Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Θα ζεστάνουν σχολεία με τηγανόλαδο

Όταν πριν από ενάμιση χρόνο τα παιδιά του 1ου Γυμνασίου Νεάπολης μετέφεραν στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας μπιτόνια από τηγανόλαδο που είχε χρησιμοποιηθεί στο σπίτι τους, δεν περίμεναν ότι σήμερα με το λάδι αυτό θα θερμαινόταν το σχολείο τους.



Της Φανής Σοβιτσλή

Αυτό όμως ήταν μόνο η αρχή, καθώς σήμερα περίπου 4.000 νοικοκυριά στη δυτική Θεσσαλονίκη συλλέγουν χρησιμοποιημένα μαγειρικά λάδια, τα οποία μεταφέρουν στους οικείους δήμους τους, προκειμένου να σταλούν για ανακύκλωση στο Εργαστήριο Θερμοδυναμικής του ΤΕΙ Κοζάνης. Πρόκειται για 3.000 νοικοκυριά στον διευρυμένο δήμο Νεάπολης-Συκεών έναντι των 1.000 που ήταν πέρυσι, και για άλλα 1.000 στον δήμο Ευόσμου-Κορδελιού, τα οποία ανταποκρίθηκαν άμεσα στο πρόγραμμα ανακύκλωσης τηγανόλαδου και παρέδιδαν ποσότητες ακόμα και μέσα στη διάρκεια του καλοκαιριού. Το βιοκαύσιμο που θα παραχθεί μετά την ανακύκλωση θα χρησιμοποιηθεί για τη θέρμανση σχολικών κτιρίων που καταναλώνουν πετρέλαιο.
Το πρόγραμμα, που άρχισε από τη Θεσσαλονίκη, επεκτείνεται σήμερα σε πολλούς δήμους της περιφέρειας Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίοι έχουν ήδη συνάψει προγραμματικές συμβάσεις με το Εργαστήριο Θερμοδυναμικής του Τμήματος Μηχανολογίας του ΤΕΙ Κοζάνης.
Σημείο πανελλήνιας αναφοράς έχει γίνει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών σε ό,τι αφορά την ανακύκλωση και την ενεργειακή αξιοποίηση των τηγανόλαδων, καθώς το πρώτο οκτάμηνο της τρέχουσας χρονιάς παραδόθηκαν ποσότητες χρησιμοποιημένου λαδιού από 2.917 νοικοκυριά.
Το βιοκαύσιμο που θα προκύψει πρόκειται να διοχετευτεί το χειμώνα σε τρία σχολεία που θερμαίνονται με πετρέλαιο, ενώ για πρώτη φορά θα αξιοποιηθεί και σε παιδικούς σταθμούς της περιοχής που δεν είναι συνδεδεμένοι με το δίκτυο του φυσικού αερίου.


ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ
Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του γραφείου προγραμματισμού και ανάπτυξης του δήμου Νεάπολης-Συκεών, η άνοδος των δεικτών συμμετοχής νέων νοικοκυριών στο πρόγραμμα της ανακύκλωσης τηγανέλαιων και η συλλογή των ποσοτήτων ήταν θεαματική και τη φετινή χρονιά. «Εκτός από τους πολίτες, το πρόγραμμα ανακύκλωσης τηγανόλαδου προκάλεσε το ενδιαφέρον πολλών δήμων και σχολείων της επικράτειας, ώστε να απευθύνονται στο γραφείο προγραμματισμού ζητώντας την υποστήριξη και τη συνδρομή του για την προώθηση της πρωτοβουλίας και στην περιοχή τους», σημείωσε ο διευθυντής του γραφείου προγραμματισμού Γιάννης Πολυχρονιάδης. Σύμφωνα με τα τελευταία επικαιροποιημένα στοιχεία του γραφείου, το 2012 έκλεισε με αύξηση 81,70% στον αριθμό των νέων νοικοκυριών που αγκάλιασαν την πρωτοβουλία - συγκεκριμένα, από 399 που ήταν το 2011 έφτασαν στα 725 το 2012 (326 περισσότερα). Απρόβλεπτα εντυπωσιακή όμως καταγράφεται και η άνοδος της ποσότητας που συλλέχτηκε το 2012, καθώς οι πολίτες παρέδωσαν συνολικά 1.985 λίτρα, έναντι 660 λίτρων το 2011.
Ακόμα μεγαλύτερη ήταν η ανταπόκριση των νοικοκυριών φέτος, καθώς μέχρι τον Αύγουστο έφτασαν περίπου τα 3.000, συγκεντρώνοντας 2.915 λίτρα με προοπτική να ξεπεράσουν τα 3.500 μέχρι το τέλος του χρόνου. Σημειώνεται ότι πέρυσι οι πολίτες του διευρυμένου δήμου Νεάπολης-Συκεών παρέδωσαν συνολικά 1.985 λίτρα τηγανόλαδου, τα οποία απέδωσαν ανάλογη ποσότητα καυσίμου που διοχετεύτηκε στις δεξαμενές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Παύλου και των δύο Ειδικών Σχολείων Πεύκων.


