Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Πιθανό το «κόψιμο» των πρόωρων συντάξεων

Ανοιχτό άφησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας το ενδεχόμενο παρεμβάσεων στο καθεστώς των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, ως ένα από τα μέτρα που θα «κλείσουν» το δημοσιονομικό κενό του 2014. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε απόψε με τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου, είπε πως «θα το δούμε όταν έρθει η ώρα».

Ο υπουργός ρωτήθηκε και για τη δήλωση που έκανε νωρίτερα ο επίτροπος Ολι Ρεν ότι ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε επιτήρηση έως ότου αποπληρωθεί το 75% των δανείων που έχει λάβει η χώρα μας

«Αυτό είναι κάτι που ισχύει για όλες τις χώρες που έχουν πάρει δάνειο από το μηχανισμό στήριξης» απάντησε ο κ.Στουρνάρας και πρόσθεσε ότι αυτό δεν είναι κάτι το δραματικό. «Δεν είναι μόνο για την Ελλάδα. Εξάλλου σε μία Ομοσπονδιακή Ευρώπη όλων μας οι προϋπολογισμοί είναι κάτω από τον έλεγχο των υπολοίπων», σημείωσε.

Ο Ολι Ρεν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Νάντιας Βαλαβάνη, είχε πει τα εξής:

«Οι κανόνες για την επιτήρηση μετά το τέλος του Προγράμματος έχουν ενσωματωθεί στη Συνθήκη για τον ESM, η οποία αποτελεί Συνθήκη των Κρατών-Μελών, είναι Διακυβερνητική Συνθήκη, συνεπώς εσείς έχετε μεγαλύτερη επίδραση σ' αυτήν απ' ότι έχουμε εγώ ή η Κομισιόν, καθώς η Συνθήκη έχει συμφωνηθεί από τα 17 Κράτη-Μέλη της Ευρωζώνης. Αλλά θα δοκιμάσουμε σύντομα, από τον Ιανουάριο του επόμενου έτους, τόσο τη Συνθήκη για το Ευρώ όσο και για τον ESM, και τότε θα ισχύει ότι εφ' όσον το όριο του 75% δεν έχει επιτευχθεί, η επιτήρηση θα συνεχίζεται. Πόσο χρόνο ακόμα θα σημαίνει αυτό για την Ελλάδα, είναι ολοφάνερα ακόμα νωρίς και πρόωρο για να λεχθεί».

Ethnos.gr