Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

ΚΙΑ Χτύπησαν την πόρτα του 10.000 ανασφάλιστοι ασθενείς


“Πριν από έναν χρόνο ήμουν σχεδόν πεθαμένος. Έχω διαβήτη τύπου 1 και η ζωή μου εξαρτάται από την ινσουλίνη. Ως ανασφάλιστος όμως δεν μπορούσα να προμηθευτώ ούτε μία ένεση ινσουλίνης. Όταν με βρήκαν στο σπίτι μου, ήμουν ένα βήμα πριν το θάνατο. Το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης με έσωσε. Χάρη στους γιατρούς που το στελεχώνουν και προσφέρουν αφιλοκερδώς, εγώ μπορώ να παίρνω τα φάρμακά μου, που κοστίζουν τουλάχιστον 150-200 ευρώ το μήνα, και να είμαι ζωντανός”.

Της Νικολέττας Μπούκα

Τα λόγια αυτά ανήκουν στον Αλέξανδρο, έναν από τους αμέτρητους ανασφάλιστους ασθενείς που περνούν καθημερινά το κατώφλι του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης (ΚΙΑ), επί της οδού Αισώπου 24, στον πρώτο όροφο. Μέσα στα δύο χρόνια λειτουργίας του, από τον Νοέμβριο του 2011 μέχρι σήμερα, το Κοινωνικό Ιατρείο έχει δεχτεί 15.000 επισκέψεις από 10.000 και πλέον ανασφάλιστους ασθενείς, στους οποίους παρέχει δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
“Το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης είναι ένας πυρήνας υγειονομικών του ΕΣΥ και ιδιωτών που παρέχουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ανασφάλιστους συμπολίτες μας. Όταν άρχισε τη λειτουργία του πριν από δύο χρόνια, το ποσοστό των Ελλήνων που προσέρχονταν ήταν 55% και των αλλοδαπών 45%, ενώ πλέον το 70% είναι Έλληνες και το 30% αλλοδαποί”, τόνισε κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου ο εντατικολόγος στο ΕΣΥ Βασίλης Τσάπας, ο οποίος προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του στο ΚΙΑ.
Παράλληλα, ανέφερε ότι οι εθελοντές εργαζόμενοι (γιατροί, διοικητικοί κλπ.) που εργάζονται εντός του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης είναι 170, ενώ οι εξωτερικοί ιδιώτες γιατροί που συνεργάζονται μ’ αυτό και προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους είναι 100 και τα συνεργαζόμενα φαρμακεία 160-170.
“Οι ασθενείς στη χώρα μας πλέον δεν πεθαίνουν από τη νόσο τους, αλλά από τη μη αντιμετώπισή της. Ζητούμε ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στην υγεία για όλους εκ μέρους της πολιτείας. Η υγεία πρέπει να δίνεται δωρεάν ανεξαιρέτως σε όλους τους πολίτες. Εμείς προβάλλουμε την αλληλεγγύη και όχι τη φιλανθρωπία”, είπε ο κ. Τσάπας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΚΙΑ δεν χρηματοδοτείται από κανέναν φορέα ούτε είναι ενταγμένο σε κάποιο πρόγραμμα, όπως π.χ. το ΕΣΠΑ, ενώ οι πηγές των εσόδων του είναι από δωρεές, ιδιώτες και σωματεία από Ελλάδα και εξωτερικό.

“ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ”
Για δολοφονία των πολιτών που είναι ανασφάλιστοι και δεν έχουν να πληρώσουν για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη έκανε λόγο ο γενικός γιατρός του ΕΣΥ και εθελοντής στο Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Ζδούκος.
“Οι άνθρωποι που έρχονται στο ΚΙΑ είναι της διπλανής πόρτας. Άνθρωποι που δεν μπορούν ούτε το ΤΕΒΕ να πληρώσουν. Άλλωστε, το 40% του πληθυσμού στη χώρα μας στερείται ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, επειδή δεν έχει ασφάλιση. Δολοφονούνται άνθρωποι από το κράτος. Αν χάσει κάποιος τη ζωή του ή αν μείνει ανάπηρος γιατί δεν έχει να πληρώσει, αυτή είναι μια κατάσταση μη αναστρέψιμη”, τόνισε ο κ. Ζδούκος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, από τον Σεπτέμβριο του 2010 με εγκύκλιο του Ανδρέα Λοβέρδου για τη νοσηλεία των ασθενών ισχύει ότι πρέπει να πληρώνουν στα νοσοκομεία όσοι δεν έχουν ασφαλιστικό φορέα ή βιβλιάριο πρόνοιας. Τον Σεπτέμβριο του 2011 έγιναν και τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ). Από τότε η τιμή που πληρώνει το ασφαλιστικό ταμείο ή ο ανασφάλιστος πολίτης κατά μέσο όρο επταπλασιάστηκε. Για παράδειγμα, η νοσηλεία 26 ημερών για μια δύσκολη επέμβαση φτάνει τις 28.000 ευρώ, για μια αφαίρεση χολής τις 1.400 ευρώ, ενώ για μια απλή γαστρεντερίτιδα η νοσηλεία τριών ημερών κοστίζει 600 ευρώ.
“Ενοποίησαν τις τιμές με τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος ωφελείται. Βιβλιάριο πρόνοιας έχουν πλέον πολλοί λίγοι. Αν κάποιος έχει ακόμη και ένα ελάχιστο ιδιοκτησιακό στοιχείο, δεν δικαιούται βιβλιάριο απορίας”, είπε ο κ. Ζδούκος.
H εντατικολόγος στο ΕΣΥ και εθελόντρια στο Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης Χριστίνα Κυδώνα χαρακτήρισε κρατικό έγκλημα τον αποκλεισμό των ανασφάλιστων από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
“Οι θάνατοι που έχουμε ήδη, κι αυτοί που θα έχουμε στα επόμενα πέντε χρόνια, δεν θα συγκρίνονται με τους θανάτους σε έναν πόλεμο. Το κράτος λεει στους πολίτες: ‘αν είσαι φτωχός, τράβα πέθανε’. Για μας που είμαστε γιατροί είναι ντροπή να συμβαίνει αυτό. Δουλεύουμε σε συνθήκες ταξικού πολέμου. Αυτό σημαίνει πως ό,τι έχουμε το προσφέρουμε, ξέροντας ότι είναι λίγο”, επισήμανε η κ. Κυδώνα.

“ΕΑΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΤΟ ΚΙΑ, ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΠΕΘΑΝΕΙ”
Την ίδια στιγμή, συγκίνηση και ανατριχίλα προκαλούν όσα περιέγραψαν οι ίδιοι οι ασθενείς που βρήκαν καταφύγιο στην αγκαλιά του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης.
Ο Γιώργος κατάγεται από τη Γεωργία και είναι 20 χρόνια στην Ελλάδα. Όπως είπε, πάσχει από ηπατίτιδα Β, δεν μπορεί να βγάλει χαρτιά και άρα δεν του ανοίγει καμία πόρτα νοσοκομείου.
“Βρήκα βοήθεια στο ΚΙΑ. Εδώ κι έναν χρόνο έρχομαι εδώ. Θεωρώ τον εαυτό μου λίγο πιο δυνατό από άλλους συμπολίτες μου. Μπορώ να παλέψω. Δυστυχώς, η επιλογή που μας δίνει το κράτος είναι ή να πεθάνουμε γρήγορα ή λίγο αργότερα”, είπε ο Γιώργος.
Η Μαρία Θεοδοσιάδου έκανε επέμβαση στο στήθος πριν από δύο χρόνια. Επί έναν χρόνο είχε βιβλιάριο πρόνοιας, αλλά πλέον είναι ανασφάλιστη. Όπως ανέφερε, πριν από ένα μήνα έμαθε για το Κοινωνικό Ιατρείο, οι γιατροί του οποίου την έχουν βοηθήσει πολύ και χάρη σ’ αυτούς ακολουθεί την προβλεπόμενη μηνιαία θεραπεία της.
Με ανεύρυσμα θωρακικής αορτής διαγνώστηκε πριν από ένα χρόνο και η Μαρία. Όπως περιέγραψε, όταν πήγε στο “Γ. Παπανικολάου” της είπαν ότι πρέπει να χειρουργηθεί άμεσα, γιατί υπάρχει κίνδυνος να σκάσει το ανεύρυσμα και να μην προλάβει καν να πάει από το σπίτι της στο νοσοκομείο. “Το κόστος της επέμβασης είναι 6.000-8.000 ευρώ. Δεν έχω αυτά τα χρήματα. Είμαι ανασφάλιστη. Εδώ και οκτώ μήνες ζω χάρη στο Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης. Δεν θα μπορούσα με τίποτε να αγοράσω όλα τα φάρμακα που χρειάζονται. Χάρη στους γιατρούς του Κοινωνικού Ιατρείου θα κάνω και ψηφιακή αγγειογραφία, που κοστίζει 800 ευρώ”, τόνισε η ίδια.
Καρκινοπαθής, με τρία παιδιά εκ των οποίων τα δύο άνεργα, και ανασφάλιστος εδώ και επτά μήνες είναι ο Ιωακείμ. Όταν έμεινε χωρίς ασφάλιση, σταμάτησε και τις χημειοθεραπείες του, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τη ζωή του.
“Από τις έξι χημειοθεραπείες πρόλαβα να κάνω τις τέσσερις. Μετά σταμάτησα γιατί δεν είχα πλέον ασφάλιση. Και δεν είχα χρήματα να πληρώσω. Ο γιατρός που με παρακολουθούσε στο ‘Παναγία’ συνέταξε γνωμάτευση που ενημέρωνε το ΤΕΒΕ για την αναγκαιότητα των χημειοθεραπειών, ώστε να ζητήσω παράταση ασφάλισης, κάτι που δεν έγινε. Μου ζήτησαν να πληρώσω ένα ποσό και το υπόλοιπο χρέος μου για τις χημειοθεραπείες θα μου ερχόταν μέσω εφορίας. Μέσω του Κοινωνικού Ιατρείου έκανα την πέμπτη χημειοθεραπεία μου”, είπε ο Ιωακείμ.
Τη δική του περιπέτεια περιέγραψε και ο 56χρονος Γιάννης, πατέρας δύο ανήλικων παιδιών. Όπως ανέφερε, “εδώ και πέντε χρόνια είμαι ανασφάλιστος. Έχω πρόβλημα με την καρδιά μου και δεν μπορούσα να κάνω στεφανιογραφία γιατί δεν είχα χρήματα. Πρόσφατα έπαθα εγκεφαλικό και έπρεπε να κάνω μαγνητική. Βιβλιάριο απορίας δεν μπορώ να βγάλω γιατί έχω σπίτι -που είναι δεσμευμένο- και αυτοκίνητο, ενώ οφείλω και στο ΤΕΒΕ. Από τον Ιούλιο άκουσα για το ΚΙΑ και πλέον οι γιατροί του μου άπλωσαν το χέρι και με βοηθούν”.

ΤΑ ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σύμφωνα με τον δικηγόρο Χρήστο Μπακέλα, το Σύνταγμα της χώρας μας αναφέρει ρητά ότι “είναι συνταγματική υποχρέωση του κράτους η παροχή υπηρεσιών υγείας σε όλους, είτε Έλληνες είτε αλλοδαπούς”. Επιπλέον, η ολομέλεια τόσο του ΣτΕ (το 2009) όσο και του Αρείου Πάγου (το 1986 και το 2013) έχουν κρίνει κατ’ επανάληψη ότι έχει κατοχυρωθεί το δικαίωμα των πολιτών στην προστασία της υγείας τους και ότι το κράτος και οι οργανισμοί κοινωνικής πρόνοιας έχουν υποχρέωση να παρέχουν υπηρεσίες υγείας στους πολίτες. Μάλιστα, υπάρχει η σκέψη μέσω Κοινωνικού Ιατρείου να διαγνωστεί αν έχουν διαπραχθεί αδικήματα σε βάρος ασθενών και να κατατεθούν μηνυτήριες αναφορές

ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ
Αύριο στις 12 το μεσημέρι στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, οι γιατροί του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης θα κάνουν παρέμβαση στη διοίκηση ζητώντας συγκεκριμένα σοβαρά περιστατικά να νοσηλεύονται δωρεάν στο νοσοκομείο. Επίσης, θα καλέσουν τους γιατρούς και όλους τους εργαζόμενους του Ιπποκράτειου να τηρήσουν τον όρκο του Ιπποκράτη και να μην υπακούουν στη βάρβαρη εγκύκλιο που λέει να διώχνουν όσους δεν έχουν να πληρώσουν. Αντίστοιχες δράσεις θα γίνουν σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας από τα κατά τόπους κοινωνικά ιατρεία.