώς στην πίσω μεριά βρίσκεται και το ενοριακό συσσίτιο «Ο επιούσιος», του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου Ξηροκρήνης, το οποίο επίσης επισκέφτηκε και ευλόγησε ο πατριάρχης Βαρθολομαίος. Ο ίδιος επαίνεσε τις προσπάθειες των εθελοντών και όσων συνδράμουν ποικιλοτρόπως τις δραστηριότητες αυτές στην προσπάθεια να απαλύνουν τον ανθρώπινο πόνο, που στις μέρες μας ξεχείλισε.

ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΔΕΝΔΡΟΠΟΤΑΜΟΥ
Επόμενος σταθμός στο πλήρες πρόγραμμα του οικουμενικού πατριάρχη ήταν ο Δενδροπόταμος. Εκεί αρχικά κατευθύνθηκε στον ιερό ναό του Αγίου Νεκταρίου. Ο μητροπολίτης Βαρνάβας συνέκρινε τη ζωή του Αγίου Νεκταρίου με τους αποδιωγμένους από την κοινωνία Τσιγγάνους και Ρομά, αφού και ο ίδιος ο άγιος είχε αποδιωχθεί από τη μητρόπολή του. Για τον ίδιο τον Δενδροπόταμο είπε πως αποτελεί «τόπο απαξιωμένο και περιθωριακό, στον οποίο η πόλις της ιστορικής αίγλης απώθησε τα παιδιά που της χαλούσαν την όμορφη εικόνα της, που τα σκούντησε με τον τρόπο της να προχωρήσουν και σε άλλες έκνομες ενέργειες, χαρακτηρίζοντάς τον με αρνητικό πρόσημο. Παναγιότατε, όπως αντιλαμβάνεστε, σημειολογικά η επίσκεψή σας στην ιδιαίτερη αυτή ενορία είναι ίσως ο σημαντικότερος σταθμός αυτής της περιοδείας σας στην Εσπερία Θεσσαλονίκη».
Η αναφορά του μητροπολίτη Βαρνάβα ότι ο ίδιος ο πατριάρχης ζήτησε να επισκεφθεί την περιοχή και τους ανθρώπους της αποτελεί ένα μοναδικό μήνυμα, τόσο για τη σημασία της ευρύτερης επίσκεψής του όσο και το πραγματικό του ενδιαφέρον και τον συμβολισμό της...

5ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΝΔΡΟΠΟΤΑΜΟΥ
Μετά τον ιερό ναό, στον οποίο ο σεπτός πατριάρχης απευθύνθηκε με λόγους αγάπης προς τους Ρομά ενορίτες του, κατευθύνθηκε στο 5ο δημοτικό διαπολιτισμικό σχολείο Δενδροποτάμου, στο οποίο τέλεσε τα εγκαίνιά του. Εκεί ήταν παρών και ο υφυπουργός Παιδείας Κώστας Γκιουλέκας, ο οποίος, προσφωνώντας τον πατριάρχη Βαρθολομαίο, μεταξύ άλλων είπε: «Συνεχίζετε την παράδοση του μαρτυρικού Φαναρίου που από αιώνων, μετά την πτώση της αυτοκρατορίας, ανέλαβε και την ευθύνη, μεταξύ όλων των άλλων, και της παιδείας» και πως «το ενδιαφέρον σας και οι συνεχείς παρεμβάσεις σας για την ειρήνη, το περιβάλλον, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η αγάπη για τον πλησίον είναι εμπνευσμένη διδασκαλία και γίνεστε έτσι, εσείς, παναγιότατε, ο βοσκός των λογικών προβάτων».
Παρόντες στα εγκαίνια του σχολείου ήταν και ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, οι βουλευτές Γιάννης Ιωαννίδης και Χρυσούλα Γιαταγάνα, και ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, ο οποίος ανακοίνωσε στον προκαθήμενο της ορθοδόξου εκκλησίας την ανακήρυξή του ως επίτιμου δημότη του δήμου και του απένειμε το χρυσό κλειδί της πόλης.
Τα ίδια τα παιδιά του σχολείου σε διαλογική συζήτηση με τον τοπικό επίσκοπο και τον πατριάρχη υποσχέθηκαν με στεντόρειες φωνές πως θα πηγαίνουν καθημερινά στο σχολείο και πως θα το τελειώσουν καθώς επίσης πως θα το κρατούν καθαρό!

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ»
Τελευταίος σταθμός του πρωινού προγράμματος του οικουμενικού πατριάρχη ήταν το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου». Στη συγκέντρωση που έγινε στο κατάμεστο αμφιθέατρο του νοσοκομείου τον σεπτό πατριάρχη προσφώνησε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος στη συνέχεια μίλησε για τις ανέκαθεν αγαθές σχέσεις εκκλησίας, ιατρικής επιστήμης και γιατρών, και ζήτησε καλύτερη συνεργασία ανάμεσα στους γιατρούς για την ανακούφιση του ανθρωπίνου πόνου.
Το βράδυ ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος παρευρέθηκε σε εκδήλωση προς τιμήν του με θέμα «40 χρόνια ιστορίας» στο θέατρο της Μονής Λαζαριστών. Νωρίτερα συναντήθηκε μαζί του η πρόεδρος του δ.σ. του ΚΘΒΕ Μένη Λυσσαρίδη και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Γιάννης Βούρος, και συζήτησαν θέματα που αφορούν το Κρατικό Θέατρο και την ευρύτερη προώθηση του πολιτισμού.
Μετά την εκδήλωση ο πατριάρχης Βαρθολομαίος συνέφαγε με 200 νέους της μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, ενώ αύριο θα γευματίσει με τους ιερείς της.