Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

ΚΑΤΕΡΙΝΗ Χωρίς μεσάζοντες αλλά με… “συμβόλαιο”

Στα “βαθιά νερά” της συμβολαιακής γεωργίας μπαίνει για πρώτη φορά φέτος το κίνημα “Χωρίς μεσάζοντες” της Κατερίνης.

Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης του νομού Πιερίας, που πρωτοστάτησε πανελλαδικά στη διανομή αγροτικών προϊόντων απευθείας από τους αγρότες στους τελικούς καταναλωτές, ανέλαβε και πάλι την πρωτοβουλία.
“Η συμβολαιακή γεωργία είναι η εξέλιξη του κινήματος χωρίς μεσάζοντες”, λέει ο Γεώργιος Κωτίδης, μέλος της εθελοντικής ομάδας. Όπως εξηγεί, η ιδέα γεννήθηκε στη διάρκεια των περσινών συναντήσεων για τη διανομή προϊόντων: “Ήταν πολύ χρονοβόρο να ψάχνουμε κάθε φορά παραγωγούς, πριν προλάβουν να κλείσουν συμφωνία για τη σοδειά τους. Αφού τους είχαμε μπροστά μας την ώρα της διανομής, συζητήσαμε μαζί τους το ενδεχόμενο να υπάρξει μία αλληλοδέσμευση για την επόμενη χρονιά. Εμείς μπορούσαμε να δεσμευτούμε για τις ποσότητες που θα διανέμαμε και οι αγρότες όφειλαν να μας εξασφαλίσουν αυτές τις ποσότητες σε τιμές παραγωγού”.

ΣΧΕΣΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ
Η συνεργασία μιμήθηκε τα προγράμματα συμβολαιακής γεωργίας που εφαρμόζουν μεγάλες εταιρείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά με πολύ σημαντικές διαφοροποιήσεις. Αρχικά συνυπογράφηκαν ορισμένα ιδιωτικά συμφωνητικά, τα οποία στην πορεία εγκαταλείφθηκαν, μετά την υπαναχώρηση κάποιων αγροτών. Τελικά αγρότες και εθελοντές προτίμησαν να βασιστούν στις σχέσεις εμπιστοσύνης που είχαν αναπτύξεις μεταξύ τους.
“Οι αγρότες ήταν αυτοί που πήραν το μεγάλο ρίσκο. Και το έκαναν γιατί είδαν το έργο μας και μας εμπιστεύτηκαν. Εμείς απλά τους πληροφορήσαμε ότι τα 3.600 μέλη μας και οι περίπου 18.000 καταναλωτές που παρακολουθούν τη δράση μας χρειάζονται κάθε χρόνο περισσότερα από 20 τόνους όσπρια, δηλαδή φασόλια, ρεβίθια και φακές”, εξηγεί ο κ. Κωτίδης. Σε αντίθεση με τα προγράμματα των εταιρειών, οι εθελοντές δεν είχαν χρήματα να προκαταβάλουν στους αγρότες.
Αντ’ αυτού, ο γεωπόνος Αλέκος Παπαδόπουλος, μέλος της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης, προσφέρθηκε να διαθέσει με πίστωση ορισμένα εφόδια στους αγρότες, όπως σπόρους και λιπάσματα, αλλά και να παρακολουθεί τις καλλιέργειες, για να διασφαλίσει την ποιότητα της παραγωγής.

ΠΕΙΡΑΜΑ ΣΕ 480 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ
Δύο αγρότες της Πιερίας, η Καλλιόπη Καραδήμου και ο Χαράλαμπος Ευφραιμίδης, ανέλαβαν το ρίσκο να καλλιεργήσουν όσπρια σε 480 στρέμματα. Έβαλαν την εργασία και τα έξοδα καλλιέργειας, βασιζόμενοι στην υπόσχεση των εθελοντών ότι η σοδειά τους θα διατεθεί. Σήμερα στις αποθήκες τους έχουν συσσωρεύσει 8,5 τόνους ρεβίθια, 7 τόνους φακές και (μόλις) 700 κιλά φασόλια. Από τη Δευτέρα που ανακοινώθηκε ότι θα γίνει διανομή οσπρίων το ερχόμενο Σάββατο, οι δύο αγρότες, όπως και ο γεωπόνος που τους στήριξε, παρακολουθούν καθημερινά, με αγωνία, τη ροή των παραγγελιών στην ιστοσελίδα otoposmou.gr. Παράλληλα ετοιμάζουν τις συσκευασίες που θα διαθέσουν.
Το μόνο που μένει να διαπιστωθεί είναι η ανταπόκριση των καταναλωτών. Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης πάντως είναι σίγουρη για την επιτυχία και ήδη έχει αρχίσει διαπραγματεύσεις με άλλους τρεις αγρότες (δύο από την Πιερία και έναν από τη Θεσσαλονίκη) με στόχο να τους δεσμεύσει να καλλιεργήσουν πατάτες.

ΦΑΣΟΛΙΑ ΚΑΙ ΡΕΒΙΘΙΑ ΜΕ 2 ΕΥΡΩ, ΦΑΚΕΣ ΜΕ 1,5 ΕΥΡΩ
Η διανομή οσπρίων “χωρίς μεσάζοντες” θα γίνει αυτό το Σάββατο, από τις 9.00 το πρωί, στο πάρκιγκ των δικαστηρίων Κατερίνης, στην οδό Φλέμινγκ. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει προηγουμένως να επισκεφτούν την ιστοσελίδα otoposmou.gr και να κάνουν παραγγελία. Οι επιλογές και οι τιμές είναι οι εξής:
- Ρεβίθια προς 2 € το κιλό, σε συσκευασίες των 5 κιλών αξίας 10 €.
- Φασόλια μέτρια προς 2 € το κιλό, σε συσκευασίες των 2,5 κιλών αξίας 5 €.
- Φακές χοντρές προς 1,5 το κιλό, σε συσκευασίες των 3,3 κιλών αξίας 5 €.

"Μ"