Μαίνεται ο σιωπηρός πόλεμος όλων των κομμάτων για να προσελκύσουν τους ψηφοφόρους της ΧΑ που είναι αποφασισμένοι να μην ξαναψηφίσουν υπέρ μιας εγκληματικής οργάνωσης
Αυτοί που ψήφισαν ΧΑ τον Ιούνιο 2012 ήσαν κοντά στις 456.000. Όσοι, όμως, θα μπορούσαν να ψηφίσουν ΧΑ στις προσεχείς ευρωεκλογές όδευαν, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, προς το 1.000.000. Και το ερώτημα είναι ποιο προφίλ έχουν αυτοί οι ψηφοφόροι.
Η απάντηση είναι εξαιρετικά δυσχερής. Υπάρχει ωστόσο ένα σταθερό δεδομένο: πρόκειται για αντιμνημονιακούς ψηφοφόρους, δεξιάς αποκλίσεως, οι οποίοι «εκδικούνται» το σύστημα, αφ’ ενός, και, αφ’ ετέρου, ψηφίζουν εκ πεποιθήσεως την ακροδεξιά. Διότι, όταν μετά τα όσα έγιναν και ήλθαν στην επιφάνεια τις τελευταίες ημέρες, υπάρχουν ακόμη 500.000 Έλληνες που δηλώνουν αποφασισμένοι να ψηφίσουν εκ νέου ΧΑ, η Ελλάδα έχει πρόβλημα και μάλιστα σοβαρό. Πρόκειται δε για θέμα ανεξάρτητο από την κρίση, το οποίο όμως σήμερα τροφοδοτεί πολιτικές εξελίξεις.
Έτσι, όπως κυκλοφορεί πλέον ευρέως, ένας νέος πολιτικός σχηματισμός στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται πως αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά. Μετά τα πολλαπλά ρίχτερ από τις ραγδαίες εξελίξεις και τις ποινικές διώξεις που ασκήθηκαν στα ηγετικά στελέχη της ΧΑ, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι μπορούν να δημιουργήσουν έναν φορέα «ανάμεσα» σε Νέα Δημοκρατία και ΧΑ. Εξάλλου, στην Νέα Δημοκρατία υπάρχει τα τελευταία χρόνια ένα «σκληρό», «καθαρό» δεξιό κοινό, που έφυγε από την κεντροδεξιά και, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι «μπετοναρισμένο» και μη προσεγγίσιμο από το «συνταγματικό τόξο». Αυτό καθιστά απαγορευτική μία πιθανή επιστροφή του στην «μνημονιακή» Νέα Δημοκρατία, από την οποία φαίνεται να έχει απομακρυνθεί οριστικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, στο κοινό αυτό θέλει να προσφέρει πολιτική στέγη μία νέα ακροδεξιά ομάδα, η οποία θα έχει επικεφαλής της τον «αδιάφθορο» στρατηγό κ. Φραγκούλη Φράγκο. Το όνομά του είχε ακουστεί ξανά για την ηγεσία πολιτικού σχηματισμού περίπου πριν έναν χρόνο. Τότε, ο επίτιμος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, με το βαρύ βιογραφικό, είχε διαψεύσει την σχετική παραφιλολογία. Ωστόσο, οι νέες πολιτικές συνθήκες έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Το πλεονέκτημά του, σύμφωνα με όσους υποστηρίζουν αυτή την προοπτική, είναι ότι ο στρατηγός μπορεί να συσπειρώσει γύρω από το πρόσωπό του ολόκληρο το φάσμα της δεξιάς και της «σοβαρής» ακροδεξιάς. «Είναι πρόσωπο που ενώνει», υποστηρίζει στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας που «παίζει» προς την κατεύθυνση αυτή. Διότι, μέσα στην Νέα Δημοκρατία, ένα νέο ακροδεξιό κόμμα υπό τον στρατηγό Φρ. Φράγκο θα ήταν μάλλον καμμένο, με δεδομένες τις θέσεις του τ. αρχηγού ΓΕΣ για την Ευρώπη και την Ανεξάρτητη Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).
