Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Εμπόριο ψυχών σε κρύπτες κλουβιά

Εμπόριο ψυχών, μεταφέροντας μετανάστες στοιβαγμένους στην οροφή ενός τουριστικού λεωφορείου σε χώρο μόλις 35 εκατοστών, συνελήφθησαν να κάνουν πέντε άτομα στη Θεσσαλονίκη, μεταξύ των οποίων ένας 51χρονος Γεωργιανός, ο οποίος κατηγορείται ότι είναι εγκέφαλος της σπείρας.

Του Κώστα Καντούρη

Ο συγκεκριμένος τρόπος διακίνησης είναι φρικτός για τους μετανάστες και είναι ενδεικτικό πως πριν από έναν χρόνο δύο αλλοδαποί είχαν βρεθεί νεκροί, μην αντέχοντας το ταξίδι του θανάτου από τη Θεσσαλονίκη στην Ιταλία.
“Βιτρίνα” του δικτύου διακίνησης, που αποκαλύφτηκε χθες, ήταν ένα τουριστικό γραφείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, που λειτουργούσε τουλάχιστον τα τελευταία δύο χρόνια. Οι αστυνομικοί της διεύθυνσης αλλοδαπών εντόπισαν το τουριστικό λεωφορείο στην περιοχή της Πολίχνης και το ακολούθησαν μέχρι την περιοχή του ΚΤΕΛ, συγκεκριμένα στην οδό Δενδροποτάμου, όπου το ακινητοποίησαν. Εκείνη την ώρα στο λεωφορείο, εκτός του οδηγού, επέβαιναν ακόμη 23 άτομα, όλοι τους ομογενείς από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, οι οποίοι αποδείχτηκε πως είχαν πληρωθεί από τα μέλη της σπείρας, για να παριστάνουν τους τουρίστες. Στην έρευνα που ακολούθησε αποκαλύφτηκε ειδική κρύπτη στην οροφή του λεωφορείου και μέσα σ’ αυτή 19 σομαλοί μετανάστες, μεταξύ αυτών δώδεκα γυναίκες, που είχαν στοιβαχτεί σε όλο το μήκος της οροφής του λεωφορείου.
“Υπήρχε άμεσος κίνδυνος για τη ζωή τους. Έπαιρναν αέρα από έναν μικρό σωλήνα που είχαν εγκαταστήσει οι συλληφθέντες”, τόνισε χθες ο επικεφαλής της διεύθυνσης αλλοδαπών Θεσσαλονίκης αστυνομικός διευθυντής Γιώργος Παντελάκος. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατούσε μέσα στην κρύπτη είναι ότι οι άτυχοι Σομαλοί με δυσκολία βγήκαν από την καταπακτή που είχαν κατασκευάσει προς το σκοπό αυτό οι κατηγορούμενοι, όταν τους εντόπισαν οι αστυνομικοί. Μάλιστα, βρέθηκαν μπουκαλάκια με εμφιαλωμένα νερά και συσκευασμένα κρουασάν, που έδιναν στους κρυμμένους αλλοδαπούς για ένα ταξίδι που μπορεί να ξεπερνούσε και τις 30 ώρες.
Από την έρευνα προέκυψε πως προορισμός του τουριστικού λεωφορείου ήταν η Ιταλία και ο κάθε μετανάστης πλήρωνε το ποσό των 3.000 ευρώ. Μάλιστα, εννέα εκ των αλλοδαπών που βρέθηκαν στοιβαγμένοι στην κρύπτη της οροφής διέμεναν νόμιμα στην Ελλάδα και αναζητούσαν την τύχη τους σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Η επιλογή των μελών της σπείρας ήταν να κινούνται από την ηπειρωτική Ευρώπη και όχι μέσω θαλάσσης από την Ηγουμενίτσα, γνωρίζοντας ότι στο λιμάνι οι έλεγχοι είναι εξονυχιστικοί. Έτσι τα λεωφορεία ακολουθούσαν διαδρομές μέσω Σκοπίων και Σερβίας, και από εκεί εισέρχονταν σε ευρωπαϊκές χώρες, για να μην υποβάλλονται σε έλεγχο.
Χθες στην εισαγγελέα Πρωτοδικών οδηγήθηκαν πέντε συλληφθέντες ως μέλη της σπείρας, ηλικίας 28 έως 51 χρόνων, ενώ αναζητείται ο 40χρονος ιδιοκτήτης του πρακτορείου. Επίσης, συνελήφθησαν οι 23 που παρίσταναν τους τουρίστες, εισπράττοντας ο καθένας το ποσό των 100 ευρώ, συν τα έξοδα διαμονής και διατροφής, για κάθε ταξίδι τους στην Ιταλία. Σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, για μεταφορά μεταναστών αλλά με πράξεις με τις οποίες μπορούσε να προκύψει κίνδυνος σε άνθρωπο και παραπέμφθηκαν να απολογηθούν στον ανακριτή.

