Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Και όμως. Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι προς πανηγυρισμό


Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αναγνώσει κανείς μια δημοσκόπηση.

Μπορεί να πανηγυρίσει επειδή το κόμμα του έρχεται πρώτο, αλλά και μπορεί να προβληματιστεί για την μικρή απόσταση που το χωρίζει από το δεύτερο κόμμα – οπότε αν γίνει η «στραβή», τότε το πιθανότερο είναι οι σημερινοί του σύμμαχοι στην κυβέρνηση να σχηματίσουν κυβέρνηση με τον επόμενο νικητή.
Μπορεί να πανηγυρίσει επειδή το κόμμα του έρχεται μεν δεύτερο αλλά ανεβάζει τα ποσοστά του, αλλά και μπορεί να προβληματιστεί γιατί, αν και στην αντιπολίτευση, παραμένει στη δεύτερη θέση – κάτι που καταδεικνύει ότι δεν έχει πείσει πως διαθέτει τις λύσεις τις οποίες διαφημίζει.

Και μπορούν όλοι να πανηγυρίζουν για την δημοσκοπική πτώση των ποσοστών της Χρυσής Αυγής, αλλά η πτώση (στη δημοσκόπηση της ALCO για το «Πρώτο Θέμα») από το 10,8% τον Ιούνιο στο 6,7% μετά τη δολοφονία Φύσσα και μόλις στο 6,4% μετά τις συλλήψεις της 28ης Σεπτεμβρίου και τις αποκαλύψεις περί εγκληματικής οργάνωσης, δεν είναι ανάλογη των αποκαλύψεων (περί ναζισμού και εγκληματικής οργάνωσης) και επομένως, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι προς πανηγυρισμό.

Στην αναγωγή επί των εγκύρων στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου, το ποσοστό της Χρυσής Αυγής βρίσκεται στο 7,2%.

Αυτό σημαίνει ότι πάνω από επτά στους εκατό Έλληνες εξακολουθούν να στηρίζουν αυτούς που ποζάρουν υπερηφάνως με αγκυλωτούς σταυρούς και άλλα ναζιστικά σύμβολα.

Και μπορεί το 68% να απαντά πως η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση, αλλά το 22% θεωρεί ότι δεν είναι εγκληματική οργάνωση και 10% απαντούν ότι δεν γνωρίζουν.

Αλλά τα συγκεκριμένα ποσοστά είναι πολύ υψηλά – πολύ περισσότερο που δεν αντιλαμβάνομαι τι σημαίνει «δεν γνωρίζω» για ένα θέμα που παραμένει πρώτο στην επικαιρότητα εδώ και πάνω από είκοσι ημέρες.

Και μπορεί το 66% να πιστεύει ότι η Χρυσή Αυγή είναι επικίνδυνη για τη Δημοκρατία, υπάρχει όμως ένα 26% που δεν τη θεωρεί επικίνδυνη και ένα 8% «Πόντιων Πιλάτων».

Και μπορεί το 64% να θεωρεί σωστή την σκέψη για διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης της Χ.Α, υπάρχει όμως ένα 24%, που θεωρεί ότι είναι σωστό και δίκαιο και λογικό να χρηματοδοτείται μια οργάνωση που υμνεί τον ναζισμό και επιδίδεται σε αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου.

Το γεγονός μάλιστα ότι ένα 43% πιστεύει ότι η Χ.Α. θα ανακάμψει και μόνο ένα 39% πιστεύει πως το μόρφωμα έχει δεχθεί τελειωτικό χτύπημα, σημαίνει ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και έχουν συμβεί μοιραία λάθη μέσα από την διαδικασία της ηθικής, πολιτικής και κοινοβουλευτικής νομιμοποίησης του Μιχαλολιάκου και της παρέας του.

Επειδή, λοιπόν, υπάρχει ένα ποσοστό Ελλήνων που αδιαφορούν για τους κινδύνους που μπορεί να διατρέξει μια χώρα όταν στρέφει την πλάτη στη Δημοκρατία – κινδύνους πολύ μεγαλύτερους από την οικονομική κρίση – παραμένει η ανάγκη για πλήρη και σε όλα τα επίπεδα αντιμετώπιση του πρωτοφανούς αυτού προβλήματος.

Και πάνω απ’ όλα να σταματήσει τώρα η διαδικασία του δια της ψήφου εξαγνισμού.

Αλλά και του… τεκμηρίου αθωότητας των ψηφοφόρων.