Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Νέο φάρμακο για τον καρκίνο του προστάτη

Ένα νέο φάρμακο που χορηγείται σε ασθενείς οι οποίοι βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο καρκίνου του προστάτη, πριν να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία, κυκλοφορεί εδώ και περίπου έξι μήνες και στην Ελλάδα.

Της Νικολέττας Μπούκα

Πρόκειται για ένα χάπι που περιέχει τη δραστική ουσία οξική αμπιρατερόνη, η οποία ανήκει στην κατηγορία των νεότερων ανδρογόνων, χορηγείται μία φορά την ημέρα και δεν έχει τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας.
Τις επισημάνσεις αυτές έκανε χθες ο αντιπρόεδρος της Ουρολογικής Εταιρείας Βόρειας Ελλάδας Γιάννης Βακαλόπουλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που δόθηκε με αφορμή το 9ο (Θ’) Μακεδονικό Ουρολογικό Συμπόσιο και τη 2η Επιστημονική Συνάντηση Νοσηλευτικού Ουρολογικού Συνδέσμου (Ν.ΟΥ.Σ.), που διοργανώνουν από την Πέμπτη έως και την Κυριακή η Ουρολογική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος (ΟΕΒΕ) σε συνεργασία με το τμήμα Ανδρολογίας και Υπογονιμότητας της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας υπό την αιγίδα του ΑΠΘ και του δήμου Θεσσαλονίκης.
“Το φάρμακο αυτό ενδείκνυται για ασθενείς με καρκίνο του προστάτη σε προχωρημένο στάδιο κι όταν πλέον δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με χειρουργική επέμβαση. Τότε ακολουθείται ορμονοθεραπεία, κι αν και αυτή δεν αποδώσει ως θεραπεία, απαιτείται χημειοθεραπεία. Πριν όμως να υποβληθεί σε χημειοθεραπεία ο ασθενής, του χορηγούμε το συγκεκριμένο φάρμακο, το οποίο καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ και δεν έχει τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας”, εξήγησε ο κ. Βακαλόπουλος.
Παράλληλα ανέφερε ότι η οξική αμπιρατερόνη επιφέρει πλήρη στέρηση παντός είδους ανδρογόνων που υπάρχουν ή θα μπορούσαν να δημιουργηθούν από τον οργανισμό. Το φάρμακο αυτό μάλιστα μπορεί να χορηγηθεί και έπειτα από χημειοθεραπεία.
Σύμφωνα με τον κ. Βακαλόπουλο συνεχώς κερδίζουν έδαφος και οι χειρουργικές θεραπείες ελάχιστης επεμβατικότητας (λαπαροσκοπικές, ρομποτικές), οι οποίες έχουν τα ίδια ή καλύτερα αποτελέσματα με τις κλασικές, με τη διαφορά ότι είναι λιγότερο επώδυνες και έχουν μικρότερη ταλαιπωρία για τον ασθενή.

ΣΩΤΗΡΙΑ Η ΠΡΟΛΗΨΗ
Την επισήμανση ότι όλες οι παθήσεις της ουρολογίας είναι ιάσιμες, αρκεί να διαγνωστούν εγκαίρως, έκανε ο πρόεδρος της Ουρολογικής Εταιρείας Βόρειας Ελλάδας Χάρης Αηδονόπουλος. “Η σύγχρονη αντιμετώπιση της υπερπλασίας του προστάτη, η φαρμακευτική και χειρουργική αλλά και η σύγχρονη αντιμετώπιση της λιθίασης του ουροποιητικού αποτελούν πυλώνες της ουρολογίας, απαιτώντας σύγχρονη επιστημονική ενημέρωση των ιατρών αλλά και των ασθενών, προκειμένου να έχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα, παρέχοντας καλύτερη ποιότητα ζωής και συνεκτιμώντας πάντα την πρόληψη”, πρόσθεσε ο ίδιος.
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της ΟΕΒΕ Πέτρος Σουντουλίδης τόνισε ότι η Ουρολογία στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στην Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει τη θέση που της αξίζει. Ταυτόχρονα ανέφερε ότι οι άνδρες διστάζουν να επισκεφθούν ουρολόγο, ο οποίος στο μέλλον θα είναι για τον άνδρα ό,τι ο γυναικολόγος για τις γυναίκες.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ
Στο πλαίσιο του 9ου Μακεδονικού Ουρολογικού Συμποσίου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, από τις 10 το πρωί έως τη 1.30 μ.μ., στο Grand Hotel Palace (Μοναστηρίου 305, τηλ. 2310 549249), ειδική εκδήλωση ενημέρωσης του κοινού για όλα τα θέματα υγείας του ουροποιητικού, την οποία μπορούν να παρακολουθήσουν δωρεάν όλοι οι συμπολίτες μας.