ΔΥΟ ΘΑΝΑΤΟΙ, ΕΝΑ ΚΥΚΛΩΜΑ
Ο τρόπος διακίνησης με κρύπτες κλουβιά σε τουριστικά λεωφορεία, που αποκαλύφτηκε από τους αστυνομικούς της Θεσσαλονίκης, δεν ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται από τους σύγχρονους δουλεμπόρους. Μόλις τον περασμένο μήνα προφυλακίστηκαν μέλη μίας άλλης συμμορίας, που εφάρμοζε την ίδια μέθοδο για αποστολές μεταναστών, πάλι στην Ιταλία. Μάλιστα μεταξύ των προσωρινά κρατούμενων είναι και 62χρονος διευθύνων σύμβουλος τουριστικής εταιρείας, που χαρακτηρίζεται εγκέφαλος και ο οποίος αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή.
Η υπόθεση αυτή αποκαλύφτηκε από τις ιταλικές αρχές όταν σε έρευνα που έγινε σε λεωφορείο, προερχόμενο πάλι από τη Θεσσαλονίκη, βρέθηκαν σε παρόμοια κρύπτη δύο νεκροί μετανάστες. Τότε συνελήφθησαν δύο Έλληνες, 40 και 44 χρόνων, οι οποίοι κρατούνται μέχρι σήμερα σε ιταλικές φυλακές. Σε συνεργασία με τη Europol άρχισαν έρευνες από αστυνομικούς της διεύθυνσης αλλοδαπών Θεσσαλονίκης και κατέληξαν στην εμπλοκή του 62χρονου. Όπως προέκυψε, τα μέλη του κυκλώματος οργάνωναν ταξίδια προς την Ιταλία, πάλι με συμμετοχή εικονικών επιβατών, με την έννοια ότι εισέπρατταν μικρές αμοιβές απλώς για να καταλαμβάνουν θέσεις στο λεωφορείο, την ώρα που οι μπαγκαζιέρες και οι οροφές ήταν γεμάτες με αφρικανούς και ασιάτες μετανάστες. Ο κάθε μετανάστης, σύμφωνα με εκείνο το κατηγορητήριο της αστυνομίας, έδινε αμοιβή 2.000 ευρώ για τη μεταφορά του.
Το κύκλωμα εκτιμάται από τις ελληνικές διωκτικές αρχές ότι δρούσε τουλάχιστον από τον Μάιο του 2012 με αυτόν τον τρόπο. Εκτός του 62χρονου, μαζί του συνελήφθησαν ένας 54χρονος και ένας 21χρονος, καθώς είχαν εκδοθεί εντάλματα για ένταξη, συμμετοχή και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, διευκόλυνση εξόδου μεταναστών και συνέργειας στα αδικήματα. Κατηγορούμενοι είναι ακόμη 30, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στη δικογραφία και ήδη απολογήθηκαν στις ανακριτικές αρχές της Θεσσαλονίκης.

ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΜΥΣΤΗΡΙΟ
Στον πόλεμο των μαφιόζικων ομάδων, που εμπλέκονται στη διακίνηση μεγάλου αριθμού μεταναστών από την Ελλάδα προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θύμα έπεσε ένας 37χρονος ομογενής από τη Γεωργία. Εκτελέστηκε πριν ακριβώς έναν χρόνο από αγνώστους που του “φύτεψαν” δύο σφαίρες στο κεφάλι, ενώ πέταξαν το άψυχο σώμα του σε πρανές της Εγνατίας οδού, έξω από τη Θεσσαλονίκη.
Ο 37χρονος ήταν και αυτός ιδιοκτήτης τουριστικού πρακτορείου, με λεωφορείο που είχε ουγγρικές πινακίδες και οργάνωνε ταξίδια από τη Γεωργία στην Τουρκία και από εκεί στην Ελλάδα. Μετά το έγκλημα, στο λεωφορείο που ήταν παρκαρισμένο στη Θεσσαλονίκη είχε βρεθεί ποσότητα 55 κιλών χασίς. Οι διωκτικές αρχές επιβεβαίωναν πως το θύμα της μαφιόζικης εκτέλεσης είχε συναλλαγές με υποθέσεις τόσο λαθροδιακίνησης μεταναστών όσο και άλλων ειδών λαθρεμπορίας και ενδεχομένως η δολοφονία του είχε κίνητρο τις διαφορές μεταξύ κακοποιών.