1.000 λίτρα τηγανόλαδο σε Εύοσμο-Κορδελιό
Το πρόγραμμα ανακύκλωσης άρχισε να υλοποιείται από την αρχή της χρονιάς και στον δήμο Ευόσμου-Κορδελιού, όπου μέχρι στιγμής έχουν ανταποκριθεί περισσότερα από 1.000 νοικοκυριά.
Σύμφωνα με την προϊσταμένη του τμήματος περιβάλλοντος του δήμου, Βίκυ Καζαντζίδου, το πρόγραμμα ξεκίνησε στον δήμο τον περασμένο Ιανουάριο σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για την προώθηση της ανακύκλωσης και μετά την υπογραφή της σύμβασης με το Εργαστήριο Θερμοδυναμικής του ΤΕΙ Κοζάνης. «Η ανταπόκριση των πολιτών ήταν απίστευτα μεγάλη και φιλοδοξούμε να συνεχίσουμε το ίδιο καλά και τον χειμώνα, οπότε και σκοπεύουμε να γεμίσουμε τις δεξαμενές ορισμένων από τα δέκα σχολεία της περιοχής που θερμαίνονται με πετρέλαιο», τόνισε η κ. Καζαντζίδου.


ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΑ Με συνδρομή οκτώ δήμων
Η προσπάθεια ανακύκλωσης τηγανέλαιων και παραγωγής βιοκαυσίμου στην Κοζάνη ξεκίνησε το 2004, όταν το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας υπέβαλε πρόταση για τη δημιουργία του Εργαστηρίου Θερμοδυναμικής στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος. Η πρόταση εγκρίθηκε και το 2008 το εργαστήριο ήταν πλέον πραγματικότητα. Λίγα χρόνια αργότερα ξεκίνησαν οι πρώτες συνεργασίες με δήμους και μέχρι τα μέσα του 2013 η παραγωγή βιοκαυσίμου αυξήθηκε κατακόρυφα, χάρη στη σημαντική ευαισθητοποίηση των πολιτών - που ξεκίνησε με μικρά βήματα κι έφτασε σε επίπεδα-ρεκόρ την τελευταία χρονιά. Συγκεκριμένα, την περίοδο 2012-2013 παρήχθησαν δέκα τόνοι βιοκαύσιμα, που αποδόθηκαν στους δήμους για τη θέρμανση των σχολικών τους μονάδων, με τη μερίδα του λέοντος στην όλη προσπάθεια να κατέχουν οι δήμοι Νεάπολης-Συκεών και Βοΐου Κοζάνης. «Έχουμε οκτώ προγραμματικές συμβάσεις για την παραγωγή βιοκαυσίμου από τηγανέλαια με τους δήμους Νεάπολης-Συκεών, Κοζάνης, Βοΐου, Ευόσμου-Κορδελιού, Καστοριάς, Εορδαίας, Πέλλας και Σκύδρας, ενώ είμαστε σε συζητήσεις με τέσσερις ακόμη. Το πρόβλημα όμως είναι ότι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας δεν επιτρέπει την απογείωση του προγράμματος, παρά το τεράστιο ενδιαφέρον που έχει πλέον εκδηλωθεί», εξηγεί ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας Γιάννης Κάρμαλης, σημειώνοντας ότι τα οικονομικά προβλήματα του Εργαστηρίου απειλούν να αναστείλουν το πρόγραμμα ανακύκλωσης τηγανόλαδου, λόγω της δραματικής μείωσης πόρων και προσωπικού.