Πάντως, στον χώρο της ακροδεξιάς μπαίνει εκ νέου και ο κ. Γιώργος Καρατζαφέρης, που κάνει προσπάθειες ανασύνταξης του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού (ΛΑΟΣ). Αυτός είναι και ο λόγος που έχει πυκνώσει τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις, δίνοντας το δικό του στίγμα, υπερθεματίζοντας με σειρά από θέσεις που είχε η ΧΑ όπως το μεταναστευτικό, προσβλέποντας και αυτός στην δεξαμενή των «παραπλανηθέντων» ψηφοφόρων. Έχει αρχίσει μάλιστα σειρά επαφών με πρώην βουλευτές και στελέχη από την περιφέρεια, καθώς πιστεύει ότι οι συνθήκες όπως έχουν διαμορφωθεί επιτρέπουν την επαναφορά του στην πολιτική σκηνή –ακόμα και να το παίξει κεντρώος σε ένα νέο σχήμα. Πάντως μαζί με τον κ. Καρατζαφέρη, στην τηλεοπτική γύρα βγήκε και ο πρώτος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΛΑΟΣ, κ. Κων. Πλεύρης, ο οποίος δηλώνει «εθνικιστής, αλλά όχι άνθρωπος της βίας».
Στο πλαίσιο λοιπόν όλων των παραπάνω διεργασιών και εξελίξεων, πολλά θα εξαρτηθούν και από το εάν η υπόθεση της ΧΑ θα ευνοήσει δημοσκοπικά τους Ανεξάρτητους Έλληνες, με δεδομένο ότι και ο κ. Πάνος Καμμένος προσβλέπει στην προσέλκυση νέων ψηφοφόρων. Δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο, πάντως, το γεγονός ότι και στελέχη των Ανεξάρτητων Ελλήνων συνομιλούν τακτικά με τον παλιό συνοδοιπόρο του κ.Καμμένου στον κόμμα, τον κ. Χρήστο Ζώη. Ο πρώην υφυπουργός των κυβερνήσεων Κώστα Καραμανλή και σημερινός αρχηγός του κόμματος Νέα Μέρα θεωρεί ότι με ακραίο αντιμνημονιακό λόγο μπορεί να προσελκύσει μέρος των ψηφοφόρων της ΧΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Από την άλλη, ο επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατικού Κινήματος κ. Ν. Νικολόπουλος, τακτικός συνομιλητής με όλους τους βουλευτές και τα στελέχη που είναι εκτός Νέας Δημοκρατίας, προσπαθεί να πετύχει την μέγιστη δυνατή ενότητα όλων αυτών των δυνάμεων, προσβλέποντας και στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.
Είναι λοιπόν φανερό ότι, μετά τα όσα έχουν συμβεί με την ΧΑ, στον δεξιό χώρο είναι απαραίτητη η παρουσία ενός νέου πολιτικού μορφώματος, ικανού να απορροφήσει κρατικοδίαιτα μεσαία στρώματα –τους αποκαλούμενους νοικοκυραίους. Με την προοπτική αυτή υπάρχουν τέσσερις εν δυνάμει αρχηγοί, όπως οι κ.κ. Καμμένος, Καρατζαφέρης, Νικολόπουλος και Ζώης, για τους οποίους πάντως οι σκεπτόμενοι την σκοπιμότητα ενός δεξιού κόμματος στα δεξιά της κεντροδεξιάς λένε ότι δεν είναι του πολιτικού διαμετρήματος ενός Σπύρο Θεοτόκη, λόγου χάρη, ο οποίος είχε ηγηθεί ενός σκληρού δεξιού και βασιλικού κόμματος μετά την Μεταπολίτευση.
Από: EBR